Rusia se pregătește să anexeze un nou teritoriu

0

Regiunea separatistă georgiană Osetia de Sud face pasi spre alipirea la Rusia.
Liderul Osetiei de Sud, Leonid Tibilov, a anuntat luni la Moscova ca intentioneaza sa organizeze un referendum in privinta alipirii regiunii separatiste proruse georgiene la teritoriul Federatiei Ruse, informeaza Interfax.
”Realitatile politice de astazi sunt de asa natura incat sa putem face o alegere istorica. Trebuie sa ne unim cu Rusia pentru a asigura securitatea si prosperitatea Osetiei de Sud si a poporului sau”, a afirmat Tibilov in timpul unei intalniri cu consilierul prezidential rus Vladislav Surkov.
De amintit ca, la 18 martie 2015, ziua in care se implinea un an de la anexarea Crimeii, presedintele rus Vladimir Putin si liderul Osetiei de Sud, Leonid Tibilov, au semnat la Moscova un ‘tratat de alianta si integrare’, un document ce prevede in special crearea unui spatiu de aparare si securitate colectiva intre Rusia si regiunea separatista prorusa georgiana, teritoriu a carui independenta a fost recunoscuta de Moscova dupa razboiul ruso-georgian din 2008.
Un document similar a fost semnat in luna noiembrie a anului trecut cu Abhazia, celalalt teritoriu separatist prorus din Georgia, cele doua ‘tratate de alianta si integrare’ fiind promulgate de presedintele rus in pofida criticilor venite din partea NATO si UE, care au atras atentia Moscovei, ca, prin acest demers, incalca suveranitatea si integritatea teritoriala a Georgiei si pune in pericol securitatea in regiune.
Presedintele georgian Ghiorghi Margvelasvili a avertizat la acea vreme ca incheierea de catre Moscova a unor astfel de ‘tratate’ cu cele doua regiuni georgiene inseamna practic ‘un pas spre anexarea’ acestor teritorii.

Sursa Stirile ProTV/Interfax

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate