Rromii fug de rasismul din România și cer azil în Statele Unite

1

FOTO: May 5, 2021. REUTERS/Adrees Latif

Polițiștii de frontieră din Statele Unite au identificat zilele trecute mai mulți rromi care au declarat că sunt din România și cer azil. Aceștia au traversat Rio Grande cu plutele din Mexic, așa cum fac majoritatea migranților din zonă. Zilnic, sute de migranți din Mexic ajung în SUA pentru a solicita azil.

Un grup cu bărbați înalți și femei care purtau fuste colorate a fost abordat în limba spaniolă de ofițeri lângă Rio Grande. Aceștia au explicat într-o engleză stricată că sunt din România, a declarat un fotograf Reuters.

Rromii au spus, potrivit Reuters, că fug de rasismul din România și solicită azil în Statele Unite. Reporterii au precizat că în decurs de 3 săptămâni, în luna mai, peste 200 de rromi de naționalitate română au ajuns la granița cu statul Texas, familiile acestora având în medie 10-15 membri.

În 2021, peste 2200 de români au fost identificați de poliția de frontieră a SUA, comparativ cu 266 în 2020 și 289 în 2019. Se pare că aceștia zboară de la Paris în Mexic, ca turiști, deoarece nu au nevoie de viză pentru acest lucru. Apoi, „călăuzele” îi duc cu autobuzul la granița cu SUA unde traversează Rio Grande cu pluta sau barca.

Margareta Matache, un reprezentant al drepturilor omului de la Harvard și responsabil cu programele destinate populației rrome a declarat că reprezentanți ai minorității din România au plecat din țară pentru a scăpa de persecuție și de situația economică dificilă, alimentată parțial de pandemia de COVID-19.

Administrația Biden încearcă să ofere politici juste și mai umane cu privire la imigranți. „Rromii caută o viață mai bună într-un loc unde nu sunt expuși violenței, discriminării și lipsei de respect.”, a spus Margareta Matache pentru Reuters.

Guvernul român a precizat că nu a fost notificat de SUA cu privire la reținerea unor cetățeni, dar a transmis că oficialii ambasadei au contactat autoritățile locale după citirea informațiilor în presă, mai arată sursa citată.

aplicatie android ziar neamt

telegram ziar piatra neamt
Citește și
1 Comentariu
  1. Unobservatorfin spune

    Ne pleaca valorili…

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate