Romania trebuia sa isi revina din recesiunea economica in 2009

0

Wikileaks-001E 25 noiembrie 2008, telegrama cu numarul de identificare 08BU­CHA­REST920 si catalogata confidential arata ca economia Romaniei care deja incetineste se va opri in 2009, dupa cum au spus oficiali guvernamentali si analisti in timpul vizitei unor oficiali de la Trezoreria Statelor Unite. Totusi, in timp ce Romania se poate astepta la o reducere drastica a cresterii economice din cauza crizei econo­mice, viziunea majoritatii este ca Roma­nia va scapa de recesiune.

 

Toti ochii sunt acum pe cres­te­rea deficitului economic al guvernului Romaniei, existand ingrijorari despre cum va fi finantat acest deficit. In timp ce oficiali guvernamentali sustin ca economia va ateriza lin in 2009, multi analisti externi par tot mai convinsi ca este timpul „sa strangem centura de siguranta pentru o aterizare dura”.

 

In ciuda problemelor de pe piata financiara globala din ultimele doua luni, sectorul bancar este relativ stabil, au spus oficialii BNR unor analisti care au venit in vizita intre 18-19 noiembrie de la Trezoreria SUA. Con­form lui Nicolae Cinteza, directorul pentru Supraveghere bancara, aproape 90% din sectorul bancar romanesc este controlat de subsidiare ale unor mari banci europene.

 

In timp ce bancile locale se descurca in criza financiara, apar semne ale unor probleme din economia reala, conform lui Ion Dragulin, directorul pentru Stabi­litate financiara din BNR.

 

Produsul intern brut – PIB – din ultimii ani a fost ridicat de industria imobiliara, dar acesta a scazut o data cu prabusirea preturilor de pe piata imobiliara, care sunt acum mai mici cu 25%-30% fata de inceputul anului.

 

Avand in vedere ca somajul a inceput sa creasca, cererea pentru credite este mai moderata, iar cei care vor sa imprumute se califica destul de greu pentru un imprumut, a observat Dragulin. „Acest fapt a fost confirmat in gluma de un seni­or consilier economic al prim-mi­nistrului care le-a spus analistilor de la Trezoreria SUA intr-o discutie separata ca nici el nu a indeplinit criteriile pentru un imprumut ipotecar.”

 

Dorin Mantescu, director pentru Analize macroeconomice si Politici economice/financiare din Ministerul Economiei si Finantelor, a fost surprinzator de direct in a recunoaste ca politicul produce haos in buget. Urmeaza un an dificil, arata oficialii americani. Se asteapta ca sumele de bani trimisi acasa de muncitorii romani din strainatate sa scada, in special din cauza faptului ca recesiunea afec­tea­za forta de munca din tarile unde se afla acestia, cum ar fi Italia si Spa­nia. Mantescu a admis ca previziunile guvernului de crestere cu 6% a PIB in 2009 sunt exagerate, o estimare mai optimista fiind de 3%-4%. Romaniei i s-a acordat statutul de „junk” de catre Standard and Poor, iar Finch a inchis efectiv accesul guvernului roman la finantare exter­na pe termen apropiat. „Ur­ma­toa­rele cateva luni vor fi foarte dure”, a conchis Mantescu.

 

In acelasi timp, Stefan Nanu, director pentru Trezorerie si Datorie Publica in ministerul Economiei, a spus celor de la Trezoreria americana ca exista suficienta cerere interna pentru a finanta deficitul pe piata locala. Legat de agentiile de rating care au coborat Romania, Nanu a zis: „Ei au fost orbi la orice este pozitiv” in peisajul macroeconomic al tarii.

 

Reprezentantul FMI in Roma­nia, Juan Fernandez-Ansola, si vice­pre­se­din­tele Raffeisen Bank, John Stewart, le-au spus americanilor ca din punctul lor de vedere prognozele pentru perioada imediata pentru Romania sunt ingrijoratoare. Stewart a opinat ca Romania nu are alta solutie decat sa caute ajutor la FMI la inceputul lui 2009. Fernandez-Ansola nu a intervenit in acest punct, dar a observat ca „urma­toa­rele trei-patru luni sunt cruciale”.

 

Cu toate ca macaralele se mai vad in Bucuresti, iar mall-urile sunt pline ca de obicei, sunt vizibile semnele ca economia incetineste. Cel mai mare producator de masini intern, Dacia, de­tinuta de Renault, si-a suspendat pro­ductia la fabrica de la Pitesti. Ac­ti­uni similare au fost anuntate si la Ar­celor Mittal si la divizia petrochi­mi­ca a Rompetrol.

 

Rapiditatea cu care economia a inceput sa arate semnele unei tensiuni i-a luat prin surprindere pe liderii politici, multi dintre ei continuand sa nege aceasta chestiune. Cand ana­lis­tul local al agentiei de rating Mo­ody’s a anuntat pe 24 no­iembrie ca situatia este mai grava decat s-a estimat si ca Romania va trebui sa faca fata recesiunii in 2009, prim-ministrul Tariceanu a ripostat: „Moody’s au o problema cu pri­vire la insuficienta cunoastere a economiei romanesti”.

 

Cometariile oficialilor am­ba­sadei arata ca Romania sigur va avea un parcurs dur din cauza crizei economice, in special in prima parte a lui 2009. „Marea intrebare este daca economia va plana usor spre ateriza­re sau va lovi dur pamantul.”

 

Analistii sunt de asemenea de acord ca guvernul Romaniei este din punct de vedere fiscal nepregatit pentru timpuri dure. In situatia criti­ca care va urma, Ministerul Eco­no­mi­ei si Finantelor va face tot ce poa­te sa evite sa mearga cu „caciula-n ma­na” la FMI, ceea ce insemana ca unii cre­di­tori sau contractori, prin­tre care si im­portante companii ame­ri­cane ca Bechtel sau Lockheed-Martin nu vor fi probabil platiti.

Sursa: Jurnalul National(Telegrame WIkileaks)

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate