România, țara cu cele mai multe accidente din UE. În fiecare zi, în medie, 5 persoane își pierd viața, iar alte 10 sunt grav rănite

0

România se află în continuare pe primul loc la numărul de accidente rutiere din Europa raportat la un milion de locuitori, se arată într-un raport publicat recent de Poliția Română, care a analizat situația la nivel național, în anul 2021. Raportul amănunțit poate fi citit mai jos.

În România, la data de 31.12.2021, numărul celor care dețineau un permis de conducere era de 8.298.956 de persoane, ceea ce reprezintă 43% din totalul populaţiei ţării şi 53% din populaţia adultă. Practic, una din 2 persoane adulte deține permis de conducere. Mai mult de o treime dintre tinerii până în 21 de ani sunt posesori de permis de conducere.

România se plasează printre țările cu cele mai vechi flote de autoturisme, cu o vechime medie a autoturismelor de 16,4 ani în 2021 comparativ cu media europeană de 11,5 ani.

Parcul auto din Neamț este format din autovehicule cu o vechime medie de 17.5 ani.

Din cele 75.600 de vehicule controlate tehnic în trafic în 2021, 36,42% erau neconforme din punct de vedere al securității rutiere, iar 14,09% dintre acestea (cele neconforme) prezentau pericol iminent de accidente.

La finalul anului 2021 erau în vigoare 6.710.462 de contracte RCA, un număr extrem de mic comparativ cu numărul total de 9.661.483 de vehicule înmatriculate.

În anul 2021, pe drumurile publice din România s-au produs 4.915 accidente rutiere grave, evenimente rutiere care au cauzat decesul a 1.779 de persoane, rănirea gravă a 3.790 de persoane și rănirea ușoară a altor 2.235 de persoane.

În medie, în fiecare zi a anului 2021 s-au produs 13 accidente rutiere grave în care și-au pierdut viața 5 persoane şi au fost rănite grav 10 persoane.

În România s-au produs 93 de decese/un milion de locuitori, plasând astfel țara în topul negativ european. Indicele de mortalitate a crescut de la 26,2% în 2020 la 36,2% în 2021.

Neadaptarea vitezei la condiţiile de drum şi traversarea neregulamentară de către pietoni rămân și în anul 2021, cele mai frecvente două cauze generatoare de accidente rutiere grave. Următoarele cauze în ordinea frecvenței lor de manifestare sunt: neacordarea de prioritate pietonilor, abaterile bicicliștilor și neacordarea de prioritate vehiculelor.

Cele mai multe accidente s-au produs în condiții meteo normale și pe sectoare de drum fără probleme deosebite.

Începând cu luna mai, odată cu încălzirea vremii, numărul accidentelor rutiere grave produse lunar înregistrează creșteri treptate (cu o medie zilnică de 13,1 accidente rutiere grave/zi), ajungând ca în lunile tradiționale de vacanță (iulie, august) să atingă valori maxime.

În luna august, numărul accidentelor rutiere atinge vârful anual de 508 (media zilnică a lunii august fiind superioară celorlalte luni – 16,4 accidente/zi).

Începând cu septembrie și până în noiembrie, suma lunară a evenimentelor rutiere începe să scadă.
În perioada octombrie-noiembrie 2021, media zilnică a evenimentelor rutiere grave înregistrează 13,5 accidente/zi.

Luna decembrie constituie un interval deosebit, care nu urmează tendinţa de scădere începută în luna a noua. Mobilitatea populaţiei sporeşte din nou, fiind influenţată de sărbători şi de vacanța de iarnă. Media zilnică a numărulului de accidente rutiere grave înregistrate în luna decembrie ajunge la 14,6 accidente/zi.

Pentru creșterea gradului de siguranță rutieră, în anul 2021 Poliția Română a demarat proiectul „Educație rutieră – modelarea factorului uman prin responsabilizarea participanților la trafic pentru creșterea gradului de siguranță rutieră” cu finanțare europeană, prin Programul Operațional Infrastructură Mare. Proiectul, în valoare de 26.390.805 lei (fără TVA), își propune realizarea, până la data de 30.06.2023, a 6
campanii educativ-preventive la nivel național, iar pentru facilitarea activităților preventive desfășurate de structurile rutiere, achiziția a 45 de laboratoare mobile de educație rutieră și a unei caravane educaționale moderne.

Vă recomandăm să citiți întregul raport aici – click sau mai jos:

Buletinul_Sigurantei_Rutiere_2021

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate