România, partener solidar? În SUA se scrie istorie pentru comunitatea LGBTQ

4

Regimul Biden, proaspăt instalat în Statele Unite ale Americii, aduce un suflu complet diferit față de administrația Trump. Mișcările LGBTQ, precum și BLM (Black Lives Matter) par să fie în sfârșit auzite în statul față de care România este partener strategic.

Printre primele acțiuni ale președintelui Joe Biden a fost emiterea unui ordin executiv care să interzică discriminarea la locul de muncă pe baza orientării sexuale sau a identității de gen. De asemenea, Joe Biden a eliminat o interdicție controversată impusă de predecesorul său, conform căreia persoanele transgender nu aveau voie să intre în armata SUA.

Copiii ar trebui să poată învăța fără să se îngrijoreze dacă li se va refuza accesul la toaletă, vestiar sau la sporturile școlare”, se arată în ordinul executiv. „Adulții ar trebui să-și poată câștiga existența și să-și urmeze vocația știind că nu vor fi concediați, retrogradați sau maltratați din cauza cui se duc acasă sau pentru că modul în care se îmbracă nu se conformează stereotipurilor bazate pe sex.”

Biden a recunoscut, de asemenea, că discriminarea împotriva persoanelor LGBTQ „se suprapune adesea cu alte forme de discriminare interzise, ​​inclusiv discriminarea pe bază de rasă sau dizabilitate”.

„De exemplu, negrii americani transgender se confruntă cu niveluri prea mari de discriminare la locul de muncă, fără adăpost,  violență, inclusiv violență fatală”, se arată în ordin.

Grupurile de advocacy au afirmat că această mișcare este un mare pas înainte după patru ani de politici ale administrației Trump.

Dr. Rachel Levine

Există speranță pentru comunitatea LGBTQ, dar și pentru alte persoane care s-au confruntat cu discriminarea, în numirea doctorului Rachel Levine pentru a deveni cea mai importantă femeie transgender nominalizată pentru a servi ca secretar adjunct de sănătate la Departamentul de sănătate și servicii umane din administrația Biden. „Sunt mândră de munca pe care am făcut-o ca administrație pentru a aborda echitatea în sănătate și de munca pe care am făcut-o personal pentru a crește gradul de conștientizare cu privire la problemele de echitate LGBTQ”, a declarat Levine, medic pediatru, într-o declarație când a fost nominalizată pentru poziția cabinetului, informează CNN.

În România vântul pare să bată dinspre vest. Nu este exclus ca suflul democrației și noul regim Biden din SUA să continue în România cu o relaxare a sistemului legislativ în ceea ce privește aceste minorități.

De altfel, acest lucru a început odată cu Referendumul pentru familie. Inițiativa a vizat înlocuirea sintagmei „între soți” din art. 48, alin. (1) al Constituției cu una mai restrictivă, „între un bărbat și o femeie”. Potrivit expunerii de motive din proiectul de lege, acesta „își propune să înlăture orice echivoc pe care utilizarea termenului de -soți- (…) ar putea să-l aducă în conturarea noțiunii de –familie-, a raportului dintre –familie- și dreptul fundamental al bărbatului și al femeii de a se căsători și a întemeia o familie”.

Referendumul a eșuat, întrucât nu a fost atins pragul de validare. Faptul că societatea civilă a invalidat acest Referendum încă  din 2018, arată că România ar putea fi pregătită în orice moment să impună o legiferare a parteneriatului civil între persoane de același sex sau, cel puțin, măsuri de incluziune a persoanelor din comunitatea LGBTQ. Nu doar verbal, ci și în mod concret.

Nu e de contestat nici faptul că poziția Bisericii și nucleul conservator al românilor dezaprobă această abordare, însă vântul din vest ne spune că „Fiecare persoană ar trebui tratată cu respect și demnitate și ar trebui să poată trăi fără teamă, indiferent cine este sau pe cine iubește. ”

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
4 Comentarii
  1. Costica Moldovanu spune

    Totusi de ce autorul nu-si asuma responsabilitatea pentru articol, ci debiteaza „noutati si tendinte” sub anonimatul Ziarului de Neamt?
    Haideti sa numai ridicam in slavi asa-numita democratie americana. De departe e frumoasa, cand esti aproape e cu totul altceva.
    Referitor la LGBTQ, ce face fiecare in viata privata, nu e treaba nimanui si nu vad cum poate fi cineva discriminat pentru ceva privat.
    De ce trebuie cineva sa „vanture” in public preferintele sexuale ?
    De ce trebuie sa spui la toata lumea ca esti din LGBTQ ?
    Deja s-a ajuns la dictatura minoritatilor. Ceilalti trebuie sa taca din gura ca sa nu se „simta” ceilalti discriminati.

  2. Min spune

    Eu consider periculoasa treaba cu “azi ma simt femeie desi sunt barbat si am sa ma duc la baia de femei ca asa simt eu azi”. Sunt cazuri de barbati (care se simt femei in functie de cum le convine) inchisi in inchisori de femei. Ei,inchisi acolo nu s-a mai simtit femei si au dat start la violuri. Eu nu zic ca nu sunt cu adevarat oameni care simt ca nu apartin cui ar trebui sa apartina. Dar nu vii si imi bagi mie pe gat ca e normal si faci canale de Youtube in care le explici baietilor care se joaca cu papusi ca poate ar fi mai bine sa fie fetite si invers. Sau ca esti nonbinar (?!?!!?) ca iti plac si papusile si masinile. Anomalii gasesti in natura,le accept dar nu le ridic in slavi.

  3. Marius spune

    Daca un el cu un el sau o ea cu o ea vor sa se casatoreasca, pentru anumite avantaje aduse, cum ar fi un credit la banca de exemplu, care e problema? Cu ce ma afecteaza pe mine? Mie o sa-mi placa in continuare femeile, iar si femeilor le va placea in continuare de mine. Life goes on!

  4. Stefan spune

    Poate ne explica cineva ce inseamna „transgender”, ca eu nu am inteles?!Din cate am citit, „transgender” nu se confunda cu travestit, transsexual, ori gay.Pur si simplu, e o persoana care permanent sau din cand in cand „se simte” altfel decat ii spune sexul indicat in buletin?!!!Sigur, sunt impotriva discriminarilor de orice fel, dar aici se face mult zgomot pentru nimic fiindca, de fapt , nu poti discrimina ceva care nu exista?!Sigur, daca o persoana se maimutareste ca doamna (domnul?!) din fotografie, ai putea zambi (discriminare!!!), dar ce te faci cand individul se simte transgender doar in interior, fara a arata asta prin vestimentatie, etc.?!Cum ii ghicesti sentimentele ca sa nu i le discriminezi?!!

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate