România, cimitirul deșeurilor periculoase din Austria, Germania și Italia!

1

Ofertă de nerefuzat – numai 17 euro pentru fiecare tonă de deșeuri arse în fabricile de ciment românești, față de 250 de euro în Europa de Vest.

Lipsa unui studiu independent privind impactul de mediu al incinerării deșeurilor în fabricile de ciment românești permite continuarea acestor practici extrem de dăunătoare mediului înconjurător.  Dacă până nu demult China primea 8 milioane de tone de deșeuri din plastic pe an, dintre care 424.000 proveneau din Austria, Germania și Belgia, după decizia statului chinez de a sista importurile de deșeuri, rețelele s-au reorganizat către Europa de Est, iar România a devenit campioană la primirea gunoaielor .
La fel ca celelalte fabrici de ciment din România, cea de la Chișcădaga din județul Hunedoara, completează combustibilul convențional cu incinerarea deșeurilor aduse din statele mai avansate ale UE. 

Jurnaliștii de la France 24 au efectuat un reportaj în Chișcădaga, vizând acest fenomen, din dorința ca România să nu devină pubela Europei. Localnicii din jurul fabricii sunt afectați de multiple consecințe alarmante: număr crescut al bolnavilor de cancer, stare generală de sănătate deteriorată, poluare excesivă cu praf, uscarea pomilor fructiferi, moartea albinelor.

Poliția a confiscat recent deșeuri medicale periculoase provenite din Italia, acestea fiind ascunse într-o remorcă plină cu reziduuri, toate având drept destinație o fabrică de ciment, în vederea arderii. În alte situații au fost descoperite baterii de mașini ascunse printre anvelopele uzate destinate aceluiași scop. Garda de Mediu românească a fost cea care a făcut descoperirea la un punct de trecere a frontierei din vestul țării. Cu toate acestea, în prezent Garda de Mediu nu are suficiente competențe în stoparea  fenomenului, acțiunile sale limitându-se la câteva inspecții în punctele de trecere a graniței.

 Procurorul Teodor Niță afirmă că zeci de camioane cu deșeuri toxice sunt aduse periodic în România: „deșeurile sosesc aici fiindcă e atractiv din punct de vedere economic. 17 euro pentru ars o tonă de deșeuri aici, în loc de 250 de euro în Europa de Vest.

O situație similară a existat în Slovenia, însă activiștii ecologiști au reușit să o stopeze.

Fabrica celei mai mari companii producătoare de ciment la nivel mondial, Lafarge, din regiunea Zasavje, Slovenia a fost închisă. Ca efect imediat al arderii deșeurilor toxice  la fabrica Trbovlje, numărul cazurilor de cancer înregistrate regional a devenit cel mai mare din țară, iar mediul înconjurător a fost grav afectat. Activistul Uroš și colegii săi de la EKO KROG au dus o luptă timp de 10 ani împotriva acestor practici. Drept recunoștință, Uroš a fost medaliat cu premiul Goldman pentru mediu datorită implicării în activități de ecologie.

Există situații similare în România și sunt mușamalizate? Cum stau lucrurile la fabrica de ciment din Tașca?( Aceasta face parte din același grup de firme, cu cea de la Chișcădaga)

Suntem și noi, nemțenii otrăviți fără să ne dăm seama?

La ultimele alegeri, cu certitudine unii dintre noi am fost induși în eroare de soluțiile salvatoare ale unor șarlatani finanțați din străinătate și am devenit victimele celui mai crunt fenomen de manipulare online controlat de corporații.

Doar credința în Dumnezeu, încrederea în propriile forțe, eforturile comune și adevăratul patriotism reprezintă soluția în acest moment !

Sănătatea poate fi uneori reparată, dar nu cumpărată!

Iulian Curelaru, Președinte PER Neamț

Sursa: France 24, EKO KROG

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
1 Comentariu
  1. Cornel spune

    Ei BA NU , in Principal e vorba de Anvelope uzate ,,,deșeuri,, care prin ardere asigura. o anume Temperatura . Problema e că acum ceva timp ,se spunea tot în publicația de față ,de o CREȘTERE a Numărului persoanelor cu Cancer ! E Logic că o Legătură , Cauzalitate exista , E de INTERES Daca acele Filtre ,Site ori ce sunt acele Sisteme ,pe la unele COSURI sunt și Funcționale , Merg . DACA la Auto OBLIGĂ LEGEA ca la un AN sa faci ITP ul , masina având peste 12 Ani Vechime , LA acele INstalatii. OARE de Când și CINE le a Verificat Starea Tehnica . ASA ca REGULI de Intrare in . Incinta Fabricii Stau Bine se Aplică in Practică , Nu se Știe de Celelalte . Era Intr un timp , la Sediul celor de la MEDIU , colț cu Școala G Nr 3 , un aparat cu Display care arata Calitatea și Valorile din AER , ceea ce Respiram cu nările in plămânii noștri . NUMAI E , Consuma Curent , Trebuie. Resetate , Schimbate Valorile Afișate , COMPLICAT , La s Mai Bine Fara , Știm Noi un Grup restrâns Ce Aer respira IOBAGII aștia de Viețuiesc in urbele din JUD asta .

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate