Rezultatele controlului DSVSA Neamț la ZOO Dragoș Vodă în urma imaginilor cu porcușorii de Guineea cu răni

3

Pe 6 septembrie scriam în articolul În atenția autorităților! Animalele luate de la Zoo Piatra-Neamț sunt neîngrijite, cu răni deschise și înfometate. E inuman ce se întâmplă faptul că porcușorii de Guineea relocați de la Grădina Zoologică din Piatra-Neamț la Grădina Zoologică din Vânători Neamț prezentau leziuni severe și erau și… flămânzi deoarece aveau la dispoziție doar cereale pentru hrană.

Filmarea efectuată la fața locului pe 5 septembrie poate fi văzută mai jos:

Întrucât nu suntem specialiști, la momentul respectiv am cerut opinia unui veterinar care a confirmat, din punctul său de vedere și în baza imaginilor puse la dispoziție, că pe data de 5 septembrie porcușorii aveau leziuni netratate și în baza reacției pe care au avut-o în momentul în care li s-a dat iarbă aceștia nu erau hrăniți corespunzător.

Am mers mai departe și am făcut o sesizare la DSVSA Neamț care are instrumentele necesare să spună, conform legii, ce e bine și ce nu e bine.

Am primit astăzi răspunsul de la DSVSA Neamț, pe care îl puteți citi integral mai jos.

Din cele transmise de instituție, porcușorii de Guineea au fost relocați pe 20 august în Vânători Neamț. DSVSA Neamț precizează că grădina zoologică are autorizație sanitar veterinară și din 2020 are un contract încheiat cu un medic veterinar din comună. Cei 66 de porcușori de Guineea stau în 9 mp și, se pare, leziunile erau provocate de intrările prea mici în adăpostul lor. Conform DSVSA Neamț, mediul veterinar a dispus efectuarea de tratamente și mărirea intrărilor în adăpost. De asemenea, la data controlului, animăluțele aveau hrana corespunzătoare pusă la dispoziție.

DSVSA Neamț nu a sancționat grădina zoologică, însă precizează că a transmis recomandări pentru bunăstarea animalelor.

Asta vedeau copiii pe 5 septembrie la zoo Dragoș Vodă

Dorim să precizăm un aspect. Nu am trimis DSVSA Neamț pe capul grădinii zoologice pentru sancțiuni financiare sau coercitive. Scopul acestei acțiuni a fost pentru a se înțelege că promisiunea primăriei Piatra-Neamț că animalele relocate vor ajunge în condiții MAI BUNE trebuie să se respecte.

În intervalul 20 august – 5 septembrie au trecut 2 săptămâni, timp în care se puteau remedia problemele cu intrarea în adăpost și, de asemenea, se putea documenta tipul de hrană potrivită pentru această specie.

Nu era nevoie să ne deplasăm până acolo, să deranjăm instituțiile, să rămână mămicile cu copiii traumatizați de ce văd pentru ca situația să se remedieze. Animalele bolnave puteau fi izolate într-o zonă neaccesibilă publicului până la însănătoșire pentru a nu șoca vizitatorii, nu credeți?

Mulțumim DSVSA Neamț pentru deplasarea la fața locului și pentru recomandările făcute. Sperăm că ceea ce a trebuit să se înțeleagă s-a înțeles.

3 Comentarii
 1. C Z. spune

  De foame se vede ca le era.
  Dar nu puteau sa mai separe in grupuri de 10. Intr.un tarc.nu 50 intr.un tarc. Ce e asa frumos? Par grasuni,dar au blana pufoasa.
  Mi se pare fix degeaba aceasta „gradina zoo”. Fix degeaba. Daca n.ai cu cine,n.o mai fa. Sa fac parc de joaca,topogane, sau o zona de relaxare,oaze apa,curgatoare. Ca sa nu fie galagie,fiind case. Pacat ca se lauda unii cu ce au,la inceput toate.s faine,dupa ce si.o umplut „sacup” ce urmeaza,nu mai e de interes,nefiind foarte multi vizitatori. Deci e clar,vor zice ca nu.s fonduri ..pacat si ar trebui pusi cei responsabil sa stea 24de ore in conditiile alea. Le.ar priii? As recomanda aceasta sesizare minora d.p.d.v. al lor,sa nu ramana in acest stadiu. Ca la fel intr.o luna va fi.

  1. C Z. spune

   „SACUL” SCZ.

 2. alin spune

  ca se mancau intre ei nu au constatat in urma controlului?

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate