Revedere emoționantă a trupei Teen Act după 20 de ani. Regizoarea Alina Grigore, fondatoarea școlii Inlight a revenit la Colegiul Național „Petru Rareș” (GALERIE FOTO)

0

Cu ocazia premierei filmului său de debut la Piatra Neamț, “Crai nou/Blue moon”, câștigător al marelui premiu din cadrul Festivalului Internațional de Film de la San Sebastian în toamna anului 2021, regizoarea Alina Grigore, deținătoare a numeroase premii naționale și internaționale, fondatoare a școlii Inlight (recunoscută internațional în Europa și în Statele Unite ale Americii, votată cea mai bună școală de teatru și film din România, care are în prezent parteneriate cu toate casele de casting din țară) și fostă rareșistă a revenit la Colegiul Național Petru Rareș pentru a discuta cu noua generație Teen Act.


Tinerii au fost foarte bucuroși atunci când faimoasa regizoare a acceptat invitația de a veni în liceu fără a sta pe gânduri și surprinși de faptul că aceasta le-a adus, special de la București, Scoica de aur, trofeul câștigat în cadrul festivalului de la San Sebastian, pentru a vedea premiul în realitate, pentru a vedea visul oricărui regizor devenit realitate, arătându-le acestora că într-adevăr poți ajunge mare plecând dintr-un oraș mic, precum orașul Piatra Neamț.

Aceasta le-a povestit elevilor atât despre marile proiecte în care a participat de-a lungul carierei sale de actriță, cât și despre producția filmului său de debut, despre munca de actor, munca de regizor și despre satisfacțiile acestei meserii, despre relațiile strânse dintre membrii oricărui proiect artistic și despre cum arta este cea care ajută fiecare individ să se dezvolte, să crească și să devină el însuși. Întreaga discuție a fost una foarte emoționantă pentru tinerii elevi, Alina Grigore reușind să-i inspire, să le insufle curajul de a se exprima liber și dragostea pentru artă și frumos.

Dată fiind tema discuției, cenzurarea formelor de artă în spațiul academic românesc și îngrădirea libertății de exprimare a elevilor, Alina Grigore având nu doar studii în materie de artă teatrală și cinematografică, ci și în domeniul științelor politice, aceasta a oferit tinerilor o perspectivă largă asupra problemelor corupției din sistemul politic și de învățământ românesc și le-a oferit acestora soluții de combatere a corupției și modalități de apărare împotriva acesteia, înfățisând Rareșul ca un exemplu de AȘA DA datorită numeroaselor proiecte realizate de, cu și despre elevi, care tratează problemele acestora, arătând din nou că liceul Petru Rareș este unul dintre puținele din județ și chiar din România în care interesele elevilor primează.

Așa s-a ajuns și la subiectul liceului. “Cum era liceul pe vremea dumneavoastră? Cum era trupa Teen Act la început? Cei din prima generație s-au confruntat cu abuzuri din partea profesorilor? Cei din trupă erau considerați rebeli? Ați putut juca pe scenă ce piesă ați dorit, fără cenzură?”. Acestea sunt câteva dintre întrebările tinerilor curioși, la care răspunsul regizoarei a fost unul ferm: “A trebuit să putem ca voi să aveti curaj acum, să aveți curaj să fiți cine sunteți cu adevărat și să nu vă fie teamă de acest lucru!”. Alina Grigore a mai povestit elevilor despre cum anii petrecuți în liceu au reprezentat perioada care a construit-o pentru viitor, despre cum colegiul nostru este recunoscut în facultățile americane de film și cum chiar și acum, în completarea fișei pentru înscrierea la școala doctorală a fost surprinsă să observe că primul liceu ce apărea în lista de căutări la litera “P” era Colegiul Național Petru Rareș din Piatra Neamț datorită numărului foarte mare de absolvenți ce au urmat cursurile respectivei școli.

Alina ne-a povestit și despre cum inițiativele pe care le-a avut și proiectele în care a participat datorită resursurselor unui asemenea colegiu au avut un impact uriaș asupra a ceea ce mai târziu a devenit prima româncă pe lista câștigătorilor Scoicii de aur, printre cineaști precum James Franco, Francis Ford Coppola, Nikita Mijalkov și mulți altii. Astfel, Rareșul dovedește din nou că excelența domină pe toate planurile, atât la olimpiadele naționale și internaționale, atât în domeniul știintelor exacte cât și în artă. Acum este de datoria noastră să urmăm exemplul Alinei, iar peste ani să ne întoarcem și să inspirăm noile generații Teen Act, noile generații de rareșiști, deoarece aceasta este moștenirea noastră, pe care o vom transmite mai departe, excelența prin asumarea tradiției.

Material furnizat de Emilia Gabriela Pepene, elevă în clasa a XI-a la Colegiul Național Petru Rareș (14.03.2022)

Câteva imagini de la plăcuta revedere:

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate