Respectăm dizabilitatea, susținem abilitatea!

1

Data de 3 decembrie marchează în toată lumea Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități, zi care se serbează din 1992. Pentru DGASPC Neamț este o oportunitate de a promova înțelegerea față de problemele legate de dizabilități, de a dovedi solidaritate și sprijin și de a mobiliza societatea civilă în vederea acceptării și integrării sociale și economice a persoanelor cu handicap.

Sub sloganul „Respectăm dizabilitatea, susținem abilitatea!“ încercăm să atragem atenția tuturor că persoanele cu dizabilități sunt oamenii de lîngă noi, cu probleme, cu griji dar și cu talent, cu emoții, cu inteligență, valoroși pentru comunitate. Cu acest prilej, DGASPC Neamț a organizat o zi a porților deschise la centrele de recuperare a copiilor cu handicap Sancta Maria Piatra -Neamț și Romanița Roman pentru ca toată lumea să vadă condițiile în care sunt îngrijiți copiii cu probleme. De asemenea, a fost organizată și o conferință de presă la care au participat președintele CJ Neamț, Constantin Iacoban, secretarul județului Neamț, Daniela Soroceanu precum și reprezentanți ai Asociațiilor Motivation, Super Nova și Riana, care promovează drepturile persoanelor cu dizabilități.
„În această zi, mai mult ca oricînd, ne exprimăm respectul și solidaritatea față de persoanele cu dizabilități, care, nu de puține ori, au dovedit că sunt adevărați învingători, reușind să depășească nu doar limitele handicapului, ci și barierele sociale impuse de anumite prejudecăți. Este momentul să ne schimbăm atitudinea, să înțelegem că aceste persoane nu sunt anormale, ci doar altfel și este timpul să sensibilizăm opinia publică cu privire la avantajele ce ar rezulta din integrarea persoanelor cu dizabilități în fiecare aspect al vieții politice, sociale, economice și culturale“, a declarat Cristina Păvăluță, director general al DGASPC Neamț.
Activitatea a continuat cu vizitarea centrelor iar la final au fost înălțate în aer baloane roșii cu mesajul „Suntem la fel!“ în semn de solidaritate și respect pentru persoanele cu dizabilități și a fost aprinsă o „fundiță“ din lumânări în memoria victimelor HIV/SIDA.

La 1 decembrie în evidențele DGASPC existau:
19.102 persoane cu handicap, dintre care:
adulți- 16.931
copii- 2.173
persoane instituționalizate – 1.103
persoane neinstituționalizate – 17.999

În Neamț există:
– 6 centre de îngrijire și recuperare a persoanelor adulte cu handicap: Oșlobeni, Roman, Păstrăveni, Războieni, Bozienii de Sus, Tîrgu Neamț

 

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
1 Comentariu
  1. mickey999 spune

    In California, Ziua Internationala a persoanelor cu handicap s-a sarbatorit ieri, in mod traditional american cu focuri de arma automata si multi morti chiar intr-un centru pentru persoane cu handicap.

    Cu totii am urmarit apoi cu sufletul la gura cum s-a incheiat vinatoarea colo catre seara.

    Oamenii legii au facut dreptate si au ciuruit un SUV cam cu vreo 20 de mii de gloante .

    We, the People….

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate