Reprezentanții elevilor solicită modificarea structurii anului școlar

1

eleviÎn perioada 3-6 februarie 2017, reprezentanții elevilor s-au întrunit în cadrul celei de-a XXII-a Adunări Generale a Consiliului Național al Elevilor la Râmnicu Vâlcea pentru a dezbate subiectele actuale de interes general privind învățământul preuniversitar din România, au organizat alegerile pentru viitoarea conducere a unicei structuri reprezentative a elevilor la nivel național și au întocmit un raport privind starea sistemului de învățământ din perspectiva elevilor.

Adunarea Generală a adoptat o poziție prin care solicită ca vacanța de vară să înceapă pe 1 iunie, iar anul școlar pe 1 septembrie. Reprezentanții elevilor propun această modificare pentru a echivala numărul de săptămâni ale semestrelor, astfel încât vacanța de iarnă să fie extinsă cu o săptămână. Aceștia opinează că schimbarea ar fi bine-venită în contextul sărbătorilor legale din această perioadă, cât și eventualelor condiții meteorologice nefavorabile întâlnite pâna acum, care pot fi evitate pentru a nu cauza ulterior probleme ce pot afecta buna desfășurare a actului educațional. Totodată, prioritățile acestei întruniri au vizat stabilirea direcțiilor fundamentale de acțiune ale Consiliului Național al Elevilor în vederea asigurării continuității luptei pentru reformarea actului educațional, astfel încât principiile susținute de legislația în vigoare să fie aplicate corespunzător și, în același timp, să existe o compatibilizare cu nevoile societății contemporane.

De asemenea, s-a adoptat un raport privind starea sistemului de învățământ preuniversitar din perspectiva elevilor și s-au identificat discrepanțele dintre prevederile actelor normative și modalitatea de implementare a acestora de fapt, venind ca un suport pentru strategia structurii și declanșând un semnal de alarmă asupra problemelor cu care elevii se confruntă. Alte discuții esențiale au făcut referire la situația problematică a manualelor școlare, rămase încă neactualizate în raport cu noua paradigmă educațională, organizarea transparentă și riguroasă a concursului pentru ocuparea funcțiilor de director și inspector școlar și Codul de etică în învățământul preuniversitar, cod pe care reprezentanții elevilor l-au amendat, însă nu îl consideră aplicabil în actuala cutumă a sistemului de învățământ preuniversitar. Consiliul Național al Elevilor mulțumește pe această cale tuturor celor implicați în organizarea acestui eveniment prin promptitudine și etică profesională și se dezice de orice persoane care încearcă să denatureze independența vocii elevilor.

,,Cele mai stringente probleme abordate au fost reprezentate de structura anului școlar, pusă în dezbatere publică și codul de etică al profesorului. Legat de restructurarea anului școlar viitor, trebuie să înțelegem că educația este o prioritate națională, iar actul educațional nu trebuie să țină cont de interesele financiare invocate o dată cu propunerea de a avea vacanța de vară între 1 iunie și 1 septembrie. Mai mult de atât, ne aflăm la coada clasamentului mondial când vine vorba de vacanțe alocate elevilor, așadar ne dorim o săptămână în plus la vacanța de iarnă, echivalând astfel cele două semestre. Și dacă privim problema strict din interesul școlii, mărirea vacanței de iarnă poate restrânge consumul mare de resurse alocate încălzirii școlii, aspect esențial în gestionarea eficientă a bugetului. Referitor la codul de etică al profesorului, forma actuală este foarte bună, însă ne temem că va rămâne doar pe hârtie și nu vom fi parte a asumării generalizate a principiilor si valorilor invocate de către toți actorii impicați în educație.”, a declarat Vlad ȘTEFAN, Președintele Consiliului Național al Elevilor.

aplicatie android ziar neamt

telegram ziar piatra neamt

la flamma piatra neamt
Citește și
1 Comentariu
  1. Dan Vicol spune

    Sasa nu se mai face scoala acum sa ia vacanta de tot

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate