Regulamentul privind normele de gospodărire, întreținere, curățenie și estetică din municipiul Piatra-Neamț

0

“Regulamentul privind normele de gospodărire, întreținere, curățenie și estetică din municipiul Piatra Neamț” a fost pus în dezbatere și pentru că are foarte multe deficiențe le vom lua pe rând.

CAPITOLUL I ART.1 f) agentii economici (persoane fizice sau juridice) sunt obligati sa intretina in stare corespunzatoare cladirile, tonetele, chioşcurile unde isi desfasoara activitatea, prin asigurarea spalarii geamurilor si vitrinelor, inlocuirea celor sparte, intretinerea firmelor, fatadelor, etc;

  • Este o impunere discriminatorie, deoarece chiar primăria Piatra-Neamț și firmele l acare este acționat UAT Piatra-Neamț au în administrare clădiri și terenuri care încalcă această regulă. Nu este corect ca municipalitatea să fie exclusă de la respectarea unor reguli care sunt impuse celor care plătesc taxe și impozite chiar pentru funcționarea corectă a administrației locale.

CAPITOLUL I ART.1 k) sa asigure si sa mentina curatenia trotuarelor aferente proprietatilor, a portiunilor dintre trotuare si carosabil, locurilor de parcare pe care le folosesc; sa indeparteze zapada si gheata de pe trotuarele din dreptul imobilelor, incintelor in care isi desfasoara activitatea si sa curete turturii de la streasina;

  • Proprietarii care care sunt pensionari, care au un grad de handicap și alte categorii de persoane sunt în imposibilitatea fizică de a curăța trotuare și alte spații.
  • Curățarea țurțurilor, mai ales la clădirile mai înalte, este o operațiune extrem de periculoasă care ar trebui interzisă cetățenilor, în niciun caz obligați să o facă.

CAPITOLUL I ART.1 k) l) sa curete de zapada si gheata imediat dupa depunere sau pana la ora 8 dimineata, trotuarele si rigolele din fata imobilelor pe care le detin sau le administreaza.

  • Este aberant să ceri unor persoane să iasă la 4-5 dimineața să deszăpezească la lopată ce a nins noaptea.

CAPITOLUL I ART.2. d) cresterea animalelor si a pasarilor, precum si cultivarea gradinilor de legume si zarzavaturi pe domeniul public si privat al municipalitatii; cresterea si ingrijirea anirnalelor si pasarilor de orice fel in alte locuri decat cele amenajate autorizate in acest scop, igienizate si dezinfectate si cu respectarea normelor sanitar – veterinare de prevenire si transmitere a bolilor la om si animale. Adaposturile pentru cresterea animalelor se amplaseaza conform normelor sanitar-veterinare aplicabile in acest sens (OMS nr.119/2014, actualizat in 2018 );

  • Înțelegem normele sanitar-veterinare impuse de lege, dar considerăm că acestea cad în sarcina DSV. Este total neconform cu viața reală ca primăria să impună sutelor de oameni care locuiesc la case în Piatra-Neamț și au 3 găini și 2 straturi pe lângă case să obțină autorizații pentru cotețul cu 3 moțate și cele două straturi din spatele imobilului.

CAPITOLUL I ART.2 f) uscarea rufelor pe suporturi montate sub geamurile aferente apartamentului sau in afara balconului si in fata blocului;

  • Înțelegem ideea acestei interdicții care vrea să ridice gradul de confort comunitar, dar din păcate foarte multe familii nu au unde să își usuce rufele. Impunerea unei astfel de restricții nu poate veni decât după ce se fac locuitorilor condiții să o poată respecta.

CAPITOLUL I ART.2 o) satisfacerea nevoilor fiziologice in alte locuri decat cele special amenajate in acest scop;

  • O interdicție foarte bună, dar aplicabilă doar dacă primăria poate indica locațiile veceurilor publice din cartierele din Piatra-Neamț. Fără minim două toalete publice în fiecare cartier nu se poate impune real respectarea acestei interdicții.

CAPITOLUL I ART.3 Posesorii de animale de companie au urmatoarele obligatii in timpul plimbarii animalelor pe domeniul public: b)…. Accesul cu animalele de companie va fi permis numai in spatiile special amenajate.

  • Cu siguranță posesorii de animale din Piatra-Neamț ar fi încântați să respecte această regulă, doar că primăria nu a amenajat nici un spațiu în acest sens. Deci, conform acestei reguli, posesorii de căței din Piatra-Neamț ar trebui să-i plimbe în alte orașe.

CAPITOLUL II ART.4 l) este interzisa aducerea sau prezentarea la vanzare a produselor murdare, alterate sau degradate, precum sortarea acestora in incinta pietei;

  • Interzicerea comercializării produselor ”murdare” ar trebui scoasă, că nu se apucă nimeni de spălat cartofii, de exemplu. Această interdicție poate fi pusă doar dacă chiar vrem să falimentăm o parte dintre producătorii locali și să meargă lumea să ia doar cartofi frumos spălați și ambalați de la supermarketuri.

CAPITOLUL IV ART.8 a) circulatia cu biciclete, motociclete sau alte vehicule in parcuri, cu exceptia pistelor marcate corespunzator;

  • Interzicerea bicicletelor în parcuri înseamnă interzicerea copiilor care merg însoțiți de părinți cu bicicletele în parc. Considerăm că este o măsură inadecvată pentru Piatra-Neamț.

CAPITOLUL V. ART.9 Societatea comerciala „Publiserv” S.A., societatile comerciale si alte unitati care executa lucrari edilitare sunt obligate sa repare imbracamintea rutiera in conditiile tehnice prevazute in normativele in vigoare, asigurand, permanent, conditii pentru buna circulatie a vehiculelor si pietonilor. Depozitarea deseurilor rezultate din lucrari se face fara afectarea zonelor verzi sau drumurilor pietonale, iar transportul la locurile de depozitare autorizate se va face in aceeasi zi.

  • O impunere total nerealistă și imposibil de implementat. Dacă se vrea păstrarea unei reguli imposibil de respectat măcar să se schimbe sintagma ”sunt obligate să repare” în ”sunt obligate să facă tot posibilul să repare cât mai mult se poate”

CAPITOLUL V. ART.10 Societatile care exploateaza linii de cale ferata existenta in ampriza drumurilor vor asigura, in permanenta mentinerea in buna stare a pasajelor din zona liniilor, precum si mentinerea curateniei si a aspectului corespunzator zonelor proprii.

  • Obligativitate inutilă și care nu s-a respectat niciodată și dacă tot nu se respectă nu înțelegem utilitatea ei.

CAPITOLUL VIII Constatarea contraventiilor şi aplicarea sanctiunilor contraventionale – ART.24 Constatarea contraventiilor savarsite la prezenta hotarare se face de catre urmatoarele persoane denumite generic agenti constatatori: a) primarul municipiului Piatra Neamt; b) persoanele imputernicite de catre Primarul municipiului Piatra Neamt; c) politistii locali din cadrul Politiei Locale Piatra Neamt, potrivit competentei.

  • Este de neacceptat ca primarul și mai mult de atât niște persoane, oarecare, împuternicite de primar să aibă posibilitatea să constate contravenții. Constatarea contravențiilor la un astfel de regulament poate fi pusă doar în sarcina Poliției Locale, Poliției Naționale sau a altor organe specializate în control.

Sperăm ca domnii de la primărie să refacă acest regulament și să ia cele mai inteligente decizii ținând cont și de observațiile de mai sus.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate