Regio: fonduri nerambursabile de 3,15 milioane de euro pentru Manastirea Putna

0

Manastirea Putna a primit o alocare de 3,15 milioane de euro, fonduri europene prin Programul Operational Regional (Regio) 2007-2013, gestionat de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice (MDRAP), pentru lucrari de restaurare, modernizare si conservare.

Contractul de finantare a fost semnat astazi de viceprim-ministrul Liviu Dragnea, ministrul dezvoltarii regionale si administratiei publice, si parintele staret Mihai Velnic, la sediul MDRAP. Banii au fost alocati pentru restaurarea si consolidarea Casei Domnesti, a atelierelor, a staretiei, a cramei si a chiliilor care fac parte din ansamblul Manastirii Putna, pe o suprafata de 2.000 mp, pentru sistemul electric si termic al manastirii, pentru iluminatul arhitectural exterior, care va spori atractivitatea monumentului istoric. La acestea, se adauga lucrari pentru refacerea invelitorii si a accesului in manastire, pe o suprafata de 2.900 mp, si constructia a doua info-chioscuri.

„Proiectul isi propune conservarea unui simbol national si cultural al poporului roman si al credintei ortodoxe. Este vorba de o cerere de finantare depusa inca din 2009, dar, la acea vreme, nu s-a considerat necesar. Speram ca, peste 2 ani, cand manastirea va aniversa 550 de ani, sa arate asa cum se cuvine. Voi veni si eu sa vad lucrarile realizate cu aceste fonduri europene.”, a declarat viceprim-ministrul Liviu Dragnea.

Dupa finalizarea proiectului, toate spatiile, respectiv Casa Domneasca, atelierele, staretia, crama, chiliile, vor fi deschise spre vizitare turistilor si vor gazdui expozitii cu obiecte de patrimoniu ale Manastirii Putna: icoane, carti vechi, vase sfinte, vesminte.

„Este o mare bucurie pentru noi, sunt peste 4 ani de cand asteptam ca acest proiect sa fie semnat. In 2016, vom sarbatori 550 de ani de la fondare, ne pregatim cu proiecte culturale si multumim tuturor celor care ne sprijiniti. Speram ca, pe 10 iulie 2016, sa ne vedem la Mormantul Sfantului Voievod Stefan, despre care Eminescu a spus ca ar fi altarul constiintei nationale. Va asteptam, de altfel, si la inceperea lucrarilor.”, a afirmat parintele staret.

Intentia reprezentantilor manastirii este de a completa, in viitor, actualul proiect cu unele care sa vizeze restaurarea obiectelor de patrimoniu detinute.

In acest sens, viceprim-ministrul Liviu Dragnea a precizat: „Este prevazut, in Acordul de Parteneriat pentru perioada 2014-2020, un domeniu specific pentru finantarea acestor investitii importante, in cadrul urmatorului program Regio. In ceea ce priveste bisericile din lemn care au ars, noi suntem deschisi la orice solicitare, daca putem sa ajutam sa se refaca, cu draga inima o vom face. Si premierul are deschidere pentru asa ceva si sunt sigur ca pentru orice solicitare vom gasi mecanismul prin care sa finantam”.

* * *

Proiectul „Restaurare, modernizare si conservare a patrimoniului cultural, national si a infrastructurii conexe la Manastirea Putna”, cu o valoare totala de 3,26 de milioane de euro, va fi derulat in cadrul programului Regio 2007-2013, Axa 5, Domeniul Major de Interventie 5.1 – „Restaurarea si valorificarea durabila a patrimoniului cultural, precum si crearea/modernizarea infrastructurilor conexe”.

De la debutul programului Regio 2007-2013, MDRAP a semnat, la nivel national, alte 38 de contracte de finantare pentru proiecte care vizeaza biserici si manastiri, cu o valoare totala de 529,6 milioane de lei, din care 422,6 reprezinta fonduri nerambursabile (contributia din Fondul European de Dezvoltare Regionala si de la bugetul de stat). Dintre acestea, 6 proiecte au fost deja finalizate.

telegram ziar piatra neamt
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate