Recital Cameral „Duo Melos”, miercuri, 21 martie, la Biblioteca Judeţeană „G.T. Kirileanu”

0

Stagiunea artistică 2017-2018, organizată în parteneriat de Centrul pentru Cultură şi Arte „Carmen Saeculare” şi Academia de Muzică „Gheorghe Dima” Cluj-Napoca, Extensia Piatra-Neamţ, continuă cu un recital extraordinar susţinut de DUO MELOS”.`Titus Flueraş (vioară) şi Constantin Andrei (chitară) , cei doi muzicieni ai formaţiei, vor interpreta piese compuse de N. Coste, N. Paganini, P. de Sarasate, A. Andrei, C. Porumbescu.
Evenimentul va avea loc miercuri, 21 martie, la sala Cupolă a Bibliotecii Judeţene „G.T. Kirileanu” din Piatra-Neamţ, începând cu ora 17:00.
Intrarea este liberă.

***
TITUS FLUERAŞ este conferențiar universitar doctor la catedra de vioară a Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” Cluj-Napoca şi a Extensiei Piatra-Neamţ a aceleiași instituții de prestigiu. Absolvent al şcolii de vioară clujene, Liceul de Muzică „Sigismund Toduţă” (1991), şi-a continuat studiile la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” şi cursurile de Master la clasa maestrului Ştefan Ruha. Titus Flueraş a obţinut numeroase premii la concursuri de vioară, atât naţionale cât şi internaţionale: Premiul I – Timişoara (1986), Premiul II – Bucureşti (1987), Premiul II – Cluj-Napoca (1988), Premiul I la Concursul Citta di Stresa – Italia (1985, 1986), Medalia de Aur la Johanesbourg – Africa de Sud (1993). De asemenea, a concertat ca solist cu orchestrele filarmonicilor din Cluj-Napoca, Arad, Satu-Mare, Oradea şi a susţinut concerte şi recitaluri în ţară şi în străinătate: Franţa, Italia, Olanda, Ungaria, Africa de Sud. În iarna anului 2003 a fost invitat de orchestra Filarmonicii Mozart din Viena într-un turneu în China unde a concertat ca solist. Anul 2009 vine cu o realizare impresionantă: Titus Flueraş este singurul român câştigător al selecţiei mondiale pentru orchestra simfonică YouTube din cei peste 3000 de candidaţi. Mai mult, a fost desemnat concert-maestrul orchestrei simfonice YouTube şi concertează cu aceasta la New-York în celebra sală Carnegie Hall.

CONSTANTIN ANDREI este conferenţiar universitar doctor la catedra de chitară a Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” Cluj-Napoca şi a Extensiei Piatra-Neamţ a aceleiași instituții de prestigiu. A participat la cursurile de măiestrie ale chitariştilor: John Duarte, Costas Cotsiolis, Michel Sadanowsky, Pablo Marquez şi Claire Stancu Delerue. A cântat ca solist sub bagheta dirijorilor: Horia Andreescu, Ilarion Ionescu-Galaţi, Petre Sbârcea şi Robert Houlihan. Are o discografie bogată şi a câştigat numeroase premii la festivaluri şi concursuri. Începând cu anul 1990 este prezent în juriul unor prestigioase festivaluri şi concursuri de chitară din ţară şi de asemenea este invitat să susţină recitaluri şi cursuri de măiestrie în Franţa şi Germania. Din anul 2000 alături de fraţii săi Aurelian şi Adrian formează „Trio-ul de Chitare Andrei”, susţinând numeroase recitaluri pe scenele celor mai importante instituţii din ţară. Numele său mai este legat şi de înfiinţarea la Cluj-Napoca a Festivalului Naţional de Chitară Clasică în octombrie 2003, iar din 2005 – Festivalul Internaţional de Chitară TRANSILVANIA al cărui iniţiator şi director artistic este.

„DUO MELOS” reprezintă astăzi una din cele mai importante şi apreciate formaţii camerale impunându-se în arealul muzicii culte prin eleganţă, rafinament, căldură şi maturitate artistică contribuind astfel la promovarea şi susţinerea muzicii de calitate.
S-a înfiinţat în 2004 la Cluj-Napoca, acolo unde Titus Flueraş şi Constantin Andrei erau profesori la Academia de Muzică “Gheorghe Dima”. Cei doi membri ai formaţiei camerale îmbină activitatea didactică, desfăşurată în cadrul claselor de vioară şi chitară, cu activitatea artistică. Ei au devenit solişti importanţi ai celor două instrumente, fiind acum recunoscuţi atât în ţară cât şi peste hotare, dovadă fiind numeroasele turnee din România şi străinătate unde evoluţia lor ca solişti a fost unanim apreciată. Au concertat în ţări ca: România, Ungaria, Austria, Italia, Spania, Belgia, Franţa, Germania, Olanda, China, SUA, Japonia.
Repertoriul pe care-l abordează este bogat şi variat, cuprinzând, printre altele, piese compuse de Biber, Vivaldi, Händel, Giuliani, Carulli, Sor, Diabelli, Granados, Albeniz, Paganini, Margola, Nin, Di Marino, Piazzolla, A. Andrei, Porumbescu.
Mesajul artistic al formaţiei „Duo Melos” a fost încă de la început unul de o mare sensibilitate şi diversitate a muzicii pe care o interpretează, pornind din Baroc până în contemporaneitate. Cele două instrumente sunt într-un dialog continuu, dialog care alternează între momente de solo şi de acompaniament pe care „Duo Melos” le realizează cu sensibilitate, maturitate şi rafinament în concertele sale.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate