Recepția cu diplomați a CCIR are tâlcuri (numai) pentru oamenii atenți!…

0

Reprezentanții Corpului Diplomatic acreditat la București au participat marți, 5 februarie a.c., la recepția anuală organizată de Camera de Comerț și Industrie a României în onoarea lor. Evenimentul, devenit tradițional de peste un deceniu, onorează contribuţia reprezentanţelor diplomatice din anul 1864, când diplomaţii străini din Bucureşti au făcut demersuri pe lângă domnitorul Alexandru Ioan Cuza pentru promulgarea primei legi a Camerelor de Comerţ din Principatele Unite, semnată la 30 septembrie 1864.

La întâlnirea găzduită de Ministerul Culturii și Identității Naționale, președintele CCIR, Mihai Daraban, a declarat, printre altele:  „În septembrie, anul trecut, a avut loc la București prima ediție a Forumului de Afaceri, desfășurat în marja celei de-a treia ediții a Summitului „Inițiativa celor Trei Mări”, organizat de Administrația Prezidențială și Camera de Comerț și Industrie a României. La eveniment au participat președinții României, Poloniei, Austriei și Croației precum și președinți de Camere de Comerț Naționale, oficiali guvernamentali din statele partenere în cadrul Inițiativei, din celelalte state membre UE, din Statele Unite ale Americii, din Balcanii de Vest, Republica Moldova, Ucraina și Georgia, reprezentanți ai Comisiei Europene și ai instituțiilor financiare europene și internaționale, precum și reprezentanți ai mediului economic și academic. (…) Totodată, trebuie să menționez promovarea, în rândul comunităților de afaceri românești, a Acordului UE-Japonia și impactul acestuia asupra cooperării bilaterale România – Japonia. De asemenea, țin să mai amintesc și Forumul multisectorial de afaceri, organizat cu contribuția CCIR, în marja vizitei de stat în Italia a Președintelui României, precum și importante evenimentele organizate cu contribuția Ambasadei Statelor Unite”.

De semnalat este participarea ministrului pentru Mediul de afaceri, comerţ şi antreprenoriat, Radu Oprea, în condițiile în care relația funcțională între Cameră și guvernanți este una marcată, elegant vorbind, de dezacorduri grave, cu atât mai vizibile pe fondul parteneriatului eficient cu Președintele țării. Mai mult sau mai puțin protocolar, Oprea a spus: „Mesajul meu adresat reprezentanților Camerei de Comerț și Industrie a României este să continue pe același drum ca exemplu de bune practici. În baza strânsei colaborări cu CCIR, transmitem nevoile noastre în ceea ce privește internaționalizarea business-ului românesc. Avem interese comune, de a disemina cele mai bune practici de afaceri, de a promova antreprenoriatul și inovația și de a încuraja modelele de afaceri care duc la creștere pe termen lung. Camerele de Comerț reprezintă un element esențial în efortul nostru de a promova România în străinătate ca un actor puternic și competitiv”.

Comunicatul de presă al Camerei (integral, aici ) este ilustrat cu o singură fotografie reprezentativă, neînsoțită de explicații.

Dacă Mihai Daraban (centru) și ambasadorul Hans Klemm (dreapta, aflat încă în misiune din partea SUA) ar fi ușor de recunoscut, persoana din stânga e mai greu de identificat la prima vedere. Are însă o prezență cu valoare de mesaj subliminal. E Lazăr Comănescu, diplomat de carieră consacrat, fost ministru de Externe, consilier pe probleme externe al președintelui CCIR. A îndeplinit – în ani vitali pentru drumul de aderare al României la Uniunea Europeană – misiunile de Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar, șef Misiunii României pe lângă Uniunea Europeană (2001-2007) și Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar, Reprezentant Permanent al României pe lângă Uniunea Europeană (2007-2008). Alături de Ion Jinga, în prezent Ambasador extraordinar și plenipotențiar, reprezentant permanent al României la ONU, dar ambasador în Regatul Belgiei (2003-2008), are resurse certe să explice public, să traducă în limba română uzuală cum am ajuns noi în UE și ce înseamnă de fapt președinția Consiliului Uniunii Europene. Președintele Daraban știe, nu are îndoieli.

Remarcabilă în context – și legată de zona izolată și falimentară a Moldovei, cu accent pe un pol al sărăciei cum e recunoscut județul Neamț – devine participarea la recepție a președintelui CCI Neamț, Mihai Apopii, unul dintre cei patru vicepreședinți naționali.

Viorel COSMA

Sursa: StiriNationale.EU

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate