Războaiele daco-romane ilustrate în machete – expoziție la Muzeul de Istorie și Arheologie din Piatra-Neamț
Joi, 9 februarie, la Muzeul de Istorie şi Arheologie din Piatra-Neamț a fost vernisată expoziția temporară ”Ciocnirea civilizațiilor. Războaiele daco-romane ilustrate în machete”.
Proiectul expozițional adus în atenția publicului este rezultatul colaborării dintre Complexul Muzeal Județean Neamț (prin Muzeul de Istorie și Arheologie Piatra-Neamț și Muzeul de Istorie Roman), Muzeul Național al Unirii Alba Iulia și Asociația de Modelism Alba.
La evenimentul găzduit de reprezentanții CMJ Neamț au luat parte oficialități locale (primarul Dragoș Chitic și vicepreședintele CJ Neamț, Laurențiu Dulamă), dar și invitați speciali, reenactori de la Alba Iulia (Garda Apulum) și Iași (Asociația Culturală Geto-Dacii din Moldova), care au încântat publicul cu costumele lor.
„Pentru acest început de an este a doua expoziție temporară pe care o vernisăm. Văd mulți copii, ceea ce mă bucură foarte mult, știu că este încă vacanță, dar ați rupt din timpul vostru, ați venit să vedeți o expoziție extrem de interesantă.”, a declarat pentru început directorul CMJ Neamț, Iulian Ghercă.
Scurte alocuțiuni au susținut atât primarul Dragoș Chitic, cât și vicepreședintele CJ Neamț, Laurențiu Dulamă, care i-au felicitat pe reprezentanții CMJ Neamț pentru această inițiativă, îndemnând totodată locuitorii județului să vină la această expoziție dedicată genezei poporului român.
Detaliile inedite despre expoziție au fost oferite de Lucian Uță, muzeograf în cadrul Muzeului de Istorie şi Arheologie din Piatra-Neamț.
„Este o expoziție hibrid care reunește în aceeași sală o serie de piese de modelism. Este vorba despre un număr de zece machete inspirate din scene de pe columna lui Traian și respectiv monumentul de la Adamclisi, legate de războaiele daco-romane. Pentru a completa această latură de modelism din expoziție am decis să etalăm și o serie de piese arheologice pentru că instituția noastră are un fond foarte bogat în ceea ce privește studierea perioadei geto-dacice atât la Piatra-Neamț, cât și la Roman. Piesele arheologice provin de la Roman, deoarece am decis să valorificăm, împreună cu arheologul George Hînceanu de la Muzeul de Istorie din Roman, piese de factură geto-dacică și romană din așezarea de la Brad. Este o expoziție care mixează elemente științifice, de arheologie, cu elemente spectaculoase, care apropie foarte mult războaiele daco-romane și o perioadă care este abordată prin prisma literaturii de specialitate, prin existența acestor machete.” a menționat muzeograful Lucian Uță.
Finalul a aparținut reprezentaților celor două trupe de reenactment, care au vorbit în detaliu despre activitățile legate de „reconstituirea istorică” și au făcut fotografii cu publicul prezent.
Expoziția ”Ciocnirea civilizațiilor. Războaiele daco-romane ilustrate în machete” va putea fi vizitată până la finalul lunii martie, iar prețul unui bilet este de 2 lei/persoană.