Rămânem fără parcări în Piatra-Neamț? De vorbă cu primarul și directorii Xdatasoft și Parking (VIDEO)

13

Planul de mobilitate urbană din Piatra-Neamț va aduce mari schimbări în municipiu, dar cel mai mare impact se va resimți în scăderea numărului locurilor de parcare pe marile artere. Acest lucru este recunoscut chiar de către primarul Andrei Carabelea, care a participat la o emisiune dedicată locurilor de parcare, alături de directorii Xdatasoft și Parking, Vilhelm Șfarghie, respectiv Ionuț Moroșanu.

Deja suntem în punctul în care sunt mai multe mașini decât locuri de parcare, fiind foarte multe cereri în așteptare. Se estimează că în jur de 2.000 de locuri vor dispărea după implementarea planului de mobilitate urbană.

„Astăzi există un deficit de locuri de parcare în municipiu, respectiv numărul mașinilor este cam cu 1.000 mai mare decât numărul locurilor de parcare. Situația se va accentua ca urmare a implementării proiectelor de mobilitate pe Mihai Viteazul, pe axa B-dul Decebal – Muzeul de Istorie – B-dul Traian și pe varianta ocolitoare a orașului.”, a spus primarul Andrei Carabelea.

Directorul XdataSoft a precizat că în anul 2015 au fost luate în evidență 1.286 de locuri de parcare cu plată orară. Numărul acestora a fluctuat în funcție de ceea ce s-a hotărât de către municipalitate. În prezent sunt 1.356 de locuri de parcare cu plată orară în tot orașul. Programul este de 8.00-18.00. După ora 18.00, aceste parcări sunt libere și implicit se transformă într-un fel în parcări de reședință.

„Acest lucru va fi o problemă începând cu anul 2022. Din studierea planurilor de mobilitate urbană despre care vorbea domnul primar, pentru 2022 vor rămâne 1038 de locuri de parcare. Asta înseamnă că vreo 300 de locuri de parcare vor dispărea. Deci, pe lângă deficitul actual al locurilor de parcare se vor mai adăuga și aceste 300 de locuri. Din cele 300, cel puțin 250 sunt parcări de reședință după ora 18.00. Cea mai mare problemă va fi pe axa B-dul Traian – B-dul Decebal, unde avem în jur de 150 de locuri de parcare. Ele vor dispărea și nu sunt soluții în zonele limitrofe.”, a declarat Vilhelm Șfarghie.

„Astăzi, Parking administrează 18.402 locuri de parcare, cu un grad de ocupare de 96%, adică 17.549 de contracte aflate în vigoare. Există un număr de 1.786 de cereri în așteptare pe tot orașul, în special în Precista. S-au inventat parcări, la cerere unele s-au făcut puțin forțat, s-a intrat pe unele spații verzi pentru a se mai crea locuri. Acestea au fost create înainte de 2016, pentru că până atunci locurile de parcare se creau la inițiativa Parking. Din 2016, la nivelul primăriei avem o comisie rutieră care merge pe teren și dă undă verde, ca să spun așa, înființării sau desființării unui loc de parcare printr-un vot în consiliul local. Numărul însă a crescut pentru că există disperarea oamenilor: ajungi seara acasă și nu ai unde să îți lași mașina. Acest lucru a făcut să pună o presiune maximă, atât pe comisia rutieră cât și pe lucrătorii Parking. În cei 4 ani s-au creat în jur de 1500 de locuri de parcare în plus față de 2016.”, a spus Ionuț Moroșanu.

Primarul Andrei Carabelea a spus că orașul nu are o configurație care să permită dezvoltarea parcărilor pe orizontală, motiv pentru care soluția este aceea de a le dezvolta pe verticală. Pentru acest lucru e nevoie de o sursă de finanțare, fiind o soluție tehnică destul de costisitoare. Pe viitor, primarul a declarat că cel puțin jumătate din veniturile din parcări vor fi investite în înființarea și întreținerea unor noi locuri. Acest lucru nu s-a întâmplat până acum, banii din parcări nu s-au întors la parcări, ci s-au reinvestit în alte părți în vechile mandate. De asemenea, se va acorda o prioritizare a cetățenilor cu mașini înmatriculate în Piatra-Neamț, care plătesc taxe și impozite aici.

Pentru turiști și navetiști, se intenționează crearea de parcări de tipul park and ride, adică aceștia își vor lăsa mașina, cel mai probabil la periferie, într-o parcare gratuită, și vor apela la mijloace de transport în comun sau alte alternative de transport ecologic, pentru a nu aglomera orașul.

O altă problemă spinoasă este aceea a bugetarilor care lucrează în instituții publice care vin cu mașina la serviciu și folosesc parcările cu plată orară din jur, fără a le plăti, aducând pierderi firmei și municipalității.

Potrivit directorului Parking, s-au identificat în jur de 33 de terenuri care ar putea fi transformate în 1000 de locuri de parcare, dar aceasta doar după o evaluare a specialiștilor. Mai mult, s-au identificat în jur de 400 de mașini abandonate care în curând vor fi ridicate și vor elibera alte locuri de parcare. Chiar și așa, vom fi în deficit, cu câteva sute de locuri de parcare lipsă.

Cert este că prețul unui loc de parcare va crește și se va ajunge chiar la licitarea unui loc, tocmai din lipsă de spații. De asemenea, se preconizează faptul că vom fi nevoiți, mai devreme sau mai târziu, să renunțăm la a doua, a treia mașină, deoarece tendința globală este orientată, pe lângă protecția mediului, la un transport alternativ: în comun, biciclete, mersul pe jos etc. Se va descuraja pe cât de mult posibil transportul cu mașinile personale. Începe un proces de tranziție care va fi destul de dificil de acceptat pentru populație, dar, se pare, e unul inevitabil și suntem… cam pe cont propriu, cel puțin o perioadă.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
13 Comentarii
  1. Ionica spune

    Strazi pline de gropi si guri de canal ce nu sunt la nivel, gen bd. Traian si varianta. De ce nu rezolvati intai problemele jenante, aceste pete pe obrazul primariei, si abia apoi sa vedeti de chestii auxiliare.
    Carabelea.. crunta dezamagire, am ales un tanar crezand ca va face ceva in orasul asta, dar il face prastie daca nu vede problemele reale.

  2. mihai popa spune

    Planul asta de mobilitate urbana parca e facut de niste copii idioti. Merge pe principiul bagatului gunoiului sub pres,atat. Incepe fix cu finalul,nu cu inceputul. Intai identifica solutii alternative de parcare pt cetateni,fa-le viabile si usor accesibile,apoi incepe sa reconfigurezi traseele si orasul. Nu pe dos,dom manager!!!! Prostiile alea nu sunt o mostra de inteligenta publica,dimpotriva. Risti o revolta sociala-care deja se pregateste in social media-doar sa arati ce primar avangardist esti tu. Ce crezi ca vor face oamenii cand vor ramane fara locuri de parcare? Vor parca pe unde apuca. Si daca politia locala,inutilii aia burtosi,va face pe smecherii,se va lasa cu bataie,la propriu.Oamenii sunt satui de prostii si tampenii. Cum dracu ai ajuns primar…zau ca nu pricep. Nu avem retele de apa,nu avem parcari,nu avem infrastructura,dar visam mobilitate urbana si internet de mare viteza( apropo,nu e treaba primariei,daca inca nu ai aflat). Tichie de margaritar la mort,asta faceti.Sper sa dispaeti rapid in istorie,si sa ramaneti doar o pata …..

  3. Privitor spune

    Daca drumul spre iad e pavat cu „bune” intentii, asa si cu parcarile pietrene, este vorba doar de smecheria cresteri preturilor pentru parcari si a afacerilor parcagiilor (deveniti mari antreprenori cu dungi de vopsea si firme de amenzi). Sa nu zica cineva ca economia nemteana nu duduie (bubuie in scafarliile julitorilor) dupa mesajele dreptei „progresiste”.

  4. legio spune

    Pai C J Neamt proprietarul firmei de transport in comun Troleibuzul a considerat inutil aceste mijloace de transport in comun nepoluante ,au distrus infrastructura si instalatiile f scumpe din cupru ptr troleibuze si si-au luat ,,pachetul” de la transportatorii particulari poluanti ,cu niste microbuze transformate din dube de transport marfa in care circuli ca vai de lume si ii doare unde au hemoroizi de cei care circula cu mijloacele de transport in comun !

  5. legio spune

    In Europa Occidentala primariile nu sant obligate sa asigure locuri de parcare , primariile doar pot aloca ptr licitatie spatii si terenuri ,unde firmele de parcare investesc in constructia de parcari subterane si supraterane si nu fac firme cu actionari din primarii, cu actionari politicieni ,care isi umfla conturile personale prin cateva linii marcate cu vopsea in orice loc li se scoala ,netinand cont de codul rutier si legile transportatorilor ! Gheorghe ,Ion si Vasâli se pot deplasa cateva zeci sau sute de m pana la parcarea supraterana ,nu neaparat sa aiba harbul la scara blocului vandut de Ilici Iliescu cu cateva salarii contra voturi !

  6. GABI spune

    Noroc de comuniști c-au făcut șosele și străzi late. Au avut loc belferii de trasat dungi și încasat bani pe parcări. 30 de ani de scos bani din asfalt! Asta, intr-un oraș pe care îl străbați pe jos în câteva zeci de minute din centru pana la periferie. Unii au mașini cat tancurile, că nici nu încap pe locul desenat pe asfalt. Și nu una, ci doua, trei. Primăria s-a trezit că nu mai are pe unde desena parcări. Parkingul, la fel.
    E plin orașul de clădiri mamut sau clădiri inutile -alte afaceri Pinaltești. Mizeria aia de complex Orion ar trebui demolată și transformata în parcare gigant. Dar acolo, acum sunt spatii private. Ale cui, oare? Complexul Pietricica, alt mamut făcut bucăți, din care se înfruptă băieți isteți. Mall-ul de la piață- un mastodont infect, inițial propus pentru parcări, acum o cloacă pentru jefuit mici comercianți și loc de rocade pentru poliție, taxe și impozite și tot așa… CT-urile, la fel.
    Cine stinge lumina?

  7. Mihai spune

    As desființa parkingul și parcările cu plata pt că acolo se învârt multi bani…Totul ei afacere,care alungă turiștii din oraș pt că un oraș mai taxat că asta la parcări nu întâlnim niciunde in tara.Haideti sa încercăm un an fără parking sa vedem ce iese.Contractele sa le preia direct primăria că sunt atâția angajați acolo care nu fac nimic.Sa vedeți că prin preluarea de către primărie , nu costurile vor scădea la locurile de parcare

  8. Baiceanu spune

    Au trecut 30 de ani în care administratia locala nu făcut nimic în interesul cetățenilor acestui oraș. S-au cheltuit bani imprumutati pe tot felul de planuri fantasmagorice, mai mult in interesul ” unora” si in rest praf în ochii cetățeanului care este bun doar pentru plata de taxe.
    Angajati multi la primărie care nu-și merita salariile.

  9. Ana spune

    Stimate dle primar,
    Ar fi bine daca s-ar dezvolta infrastructura sa fie o șosea de centură atît pe valea Bistrița cît și în zona de sud est ,e bine ca va gîndiți la trecerea la mijloc e in comun dar care este nivelul la care se gaseste actual ?Microbuze ,trolebuze care probabil in alte tari nu le-ar mai da aviz de circulatie vreti sa faceti ceva ??atunci incepeti de la transportul in comun este deplorabil sa circuli in asemenea conditii ,unde este orasul turistic ??
    Ce turiști vor veni a doua oară sau nici prima oară
    fara aierisire, distruse complet in interior nu mai vorbim de aier condiționat dar macar sa se poata deschida geamurile ,sa retapiteze si repare scaunilile ,cu noilon la sofer faceti ceva estetic,
    Sînt tari in care nu pleaca autobuzul daca nu functioneaza cum trebuie aierul condiționat ,in statii sînt panouri solare care alimentează monitor de afisare la ce oră vine fiecare autobuz ,este trist pacat ca dzeu ne-a daruit atita frumusete in locul acesta și nu știm sa-i mulțumim oare nu se poate sa sfinteasca și omul locul

  10. Marius spune

    La vechile centrale termice si terenurile pe care erau construite nu puteau face parcari etajate? Blocul de la scoala 10 din Precista putea fi o parcare cu mai multe etaje. S a preferat un bloc nelocuit care ar mai fi necesitat cateva zeci de locuri de parcare daca ar fi fost locuit. In centru mai este o centrala de vanzare,alta la Petrodava intre blocuri . Cea de la scoala 3 au transformat o in bloc . Sunt doar cateva exemple

    1. Cera spune

      Eu as fi de parere,ca locurile de parcare sa nu mai fie scrise,toti cetatenii din oras,care platesc taxe si impozite in Piatra Neamt si detin autoturisme,sa plateasca si locul de parcare odata cu taxele,sa se elibereze un cupon sau ceva de lipit in geam si sa putem parca oriunde,iar seara cand ajungem acasa sa putem parca pe un loc liber din fata blocului. Asa putem evita claxoanele stanjenitoare,pe care le suportam de la alti vecini,care isi gasesc parcarea ocupata,dar in acel moment mai sunt vreo 3,4 parcari libere(le dau dreptate) si nu indraznim sa parcam pe ele,fiindca ne gandim ca vin vecinii peste noapte acasa.Sunt parcari in fata blocului care nu se ocupa peste noapte,dar nu indraznim sa parcam pe ele,deoarece sunt parcari de resedinta scrise cu nr.masinii,oare nu ar fi mai bine sa se procedeze cum am scris mai sus? Poate s-ar incasa mai multi bani de la cetateni,mai ales de la cei care au mai multe masini si sa fie nevoiti sa plateasca parcare pt.toate. Va multumesc si va rog sa ma scuzati ca mi-am dat cu parerea!

      1. Vasile spune

        E o idee foarte bună pe care am regăsit-o in Germania si Belgia.

    2. Driver spune

      Cunosc cel putin o situatie de loc de parcare pentru un numar de inmatriculare aloxat si la 50 metri distanta alt loc de parcare ptr acelasi loc de parcare.intre timp altii parcheaza pe trotuare!

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate