Racla cu moaştele Cuvioasei Parascheva, în procesiune în județul NEAMȚ

2

Moment istoric, de mare înălțare spirituală si duhovnicească. În contextul epidemiei de coronavirus, racla cu moaştele Cuvioasei Parascheva a fost purtată astăzi, 5 aprilie, în procesiune pe raza judeţului Neamţ. 

De la Catedrala Mitropolitană din Iași, ÎPS Teofan- mitropolitul Moldovei si Bucovinei a fost în procesiune cu racla Cuvioasei Parascheva, prin Roman, Piatra Neamt, Târgu-Neamț și la Mănăstirile Văratec și Agapia.

Crredincioșii au întâmpinat convoiul la porți, la geamuri sau în balcoane, respecând astfel regulile impuse de starea de urgență. În dreptul bisericilor și la mănăstiri, sfintele moaște au fost întâmpinate prin sunetul clopotelor.

(…) Ma bucur ca in aceste momente de mare incercare pentru intreaga omenire , cat si pentru Romania, credinta ne tine uniti si ne da speranta ca vom traversa cu bine perioada urmatoare. Mare bucurie pentru noi nemtenii, pentru credinciosi ca Inaltpreasfintitul Teofan s-a gandit sa faca aceasta procesiune in judetul nostru cu racla Sfintei Parascheva“, a scris pe o rețea de socializare prefectul județului Neamț, George Lazăr.

_____________________

Racla cu moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva au fost aduse la Iaşi în anul 1641, de către domnul Vasile Lupu și așezate în ctitoria sa, Biserica „Sfinții Trei Ierarhi”

În decurs de aproape 380 de ani, de când moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva se află la Iași, racla nu a părăsit Capitala Moldovei decât de trei ori, dacă includem și procesiunea de astăzi.

Potrivit Basilica.ro, în primăvara anului 1944, când locuitorii Iașului urmau să fie evacuați, s-a pus problema strămutării moaștelor la Mănăstirea Turnu din Eparhia Râmnicului, acolo unde se aflau și cele ale Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava. Dar, din motive necunoscute, racla nu a mai ajuns până la Turnu și a fost așezată în biserica Mănăstirii Samurcășești de lângă București. În perioada 27 octombrie – 13 noiembrie 1944 a fost adusă la Catedrala patriarhală din Capitală, întorcându-se la Iași pe 26 noiembrie, în același an.

După trei ani, în vara lui 1947, credincioșii moldoveni au solicitat Mitropoliei să fie scoase moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva și duse în procesiune prin satele arse de soare și distruse de război. Atunci a avut loc poate cea mai mare procesiune religioasă de pe pământul Moldovei. Prima oară racla a fost purtată de mii de credincioși, ierarhi și preoți prin localitățile județului Iași, iar apoi, până la sfârșitul lunii august, moaștele au fost duse în județele Vaslui, Roman, Bacău, Neamț și Baia.

Există până astăzi mărturii ale minunilor pe care Sfânta le-a făcut în vara aceea. Bătrânii din Rădășeni povestesc cum, după ce procesiunea s-a îndreptat spre Mănăstirea Slatina, deasupra satului s-au adunat nori și a plouat după ce, pentru câteva luni, fusese secetă.

Credincioșii speră că procesiunea de astăzi va ajuta omenirea în lupta împotriva pandemiei de coronavirus.

sursa foto: facebook George Lazar, prefectul judetului Neamt

Sursa: ZiarTarguNeamt.RO

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
2 Comentarii
  1. Nelutu spune

    Poate o duceti si pe la Suceava…

  2. Szabo Maria la spune

    Doamne ajuta ne!Multumim Sfintei Cuvioase Parascheva pentru ca este cu noi si ne fereste de acest virus si da sanatate bolnavilor!Mergem pe calea crucii cu Isus si la Inviere vom fi bucurosi ca totul s a terminat si am inviat in credinta !Ocroteste Doamne poporul tau!Multumim Doamne pentru tot ce avem si pentru ce nu avem!Fie voia Ta Doamne

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate