Puiu Mironescu: victima, martor sau vinovat?

7

Povestile cu interlopii nemteni au tinut ocupate multe dintre primele pagini din presa nemteana si nationala, in anul 2011. Fara doar si poate, cel mai controversat subiect a fost cel cu asasinarea lui Gheorghita Mararu, asasinat care a fost declicul problemelor din lumea camatarilor si interlopilor nemteni.

Noi trebuie sa analizam toate lucrurile la rece si sa nu ne lasam prada povestilor urbane, deoarece trebuie sa recunoastem ca peste 50% din informatiile despre lumea interlopa nemteana sunt fictiune.

Pe orice parte am intoarce subiectele, se pare ca toate au in comun un nume, Ioan Dumitru Mironescu, zis Puiu, a carui poveste publica incepe odata cu tentativa de asasinat asupra sa, cand a fost impuscat in cap in mijlocul orasului si nimeni nu a fost gasit vinovat pentru aceasta fapta.


Dorim sa traim ziua in care alaturi de interlopi sa ii vedem in boxa acuzatilor si pe cei care i-au sustinut, deoarece povestea cu impartitul teritoriilor in lumea interlopa este o mare minciuna, in realitate fiind vorba doar de orgolii si de faptul ca acesti oameni denumiti interlopi au inceput sa isi faca dreptate in felul lor pentru ca institutiile statului au devenit ineficiente sau cointeresate.

Dupa cum va spuneam, Puiu Mironescu este numele pe care il regasim in majoritatea discutiilor legate de lumea interlopa nemteana, iar calitatea lui migreaza de la victima unei tentative de asasinat, apoi martor, invinuit si acum din nou agresat, ajungandu-se la situatia in care Mironescu este invinuit intr-un dosar de omor calificat si victima in alt dosar de tentativa de omor.

Plecand de la premiza ca vinovatii trebuie stabiliti de instante, ne-am aplecat putin asupra povestii acestui om care se afla acum in conflict cu toata lumea, parandu-se ca, de la interlopi pana la oamenii legii, toti ii vor capul.

Foarte interesanta ni s-a parut povestea cu recoltarea ADN-ului care din punctul nostru de vedere este cusuta cu ata alba si miroase puternic a abuz pentru ca nu prea intelegem noi cum se pot recolta probe ADN de pe un tub de cartus in care a explodat un amestec pirotehnic incalzind urmele biologice la sute de grade, motiv pentru care am consultat un specialist de la Institutul National de Medicina Legala ‘Mina Minovici’ , in persoana doamnei Dr. Elena Neagu, Medic specialist Genetica Medicala, Curator Baza de Date Genetice, care ne-a explicat ca exista sanse ca sa fie prelevate aceste probe biologice chiar si in aceste conditii.

Pentru a lamuri si mai clar cat din ce stim noi si din ce spune presa este adevarat despre Puiu Mironescu si despre conflictele in care este implicat de cele mai multe ori ca victima, l-am contactat pe avocatul sau, domnul Adrian Hărătău, cu care am realizat un interviu incercand sa intelegem, in primul rand, de ce in toate aceste dosare nu vedem niciun nume de politist, procuror sau alte persoane din partea statului care au spijinit clar lumea interlopa nemteana.

Am inteles ca exista suspiciuni conform carora agresorii lui Puiu Mironescu au avut informatii din zona Politiei Neamt. Exista astfel de suspiciuni?

Da, exista astfel de suspiciuni. Si noi ne-am gandit la acest lucru avand in vedere faptul ca erau foarte putine persoane care stiau despre deplasarea lui Mironescu la Bucuresti. Organul de urmarire penala, respectiv Parchetul de pe langa Tribunalul Bacau ar fi trebuit sa faca cercetari in acest sens. Insa, din informatiile pe care le am, pana in acest moment acest lucru nu s-a intamplat, sau cel putin nu avem un raspuns. Aceasta inseamna ca nici macar nu s-a inceput o urmarire penala impotriva vreunei persoane pentru divulgarea unor informatii care nu erau destinate publicitatii.

Veti cere acest lucru in instanta? Sa se identifice si eventualii complici din partea organelor statului?

Nu este neaparat interesul nostru sa facem acest lucru. Important este ca Parchetul sa se autosesizeze. Sau Parchetul trebuia sa o faca deja. Noi am considerat ca era necesar ca Parchetul sa faca cercetari de la bun inceput despre cum s-au intamplat lucrurile, respectiv cine a furnizat informatii despre deplasarea domnului Mironescu la Bucuresti. Eu am dat detalii despre cum s-au desfasurat evenimentele, cel putin la Bucuresti, insa pana acum, din pacate, nu s-a luat nicio masura. Ma asteptam, intr-adevar, sa vad o reactie mai prompta a organelor de urmarire penala in acest sens, insa pana acum nu s-a intamplat nimic. Nu inseamna insa ca de acum incolo nu pot sa se sesizeze din oficiu.

Aveti temeri ca procesul si toata cercetarea penala poate fi influentata de astfel de complici din institutiile statului?

Nu, sincer sa va spun, nu. Faptele sunt foarte clare, am mai auzit astfel de comentarii si de presupuse interventii ale inculpatilor asupra organelor judiciare, insa am luat acestea ca niste glume, avand in vedere gravitatea faptelor si concludenta probelor. Nu cred ca se poate pune problema, din punctul meu de vedere, unei astfel de incercari.

Nu credeti ca este posibil ca organismele statului sa incerce efectiv inculparea tuturor, si a gruparii Mironescu, si a gruparii Marin Botez, tinand cont de problemele care sunt la nivelul recoltarii de ADN?

Nu, in primul rand vreau sa precizez faptul ca domnul Mironescu nu are nicio grupare. Pe de alta parte, cu privire la clanul Ţâţă, ramane o atributie a organelor judiciare sa se pronunte cu privire la activitatea lor infractionala.

Este un aspect pe care noi nu il intelegem absolut deloc. De ce nu se depun la celalalt dosar al domnului Mironescu probele de ADN, care sunt deja prelevate de pe acele elemente de munitie?

Vreau mai intai sa lamuresc modalitatea in care i-au fost prelevate probele biologice clientului meu. In ziua in care a avut loc tentativa de omor impotriva domnului Mironescu, procurorii il chemasera la Bucuresti pentru a-i recolta probele ADN. La acel moment am invocat niste vicii de procedura si nu i-au mai fost prelevate. In aceeasi zi am avut o discutie cu procurorul de caz pe care l-am rugat personal sa nu mai cheme presa cand se prezinta Mironescu la Parchet. Procurorul de caz m-a asigurat ca nu da dumnealui informatii cu privire la prezenta acestuia, dar cert este ca in momentul in care eu, impreuna cu clientul meu am iesit de la Parchet, presa era in fata. Dupa ce a fost agresat, Mironescu a fost internat la Spitalul din Bacau si nu i s-a permis sa fie mutat la spitalul din Iasi, desi ii era pusa in pericol viata, decat dupa ce un ofiter de politie judiciara de la Bucuresti i-a recoltat acestuia ADN-ul. Ramane ca opinia publica sa aprecieze asupra loialitatii obtinerii acestei probe in conditiile pe care vi le-am adus la cunostinta.

Si de ce nu se solutioneaza odata acest caz?

Aici e problema, a trecut deja un an… nu se solutioneaza pentru ca nu mai exista niciun interes. Parchetului nu ii este confortabil sa recunoasca ca a gresit. Eu am depus deja o cerere de scoatere de sub urmarire penala. Astept sa vad ce se intampla, pentru ca domnul Mironescu este tinut in acest dosar in mod abuziv sub urmarire penala, atat timp cat doua instante de judecata au decis ca nu exista nici macar indicii care sa il plaseze in vreun fel in aceasta fapta…

Opinia publica spune fara nicio problema sa ii ia pe toti, dar sa fie dovezi, si sa nu dureze 100 de ani.

Eu cred ca Parchetul nu doreste sa iasa in presa asa cum a facut-o la inceput, cand a declarat ca Mironescu ar fi participat in calitate de complice la savarsirea infractiunii. Acum, dupa ce i-au luat ADN-ul in conditiile deja mentionate si au constatat faptul ca ADN-ul lui nu se potriveste cu mostrele aflate pe tuburile de munitie ridicate de la fata locului, respectiv din barul Cafe Latino, nu prea vor sa declare:”Da, noi am gresit, l-am tinut acest om sub urmarire penala in mod abuziv, am luat o masura preventiva nelegala si nejustificata in acest dosar si de aceea mai amanam solutionarea acestuia”.

Cat mai pot amana ei? Orice cetatean, stie ca daca se duce la Iasi sa faca un test ADN de paternitate nu dureaza exagerat de mult timp pana ce se face aceasta analiza.

Solutionarea acestui dosar nu mai poate fi amanata foarte mult. Altfel, putem ajunge iar in situatia ca statul roman sa fie condamnat la Curtea Europeana a Drepturilor Omului pentru durata excesiva a urmaririi penale care se desfasoara impotriva unei persoane. Cu siguranta, raportul de expertiza cu privire la ADN-ul clientului meu se afla de foarte mult timp la dosar insa, din considerentele pe care deja le-am mentionat, Parchetul nu se grabeste sa dea o solutie.

Noi avem dubii foarte mari legate de posibilitatea de prelevare a ADN-ului de pe elemente de munitie folosita.

Mi s-a parut si mie absurd. Cum sa iei ADN-ul de pe un tub care se incalzeste la atatea sute de grade? Nu sunt insa specialist in acest domeniu, iar daca expertii au reusit sa preleveze ADN-ul de pe cartus si sa mai faca si o expertiza, probabil ca se poate.. Pe de alta parte, veti vedea mai tarziu ca si modalitatea in care au fost luate probele ADN nu a fost una legala.

Deci sa inteleg ca mie oricand poate sa imi ia cineva o proba ADN fara sa imi puna la dispozitie probele lor?

Da, in acest moment, din pacate, legea lasa loc unor interpretari si, da, se poate. Si din pacate, aceste lacune ale legii nu sunt interpretate in favoarea invinuitului. Chiar Tribunalul Neamt a decis ca unei persoane, respectiv domnului Mironescu, ii pot fi prelevate fortat mostre biologice in vederea stabilirii profilului ADN, in lipsa oricaror probe care sa sustina invinuirea. In aceste conditii Tribunalul Neamt, prin hotararea pronuntata, a considerat, printre altele, ca este in interesul lui Mironescu sa isi dovedeasca nevinovatia, prin prelevarea fortata a ADN-ului acestuia…..

Un om politic sau un om care este incomod pentru Parchet, pentru sistem sau pentru orisicine poate fi dus oricand, fara nicio proba, cu catuse, sa i se ia ADN-ul si sa fie facut de ras?

Nu poate fi dus neaparat cu catuse, el poate sa refuze si atunci Parchetul va solicita in instanta obligarea acestuia la prelevarea mostrelor ADN, iar instanta trebuie sa hotarasca pe baza probelor existente la dosar. Daca nu exista probe atunci instanta nu are dreptul sa accepte cererea Parchetului. Tribunalul Bucuresti a tinut cont de argumentele noastre cum ca nu poti sa iei probe biologice de la un martor si, mai cu seama, in lipsa oricaror probe. Ma refer la calitatea de martor, deoarece Mironescu a fost audiat in prima faza in calitate de martor. Apoi i-au schimbat incadrarea si au formulat o alta cerere. Pe baza aceleiasi lipse a probelor, iata ca Tribunalul Neamt a admis cererea Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie. Este inadmisibil, a fost o imixtiune nepermisa in viata unui cetatean.

E un precedent foarte periculos.

Da, si vreau sa mai sublinez un lucru foarte important, din punct de vedere procesual penal. Tribunalul Neamt a pronuntat acea hotarare prin care s-a admis prelevarea fortata a probelor biologice de la clientul meu cu recurs, ca si cale de atac ce poate fi declarata. Eu am considerat ca deciza este atacabila cu apel, insa Curtea de Apel Bacau a decis ca nu este atacabila nici cu apel si nici cu recurs. Parerea mea a fost intemeiata pe o minuta a Comisiei pentru unificarea practicii judiciare, Comisie ce s-a intrunit la data de 3 martie 2010 la sediul Consiliului Superior al Magistraturii, minuta ignorata de instantele judecatoresti si care statueaza ca, neprevazandu-se in Codul de Procedura Penala o procedura speciala de judecare a acestor cereri, se aplica dispozitiile dreptului comun, adica hotararea este atacabila atat cu apel cat si cu recurs. Ne-a fost incalcat astfel orice posibilitate de a ataca hotararea Tribunalului Neamt. Cu toate acestea, va asigur insa, ca in niciun caz profilul genetic prelevat de pe cartuse nu coincide cu cel prelevat de la domnul Mironescu.

Dar daca ei tot se afla in posesia probelor de ce nu le-au oferit judecatorului sa le compare el?

Atat timp cat tu, ca organ de urmarire penala, spui ca ai gasit cel putin 3 profile ADN, si ca nu ai gasit 4, 5 sau 6 sau un numar exact, nu ai ce sa mai faci… Plus ca ele se distrug intr-o oarecare masura in timpul prelevarii. Intr-adevar a fost o chestiune relativ noua in peisajul juridic, insa cu atat mai mult trebuiau instantele de judecata sa aprofundeze aceasta problema. Instantelor din Bucuresti nu am ce sa le reprosez, au dat o hotarare temeinic motivata, nu au fost influentate de presa. Se pare insa ca instantele din Piatra Neamt s-au lasat influentate de presa, in special in acest dosar.

Permiteti-mi sa am ceva dubii ca nu presa i-a influentat. De multe ori informatiile din presa sunt spuse dupa ureche, daca nu chiar dezinformari.

Cred ca a fost o presiune mediatica destul de mare, iar clientul meu are o imagine nejustificat de deformata in fata instantelor locale.

Va lasam pe dumneavoastra, cititorii, sa raspundeti la intrebarile generate de acest articol pentru ca noi avem convingerea ca daca unii dintre oamenii legii din Neamt nu faceau concedii prin Caraibe cu interlopii locali nu exista atata permisivitate in acest oras si nimeni nu platea cu viata pentru nimic .
Lucrul care ne nemultumeste foarte mult este ca cei care erau platiti sa previna crimele nu au facut nimic altceva decat sa adune averi colosale iar colegii lor corecti din politie si alte structuri nu stiu cum sa isi mai achite ratele la banci si cum sa mai imparta salariul ca sa le ajunga de la o luna la alta .

Iosub Robert

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
7 Comentarii
 1. popa gheorghe adrian spune

  Domnule Robert Iosub, aveti prea mult timp la dispozitie daca oferiti, pro bono, consultatii stiintifice.

 2. cristiana spune

  d-le robert nu mai fi tare in gura ,ca dihorul are dreptate nu trebuie sa fi facut nici armata nici chimia ,simplu deschide dex-ul.nu are importanta daca stergi mesajul,cum ai mai facut,e de ajuns sa-l citesti tu.

  ADMIN : Daca insistatii sa primiti explicatii ca la gradinita noi ne vom sacrifica din timpul nostru pentru a va imbogati cultura generala elementara .

  Prima data sa incepem cu ce va place DEX :
  EXPLÓZIE, explozii, s. f. 1. Reacție chimică sau fizică foarte rapidă, violentă, însoțită de efecte mecanice, sonore, termice, luminoase etc., provocate de descompunerea substanțelor explozive pe care le conține un dispozitiv de distrugere; explodare, detonație, fulminație. ♦ Proces de descompunere a substanțelor explozive și de transformare a lor în alți compuși, mai simpli, însoțit de dezvoltare mare de căldură, lumină, zgomot și de efectuare de lucru mecanic într-un timp foarte scurt. ♦ (Impr.) Ardere a amestecului de combustibil și aer din cilindrul unui motor cu ardere internă. ◊ Motor cu explozie = motor la care arderea combustibilului se face într-un timp foarte scurt și este provocată de o scânteie.

  SA TRECEM LA FIZICA :
  In clasa a 8-a , daca nu va jucati cu degetul in nas si erati atent (a) la lectia de fizica unde se vorbea de motorul OTTO ati fi auzit ca unul dintre timpi se refera la o „arderea rapidă care se transmite și se produce aproape instantaneu în toată masa amestecului carburant se numește explozie „.

  SAU DACA ATI FI REUSIT SA MERGETI LA LICEU ati fi invatat chiar si faptul ca „praful de pușcă cunoscut și sub numele de pulbere neagră a fost prima substanță explosivă descoperită de om ” si in nici un caz nu vreau sa faceti o entorsa la creer sa va spun formula exploziei prafului de pusca dar va spun un mare secret . Toate exploziile sunt arderi rapide si pentru a se face diferenta intre diferitele tipuri de explozii exista o smecherie care se numeste „Formula de calcul a vitezei de ardere ” r=ap(la puterea n) (1) .

  In speranta ca v-am trezit interesul pentru cultura sau macar amintiri despre scoala generala va multumim pentru atentie .

 3. andrei spune

  daa.. tata sta in caraibe si o parte din clanul lui sta la puscarie. mai santeti multi adepti ai prostiei?

 4. sile spune

  nu stiu ce fac altii,dar TATA sta in Caraibe cu 2 gagici care il maseaza in talpa,iar lumea nu stie decat sa-l pupe!!!!!!!!o zi buna!

 5. pt xxx spune

  din pacate tu faci parte din cei care se-mbata cu apa rece si alimenteaza basmele din piatra neamt. se stie si s-a demonstrat clar coruptia si infratirea politistilor cu interlopii. nu e tacere. faptele vorbesc.. mironescu nu e pt prima data cand a vazut moartea cu ochii,ramane de vazut daca a invatat ceva. tata, nu se plictiseste pe vreo insula,sta ascuns ca un sobolan prin vreo gaura uitandu-si supusii la puscarie. mararu bogdan, nu pluteste pe vreun nor pufos ca nu l-ar sustine cu tot cu vesta ant-glont ce=o poarta si vara pe terasa la toniq la 35de grade. nu cred ca viata lui frate-su poate fi compensata de stergerea datoriei la anaf. cat despre meditare la raul ce l-au facut, inca nu a ajuns la o intelepciune de a vedea si lucrurile pozitive.

 6. xxx spune

  cred ca asta a fost strategia oamenilor legii sa ii lase sa se omoare intre ei crezand ca doar asa vor fi acoperiti si nu se va afla niciodata ilegalitatile pe care le-au facut ei prin anumite dosare.Pe cei de la care luau i-au favorizat si le-au facut jocuri facandu-i sa se creada atotputernici.Nu intelege nimeni de ce este atata tacere si nu este pedepsit nimeni din cei ce trebuiau sa-si faca datoria.Unde s-a ajuns de fapt:Mironescu a luat o bataie si probabil ca a vazut moartea cu ochii si sper ca a invatat ceva din toate astea,Tata probabil ca face plaja pe vreo insula,Mararu probabil ca pluteste pe vr-un nor pufos si sta linistit pentru ca a scapat si de datoriile la anaf dar sper ca mediteaza la tot raul facut iar cel mai rau o duce Falau care a fost umilit in cel mai josnic mod si care a fost obligat moral sa isi faca singur dreptate noroc ca omul e obisnuit sa stea in inchisoare dar tot nebun v-a iesi sau nu daca vor mai fi oameni ai legii care vor fi cumparati.Asteptam sa vedem pedeapsa finala pe 23 februarie de la ICCJ in care probabil ca v-a fi o judecata dreapta si pana la urma se v-a tine cont de atenuanta provocarii dupa cum scrie pe internet.

 7. dihorul spune

  …am citit pana acolo unde zici ca un amestec pirotehnic a explodat in tubul de cartus si mi-am dat seama ca habar nu ai pe ce lume traiesti. Ce bine era cand serviciul militar era obligatoriu, cand orice taran stia sa faca deosebirea intre explozie si arderea rapida. Mai departe nu ma obosesc sa mai citesc…

  ADMIN : Va recomand sa recititi primul manual de chimie din scoala primara ca sa va amintiti treaba cu oxidarea si sa va amintiti ca explozia este un proces de ardere rapidă şi violentă ….. deci diferenta intre explozie si ardere rapida o sa o intelegeti si fara stagiu militar …e de ajuns 8 clase 🙂

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate