Protectia si promovarea drepturilor omului in Neamt

0

Instituţia Prefectului judeţului Neamţ a transmis Ministerului Administraţiei şi Internelor sinteza evenimentelor şi acţiunilor organizate la nivelul judeţului în anul 2010, în domeniul protecţiei şi promovării drepturilor omului. Aceste informaţii vor fi utilizate inclusiv la elaborarea punctelor de vedere ale Ministerului cu privire la documentele mediatizate de organismele internaţionale ori de către partenerii externi în domeniul de referinţă.

Protecţia victimelor, prevenirea şi combaterea violenţei in familie reprezintă o preocupare permanentă a Instituţiei Prefectului Judeţul Neamţ şi a serviciilor deconcentrate, cu responsabilităţi în domeniu. In anul 2010 infracţiunile intrafamiliale au înregistrat o scădere cu aproximativ 30% fata de anul precedent. Din cele  170 de fapte conflictuale, 76 sunt intrafamiliale. Alte genuri de infracţiuni care fac obiectul Legii privind prevenirea şi combaterea violenţei în familie sunt ameninţările (26 de situaţii la nivelul anului 2010) şi abandonul familial  (68 de situaţii).

Inspectoratul Şcolar, Inspectoratul de Jandarmi şi Poliţia comunitară  au promovat şi au monitorizat,  în toate unităţile şcolare ale judeţului, programul privind prevenirea si reducerea violenţei în mediul şcolar. În cadrul Colegiului Prefectural a fost aprobat Planul actualizat de măsuri pentru asigurarea protecţiei unităţilor şcolare, a siguranţei elevilor şi a personalului didactic.

Un eveniment important -„ Ziua Internaţională de luptă împotriva violenţei asupra femeii” a fost marcat prin organizarea evenimentului “Nu da, dăruieşte!” al cărui scop a fost de a atrage atenţia la nivel local asupra diferitelor forme de violenţă cu care se confruntă femeile.

Biroul Judeţean pentru Romi a actualizat şi monitorizat  Planul de măsuri pentru aplicarea Strategiei de îmbunătăţire a situaţiei romilor. În judeţul nostru s-a acţionat pentru rezolvarea problemelor comunitare precum: obţinerea de documente de identitate pentru cei care nu le deţineau, pregătirea şi profesionalizarea experţilor pentru romi, rezolvarea unor cazuri pentru obţinerea unor titluri de proprietate, formarea de mediatori şcolari romi sub directa îndrumare a Inspectoratului Şcolar Judeţean, formarea de mediatori sanitari sub coordonarea Direcţiei de Sănătate Publică, întâlniri ale prefectului cu liderii comunităţilor de romi precum şi rezolvarea unor probleme punctuale ale romilor care au apelat la autorităţi.

Instituţia Prefectului Judeţul Neamţ este parteneră în proiectul Habitat for Humanity şi al Fundaţiei Soros în cadrul căruia s-au construit 5 case de locuit şi s-au reabilitat alte 10 locuinţe pentru comunitatea romă din localitatea Vînători – Neamţ. Programul prevede la final construirea a 29 de locuinţe. La sfârşitul lunii martie 2010 a debutat campania europeană “Spune nu discriminării”, în cadrul căreia Inspectoratul Judeţean de Politie  a  promovat mesajul campaniei “Toţi diferiţi, toţi egali”.

Cu prilejul Zilei europene de luptă împotriva traficului de persoane Agenţia Naţională Împotriva Traficului de Persoane Bacău cu sprijinul Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii Neamţ şi în parteneriat cu Instituţia Prefectului a organizat in amfiteatrul Bibliotecii Judeţene ,,G.T.Kirileanu” Piatra-Neamţ, un simpozion destinat prevenirii  traficului de persoane. Această manifestare a avut ca invitaţi speciali Preşedintele Asociaţiei de apărare a drepturilor omului ,,Euro Demos” şi Preşedintele Asociaţiei Cultural Europene ,,Kasta Moreli”. Partenerii au desfăşurat activităţi în cadrul proiectului “Traficul de persoane nu iartă” – în cadrul Campaniei „Dreptul la muncă e al tău. Nu-l vinde traficanţilor”.

In anul 2010, Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Neamţ a continuat activităţile recomandate de către evaluatorii europeni ai proiectului de prevenire a delincvenţei juvenile si victimizării minorilor ,,Prezent in clasa – absent în penitenciar” iniţiat şi derulat în parteneriat cu alte instituţii publice şi neguvernamentale in anul precedent, şi care a avut ca unul din principale obiective prevenirea victimizării copiilor si sprijin pentru minorii aflaţi in dificultate – unicul proiect din România care a obţinut menţiunea de onoare în cadrul concursului european ESPA 2009 (bune practici in administraţia europeana) .

Prin Ordin al Prefectului este constituit şi funcţionează Comitetul Consultativ de Dialog Civic pentru Problemele Persoanelor Vârstnice, care s-a întâlnit lunar pentru analizarea problemelor cu caracter socio-economic, care privesc persoanele vârstnice, şi elaborarea de propuneri pentru soluţionarea acestor probleme. Între temele dezbătute se regăsesc: acordarea biletelor de tratament, proiectul de aplicare a standardelor de calitate a serviciilor pentru îngrijirea persoanelor vârstnice în centrele rezidenţiale, parteneriate posibile pentru susţinerea proiectelor de construire a unor cămine pentru persoane vârstnice în judeţ, problematica asistenţei medicale specifice vârstei a treia, modul de acordare a medicamentelor compensate şi gratuite.

„Instituţia Prefectului a fost iniţiator sau partener, alături de instituţii publice şi organizaţii neguvernamentale, in promovarea unei atitudini pozitive in rândul cetăţenilor în legătură cu promovarea drepturilor omului, prin organizarea unor seminarii şi  campanii de sensibilizare a opiniei publice cu privire la prevenirea si combaterea abuzurilor, corupţiei şi discriminării .” a declarat prefectul Mihai Archip.

Stiri Neamt

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate