Promotii luate la bani marunti de OPC

0

In perioada 1 – 10.09.2010 au fost desfasurate actiuni de verificare, la operatori economici cu activitate de comercializare pentru identificarea abaterilor de la prevederile legale din domeniul protectiei consumatorilor in cadrul de vanzarilor de soldare.

In urma actiunilor de verificare au fost constatate abateri de informare a consumatorilor, chiar daca produsele sunt in cantitati reduse.

Pentru abaterile constatate au fost aplicate un numar de 5 avertismente si 5 amenzi contraventionale in valoare de 10000 lei. De asemenea a fost dispusa masura opririi temporare de la comercializare a produselor care s-au inregistrat cu abateri de informare.

In urma verificarilor s-a constatat ca, desi actul normativ (OG 99/2000) prevede vanzari cu pret redus de mai multe categorii (lichidare, soldare, promotionale), toti operatorii economici practica varianta de anunt a reducerilor tip ”promotii”. Acest tip de vanzari s-a constatat ca se practica in general de cei care comercializeaza produse din grupa confectii textile, incaltaminte, ochelari.

Au fost verificati un numar de 10 operatori economici la care s-au identificat abateri cu privire la respetarea prevederilor OG 21/1992(r2), ale OG 99/2000 (m.c.) sau ale Legii publicitatii.nr.148/2002.

Toti operatorii economici verificati practicau vanzarea produselor cu pret redus (promotional) la toate produsele expuse din categoría respectiva, fara a utiliza sintagma in limita stocului disponibil”.

Desi conform prevederilor legale comerciantii au obligatia de a prezenta in cifre o reducere in raport cu preturile de referinta, acest lucru nu se respecta intotdeauna.

Exemple:

-se prezenta pretul vechi atasat pe produs si o cifra procentuala (-30% de ex) afisata in apropierea produselor fara precizarea in mod clar a categoriei de produse carora se adreseaza reducerea

– se prezinta pe umeras doua preturi (vechi si nou redus)

Desi orice anunţ de reducere de preţ exprimată în valoare absolută sau în procent trebuie efectuat vizibil, lizibil şi fără echivoc pentru fiecare produs sau grupă de produse identice, in urma verificarilor s-a constatat nerespectarea acestei prevederi de catre toti operatorii economici .

Exemple:

– nu afisau data la care inceta oferta promotionala pentru ochelari de soare si faptul ca oferta se refera la stocul de marfa existent;

– se prezinta separat  grupuri de produse textile supuse reducerii de pret (promotie) anuntata prin afisare dar care nu aveau aplicate preturile

– se practica reduceri de prêt fara a afisa preturile vechi taiate;

– nu prezentau anuntul privind perioada la care se refera practicarea reducerilor prin promotii.

-abateri de la prevederea privind respectarea procentelor au fost identificate la un operador economic care avea afisat anuntul “promotii 5%-80%’ insa reducerile reale erau de max 65%.

Neafisarea la loc vizibil a unei plachete cu numarul de telefon TELCONS a fost constatata la 3 operatori economici.

Sfaturi pentru consumatori:

– Operatorii economici trebuie sa informeze consumatorii, prin intermediul unui anunt sau o alta forma de publicitate, desprre:

• tipul de vanzare de reducere: „soldare/soldari/solduri”;
• data de debut a vanzarii de soldare;
• perioada de desfasurare;
• sortimentul de marfuri supus soldarii (in cazul in care soldarea nu se refera la totalitatea produselor din structura de vanzare) ;
• reducerea de preturi (procentul de reducere);

– Reducerea de preturi anuntata trebuie sa se identifice cu cea reala;

– Orice reducere de pret, exprimata in valoare absoluta sau in procent, trebuie sa fie efectuata vizibil, lizibil si fara echivoc pentru fiecare produs sau grupa de produse identice fie prin mentionarea noului pret langa pretul anterior – barat, fie prin mentiunile „pret nou”, „pret vechi” langa sumele corespunzatoare sau prin mentionarea procentului de reducere si a pretului nou care apare langa pretul anterior – barat.

N.N.

aplicatie android ziar neamt

telegram ziar piatra neamt

la flamma piatra neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate