Proiectul de educație civică. Joc de strategie: politica locală

0

 

În perioada 26 – 28 martie 2015 Fundația Friedrich Ebert(FES) România, alături de Primăria Piatra Neamț, Consiliul Local Piatra Neamț, Colegiul Național ”Petru Rareș” și Liceul Tehnologic Economic – Administrativ, va desfășura proiectul ”Joc de strategie: Politica locală”.

Jocul de strategie este o metodă de educație politică prin care se urmărește ideea de a simula cât mai real posibil activitatea unei instituții publice existente. În proiectul propus de Fundația Friedrich Ebert, 25 de tineri din Piatra Neamț cu vârste între 14 și 18 ani vor deveni ei înșiși consilieri locali pentru o zi și astfel vor înțelege mult mai ușor cum se ia decizia publică în localitatea lor.

Politica locală afectează direct toți membrii comunității, indiferent de vârstă, și tocmai de aceea este important ca fiecare cetățean să-și cunoască drepturile și obligațiile. Tinerii participanți vor afla pe parcursul zilelor de proiect, care sunt sarcinile primarului, care sunt atribuțiile consilierilor locali, dar și modalitățile de implicare ale cetățenilor în proces decizional. Elevii au astfel șansa de a deprinde abilitați care nu le sunt neapărat evidențiate în procesul instructiv-educativ în școli sau în viața de zi cu zi, dezvoltându-și atitudinea civică.

Participanții la proiect vor viziona o ședință de consiliu local reală în sala de ședință din Primăria Piatra Neamț în data de 26 martie de la ora 16:00. Ulterior vor învăța bazele politicii locale alături de traineri experimentați pregătiți de FES România special pentru acest proiect, vor avea ocazia să îi cunoască pe o parte dintre aleșii locali reali, din partea partidelor reprezentate in Consiliul Local Piatra Neamț și să pregătească împreună cu aceștia proiecte de hotărâre și interpelări. Finala proiectului o reprezintă ședința de consiliu local simulată de tinerii din Piatra Neamț, unde aceștia vor decide pentru comunitatea lor.

În data de 28 martie, sâmbătă, la ora 17:00 la Primăria Piatra Neamț, va avea loc o altfel de ședință de consiliu local, în care elevi de la Colegiul Național ”Petru Rareș” și Liceul Tehnologic Economic – Administrativ vor adresa interpelări executivului, vor dezbate și vor decide care sunt proiectele de hotărâre benefice pentru cetățenii municipiului Piatra Neamț. Rolul de primar va fi ocupat chiar de domnul viceprimar cu atribuții de primar, domnul Chitic Dragoş Victor.

Pentru mai multe informații despre proiect puteți accesa: http://www.fes.ro/pages/joc-de-strategie-politica-locala.php .

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate