Proiecte de circa 200 milioane de euro, derulate de CJ Neamț în mandatul în care Emilia Arcan s-a aflat în conducerea legislativului

4

Doamna Emilia Arcan, ați fost consilier județean, vicepreședinte de Consiliu Județean și președinte de Consiliu Județean. Acum aspirați la un nivel superior, senator în Parlamentul României. Fiind cap de listă pe lista candidaților PSD la Senat, cu certitudine această funcție vă va reveni. Spuneți-ne cum vedeți acum, privind în urmă, experiența dumneavoastră în administrația locală?emilia-arcan

Ultimii patru ani au fost pentru mine plini de experiență și oarecum de neprevăzut. Spun asta pentru că am pătruns în administrație în calitate de consilier județean, după obținerea mandatului la alegerile din iunie 2012, pentru ca în toamna aceluiași an, cu sprijinul colegilor să obțin funcția de vicepreședinte al Consiliului Județean Neamț. Din păcate, au urmat aproape doi ani în care cel ce a fost președinte, regretatul Culiță Tărâță, a trecut prin mai multe suferințe și până la sfârșitul lui noiembrie 2014 i-am preluat cele mai multe dintre atribuțiile de serviciu, cât el nu putea să își desfășoare activitatea normal. În ultimele șase luni ale mandatului trecut am fost președinte al Consiliului Județean, funcție care mi-a permis să cunosc întru totul problemele județului și să mă acomodez cu legislația din domeniul administrației locale. În tot acest timp, activitatea mea la partid a rămas la fel de susținută, am rămas o echipă în PSD și continuu m-am bucurat de sprijinul colegilor și al președintelui Ionel Arsene, fără de care numeroase proiecte derulate în această perioadă nu ar fi avut succesul înregistrat.

Ce ne puteți spune despre realizările pe care le-ați  avut în calitate de reprezentant al Consiliului Județean Neamț în ultimii 4 ani?

Lista realizărilor din ultimii patru ani în județul Neamț este lungă și vreau să precizez că toți cei care au aparținut legislativului și executivului au avut o contribuție și nimic nu se datorează unui singur om. Datorită tuturor, la acest moment putem vorbi despre proiecte derulate sau în curs de derulare de circa 200 milioane de euro, o infrastructură rutieră satisfăcătoare, centre sociale reabilitate și activități culturale de anvergură, organizate în județ.

Concret, despre ce investiții este vorba?

Prin Consiliul Județean s-a obținut finanțare pentru reabilitarea și modernizarea celor cinci instituții sociale din subordine și alte proiecte sunt în faza de evaluare, pentru reabilitarea altor clădiri care aparțin județului. S-a implementat un proiect pentru informatizarea administrației, un altul pentru dotarea Inspectoratului pentru Situații de Urgență și continuu se desfășoară activități și proiecte prin care se urmărește dezvoltarea turismului.

Nu a fost trecută cu vederea promovarea produselor și obiceiurilor tradiționale și toate eforturile se conjugă pentru creșterea atractivității zonei noastre. Multe proiecte au ca scop protecția mediului, dar pentru atingerea acestui obiectiv este foarte nevoie și de implicarea cetățenilor, pentru că numai așa vom trăi într-un loc curat, ne vom bucura de civilizație și de toate frumusețile înconjurătoare, pe care, de multe ori, din nepăsare, le „umbrim“ cu gunoaiele aruncate aiurea.

O preocupare continuă a fost și va fi mereu pentru asigurarea infrastructurii rutiere, pentru reabilitarea și modernizarea drumurilor care străbat județul. Consiliul Judeţean Neamţ administrează reţeaua drumurilor de interes judeţean, în lungime totală de 726,807 km, ce cuprinde şi 246 poduri cu deschideri mai mari de 5 metri.

Drumurile modernizate înseamnă 496,445 km, iar cele pietruite se întind pe 230,362 km. Pentru 18 drumuri județene, Consiliul Județean Neamț are în derulare proiecte de modernizare pe tronsoanele pietruite, în lungime de 116,822 km. În perioada 2012 – 2016 pentru obiectivele de investiții a fost alocată suma totală de 40.439.745 lei, bani care au provenit atât de la bugetul local, cât și prin Programul Național de Dezvoltare Locală prin OG 28/3013. Un milion de euro s-a cheltuit pentru reabilitarea, modernizarea și echiparea Ambulatoriului Integrat – corp A – al Spitalului Județena de Urgență Piatra Neamț, proiect finalizat în septembrie 2014.

Din fonduri proprii, Consiliul Judeţean Neamţ a marcat 8 dintre intrările în judeţul Neamţ cu panouri moderne ce prezintă harta judeţului, iar parcările din lungul principalelor artere de circulaţie au fost dotate cu piese de mobilier stradal, respectiv foişoare, mese şi bănci, pentru asigurarea unor condiţii optime de parcare şi odihnă a turiştilor care vizitează judeţul Neamţ. Totodată, Consiliul Judeţean Neamţ a efectuat, tot din fonduri proprii, o acţiune de realizare şi amplasare a unor panouri de informare turistică la toate „porţile“ de intrare în judeţ, precum şi în parcările amenajate de-a lungul căilor rutiere. Panourile cuprind informaţii privind traseele lăcaşelor de cult, ale monumentelor istorice şi de arhitectură, amplasarea ariilor naturale protejate, a zonelor de agrement şi a altor atracţii turistice din judeţ.

Finanțările conform Legii 350/3005 au fost, în perioada 2012 – 2016, în valoare de 5.277.824 de lei, iar valoarea contractelor și acordurilor de asociere, pentru aceeași perioadă, a ajuns la 8.662.515 lei. Din 2012 și până în 2015, către Spitalul Județean, de la bugetul județului s-au direcționat aproape 40 milioane de lei. Și de spus ar mai fi multe, dar acestea sunt principalele „griji“ ale Consiliului Județean, în perioada în care m-am aflat la conducerea Consiliului Județean Neamț.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
4 Comentarii
  1. Mircea Vasile spune

    Doamne pazeste ..ce-am ajuns!?

  2. Tarnicescu V. spune

    De aur, sau de aiur?

  3. legio spune

    Prin care buzunare au ajuns banii acestia ?

  4. FLORIN spune

    Nu s-a facut nimic.

    Sa fim seriosi.

    Parcarile sunt jalnice si pline de gunoaie.Fara cosuri de gunoi corespunzatoare,fara panouri de avertizare cu privire la pastrarea curateniei, pentru manelisti si retardati care arunca gunoaie,ne-supravegheate si lasate de izbeliste cu lunile.

    Aloooo,dna Arcan,degeaba modernizezi parcari daca stau sub munti de gunoaie?

    Judetul Neamt este mizerabil datorita unei populatii ne-civilizate si indolente.

    Ocupati-va de educatia acestei populatii inapoiate dna.Arcan prin masuri coercitive si nu mai cheltuiti banii publici pe investitii care sunt distruse in citeva zile.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate