Programului privind producerea energiei din surse regenerabile

0

Instituţia prefectului a fost, pe 22 octombrie a.c.,  gazda unei întâlniri de informare dintre primarii judeţului şi o echipă de specialişti pe proiecte de mediu, privind oportunităţile de absorţie a fondurilor europene şi guvernamentale.

Acţiunea a avut loc la iniţiativa parlamentarilor de Neamţ, Ioan Munteanu şi Culiţă Tărâţă, prezenţi la întâlnire şi a fost moderată de subprefectul Vasile Şendrea.

Dorinţa noastră este să aducem în judeţ cât mai multe fonduri, prin proiecte bine întocmite. Nu e nimic politic ci pur şi simplu ne bucură să putem face ceva pentru judeţul nostru. Este o perioadă dură şi dacă există aceste oportunităţi de finanţare, haideţi să le aducem în judeţ” a spus Culiţă Tărâţă, deputat de Neamţ.

Întâlnirea a avut ca scop principal  informarea asupra „Programului privind producerea energiei din surse regenerabile eoliană, geotermală, solară, biomasă şi hidro”, chiar înainte de apariţia normelor de aplicare ale acestuia.

Chiar dacă n-au apărut normele am vrut să ne întâlnim cu dumneavoastră pentru ca să fiţi informaţi şi lămuriţi în ce constă acest Program. Termenele sunt scurte şi trebuie să ne mişcăm repede. În judeţ avem consultanţi şi proiectanţi pricepuţi la care puteţi apela pentru elaborarea unor proiecte bune care să fie finanţate, dar e foarte important să vă încadraţi în termene” a spus, la rândul său, deputatul Ioan Munteanu.

Acest Program se adresează autorităţilor locale şi este foarte util pentru judeţul Neamţ, având în vedere existenţa unor cantităţi mari de deşeuri lemnoase care pot fi exploatate pentru producerea de energie, reducând astfel şi pericolul potenţial de poluare, pe care aceste deşeuri îl reprezintă. „Investiţia în aceste centrale de cogenerare cu biomasă poate aduce profit autorităţilor locale şi absorţie a forţei de muncă disponibile” a precizat consultantul Dragoş Apostol.

Prin acelaşi Program pot fi finanţate, deasemenea, şi proiecte care au în vedere încălzirea cu panouri solare a obiectivelor social culturale şi administrative.

Un alt mesaj important transmis a fost că, Guvernul României pentru a veni în sprijinul autorităţilor locale, a avut în vedere, la rectificarea bugetară, asigurarea părţii de cofinanţare pentru proiectele câştigătoare.

Totodată, cei prezenţi au fost informaţi asupra modificării, prin lege, a Codului Silvic, care crează premisele depunerii unor proiecte pe Măsura 125 din PNDR, privind îmbunătăţirea şi dezvoltarea infrastructurii legate de dezvoltarea şi adaptarea agriculturii şi silviculturii.

Întâlnirea  fost utilă pentru toată lumea şi face parte din activitatea de susţinere a dezvoltării judeţului nostru. Întrebările punctuale ridicate în acest cadru au primit lămuriri. Concluzia ar fi să folosim aceste oportunităţi la maxim, de altfel singurele care pot să mai aducă beneficii, în acest moment de criză, autorităţilor locale” a spus în final subprefectul Vasile Şendrea.

Daniela Savu

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate