Profesorul Gheorghe Bunghez, la ceas aniversar

2

La împlinirea celor 80 de ani de viață, profesorul Gheorghe Bunghez a fost aniversat într-un spațiu în care cărțile stau la loc de cinste, potrivit pentru om de cultură, în sala Cupola a Bibliotecii Județene „G.T. Kirileanu”. Evenimentul,  denumit sugestiv „Colocvii colegiale”, a fost organizat de Academia de Muzica „Gheorghe Dima” Cluj-Napoca, Extensia Piatra-Neamţ, în parteneriat cu Centrul pentru Cultură şi Arte „Carmen Saeculare” Neamţ.
Alături de domnul Gheorghe Bunghez, la ceas aniversar, au fost oameni cultură, artişti plastici, muzicieni, tineri şi prieteni dragi.
Despre personalitatea omului de cultură Gheorghe Bunghez au vorbit profesorul universitar doctor – Cristian Misievici, directorul Centrului pentru Cultură şi Arte „Carmen Saeculare” – Carmen Nastasă şi medicul Virgil Răzeșu.

Gheorghe Bunghez, fiu adoptiv al judeţului Neamț, s-a născut în ziua de 26 octombrie 1936, la Poiana-Sărată, Bacău. A absolvit Facultatea de Istorie-Filologie-Filozofie ”Alexandru Ioan Cuza“ din Iași , urmând apoi şi cursuri în domeniul istoriei moderne şi contemporane a României, al filozofiei şi artei, dar şi în domeniul managementului cultural-artistic şi cultural-comercial

Gheorghe Bunghez este una dintre personalitățile marcante ale spațiului cultural nemțean, ocupând funcții importante în sistemul culturii și administrației locale, între care o amintim pe cea de director al Teatrului Tineretului (198o-1986). De asemenea, a fost membru de onoare al Facultății de Muzică de Piatra-Neamț, membru în Consiliul Artistic al Teatrului Tineretului, al Consiliului Fundației Culturale „Ion Coman”, al Consiliului de administrație al Complexului Muzeal Județean Neamț și al Fundației Culturale „Iulia și Petronius Hălăucescu”.
Totodată a fost inițiator, colaborator și organizator al unor manifestări culturale de prestigiu zonale sau naționale: Sărbătoarea Eroilor de la Războieni, Sărbătoarea Muntelui Ceahlău, Festivalul Spectacolelor de Teatru pentru Tineret și Copii, Stagiunea simfonică a Filarmonicii Moldova din Iași, Festivalul Vacanțe Muzicale la Piatra-Neamț, saloane de carte, manifestarea literară Sadoveniana, Șezătoare la Humulești, Bienala de Artă Plastică „Lascăr Vorel“, „Petrodava – 2000“, Stagiunea „PetrodavaeMusiciDies” și „Antologia scriitorilor români contemporani“.
Între anii 2004-2009 a realizat peste 200 de emisiuni radio și televiziuni locale, iar în 2016  a dat publicității o nouă carte, amplă, denumită „Contrapunct/Demnitatea supraviețuirii prin cultură“, ce aduce în atenția publicului un sfert de veac din activitatea cultural-educativă și artistică din județul Neamţ.
Spirit tânăr, prezent, Gheorghe Bunghez, se află mereu într-un permanent efluviu de cuget și simțire.

telegram ziar piatra neamt
Citește și
2 Comentarii
  1. legio spune

    La multi ani ….ca morcovul !

  2. Stanislao Scognamiglio spune

    La multi ani!

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate