Primarul comunei Gârcina, Aurora Bălan, trimisă în judecată în stare de libertate

2

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Bacău au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatei BĂLAN LAZĂR AURORA, primar al comunei Gârcina, jud. Neamţ, în sarcina căreia s-a reţinut săvârşirea a două infracţiuni de abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În zilele de 19 mai şi 24 iulie 2008, inculpata Bălan Lazăr Aurora, în calitate de primar al comunei Gârcina, jud. Neamţ, şi-a îndeplinit în mod defectuos atribuţiile de serviciu prin aceea că, deşi cunoştea că primăria Gîrcina, jud. Neamţ nu este proprietar, a vândut, în calitate de reprezentant al acesteia, două terenuri în suprafaţa de 10.000 mp, respectiv 2.200 mp, ce aparţinea de drept moştenitorilor proprietarilor, către alte persoane. Pentru a crea aparenţa de legalitate a acestor tranzacţii, Bălan Lazăr Aurora a iniţiat adoptarea a trei hotărâri de consiliu local, prin care aceste terenuri au fost atestate ca făcând parte din domeniul privat al comunei şi care au stat la baza intabulării lor în Cartea Funciară. Prin hotărârile respective, s-a aprobat şi vânzarea celor două terenuri.
Faptele inculpatei Bălan Lazăr Aurora au avut drept consecinţă prejudicierea moştenitorilor respectivi şi primirea unor foloase necuvenite pentru Primăria Gîrcina în valoare de 305.000 lei, respectiv 30.000 de lei, reprezentând preţurile încasate pentru cele două terenuri.
În cauză, părţile vătămate s-au constituit părţi civile cu sumele de 400.000 de euro, respectiv 88.000 de euro, reprezentând contravaloarea terenurilor respective.
În cauză, procurorii au dispus instituirea măsurii asigurătorii a popririi, dispunându-se ca o treime din venitul lunar net al inculpatei, până la concurenţa sumei de 1.483.880 lei, să fie consemnată de Primăria Gîrcina pe numele inculpatei şi la dispoziţia Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Bacău.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Neamţ, cu propunerea de a se menţine măsura asiguratorie dispusă în cauză.

Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă spre judecare, situaţie care nu poate să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

Comunicat DNA

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
2 Comentarii
 1. Ion spune

  Este cea mai mare victorie, pana in prezent, a celor care ani la rand au lupta pentru a dovedi coruptia de la nivelul Primariei Garcina si doresc ca institutiile statului sa poata dovedi modul prin care primarul, Balan Lazar Aurora, impreuna cu consilierii si alti angajati ai primariei furau pamanturile si le vindeau.
  Schemele de frauda sau furt utilizate sunt clasice (se regasesc in mai toate judetele tarii): se trecea suprafata de pamant in proprietatea primarie, apoi era vanduta (data in concesiune) de regula prin intermediari sau cunoscuti, evident contra cost. Proprietarilor de drept le este imposibil sa dovedeasca prin martori sau prin acte apartenenta pamantului familiei lor, sau pamanturile erau vandute direct catre proprietarii de drept sau mostenitorilor de drept, acestia fie se saturau sa mai astepte punerea pe rol (comisia intarzia in mod voit acest lucru) si plateau bani fie prin rautati familiare rudele se furau la randul lor intre ele pentru a intra in posesia pamantului.

  Sa nu uitam ca Balan Lazar Aurora a fost in regimul comunist angajata a primariei Garcina si cunoastea foarte bine situatia celor mai multor terenuri ale comunei, prin natura meseriei pe care a avut-o la momentul respectiv. Cu atat mai mult ii cunostea pe oameni. Evenimentele de dupa revolutie o regasesc, din acest punct de vedere, in cea mai buna postura de a face afaceri proprii, pornind de la vanzarea hainelor second hand ale europei pana la afacerea pensiunii familiare, toate ca o coincidenta pornite si sfarsite in acelasi loc – pe terenul vechiului CAP.

  Sa nu credeti ca demersul in acest caz, in care acum este implicat si DNA-ul este unul singular, unul unic. In decursul anilor multi oameni/familii si-au cautat in justitie dreptatea, insa pentru cei mai multi justitia s-a dovedit a fi nedreapta, indirect prin avocati, Balan Lazar Aurora a reusit sa „rezolve” acuzatiile. Marturie sunt zeciile de procese care s-au incheiat in favoarea primariei dupa ani si ani de judecata. Pot sa va confirm ca nu actiona in mod singular avea protectia fostului primar al orasului Neamt anchetat si el, in momentul de fata, pentru fapte de coruptie.
  DNA-ul a luat din primarie acele acte care incrimineaza, cunosteau perfect modul de operare insa va ramane de vazut „pretul” pe care il va da Balan Lazar Aurora sa scape.
  Ceea ce foarte putina lume cunoaste, acum ceva ani in urma a mai fost o ancheta de la DNA exact pe aceeasi speta, procurorul de la acea vreme avertizand-o pe ea si pe anumiti consilieri de posibilele repercursiuni. Procurorul de atunci si-ar fi dorit inceperea anchetei insa s-a intervenit la nivel „inalt”. Acum cand aparatorul de atunci, primarul orasului, este el insusi anchetat penal pentru frauda, DNA-ul ar putea sa faca lumina.

  Sunt foarte multe de spus, insa ramane aceeasi impresie ca oamenii fie din frica, fie din prostie, fie din cauza ca la randul lor sunt corupti beneficiind de miciile sau marile atentii ale primarului raman impasibili la coruptia pe care primarul Balan Lazar Aurora o exercita asupra lor. Nimeni nu vorbeste direct. Este sansa voastra de a a aduce la cunostinta autoritatiilor DNA, DIICOT, etc… adevarul.
  Credeam ca doar Bunul Dumnezeu o mai poate judeca pentru raul pe care la facut direct si indirect multor oameni, insa DNA-ul a arata fata adevarata a ei si a oamenilor cu care a putut face acest lucru, actuali si fosti consilieri ai primarie.

 2. Mihai spune

  Si bunicii mei au avut teren in zona si pt ca parintii mostenitori nu au avut acte,primaria le-au luat terenul (2500 mp) si l-au dat in posesie unui fost politist.desi primaria nu a avut niciodata teren acolo…Parintii puteau dovedi si cu martori ca acolo a fost terenul bunicilor,dar intre timp au decedat si terenul am inteles ca acum ar fi al nimanui,pt ca acum,cu scandalul asta cu DNA,fostul politist care intrase in posesia terenului,ar fi plecat de acolo…Cum e posibil?

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate