Primăria Piatra-Neamț vrea să se închidă terasele din oraș ca pe vremea comuniștilor, la ora 22:00

2

Un proiect de HCL care va fi pus la vot în Consiliul Local Piatra-Neamț pe 27 ianuarie vrea să pună efectiv cruce pe afacerile de tip HORECA.

O primă reacție a venit de la administratorii Skyfall Rooftop:

Halal surpriză pentru HORECA! VOR SĂ ÎNCHIDĂ TERASELE VARA LA ORA 22.00!

Vor să ucidă, prin „litera legii“, toate terasele din Piatra-Neamț.

Un proiect de hotărâre va fi supus la vot în urmatoarea ședința a Consiliului Local Piatra-Neamț. Se referă la aprobarea „Regulamentului privind modalitatea de obținere a avizelor/ acordurilor/ autorizațiilor de deschidere a exercițiului comercial, precum și principiile generale privind desfășurarea activității comerciale și urmărește dezvoltarea rețelei de distribuție a produselor și serviciilor de piață, cu respectarea principiilor liberei concurențe, protecției vieții, sănătății, securității și intereselor economice ale consumatorilor, precum și a mediului“.

Totul „bine și frumos“, conform unei vorbe vechi, dar la o analiză amănunțită a documentului constat că, de fapt, ni se cere să dăm în cap agenților economici care dețin terase în Piatra-Neamț, agenți care oricum de 2 ani, dacă nu și-au declarat falimentul, abia suflă și „aduc bani de-acasă“ pentru a-și întreținere afacerile care abia mai funcționează.

Concret, la Capitolul IV., art. 28, alin. (3) al regulamentului mai sus invocat, se precizează că „orarul de funcționare al agenților economici care desfășoară activități de alimentație publică la terase sezoniere amplasate pe domeniul public/ privat este de maxim ora 22.00“.

Adică o afacere care funcționează cât de cât după lăsarea serii, când mai au oamenii timp să iasă „la o gură de aer“, trebuie să își tragă obloanele pentru că așa s-ar impune printr-o hotărâre de Consiliu Local!

Reprezentanții HORECA estimează că o asemenea măsură, într-un oraș presupus a fi turistic și care în perioada de vară e plin, mai ales seara, va conduce la o pierdere de cel puțin 30% din câștiguri. După 2 ani de pandemie în care HORECA a fost printre cele mai afectate industrii din România, municipalitatea vrea să „ajute” agenții economici să falimenteze definitiv.

Pe lângă articolul care prevede închiderea teraselor de vară odată cu găinile, articolul 10, punctele 7 și 8 din regulament, pune agentul economic pe drumuri, să bată din ușă în ușă ca să ceară acord de la vecini și să devină operator de date cu caracter personal ca să poată funcționa după ora 22.00

„(7)Pentru agenții economici care doresc să își desfășoare activitatea comercială după ora 22.00 în condominii (imobile cu destinație locativă) sau în apropierea acestora, autorizația/acordul/avizul de funcționare va fi emis și eliberat numai după prezentarea acordului scris al proprietarilor/al persoanelor care ocupă imobilele în baza unui contract și care au obținut în prealabil acordul proprietarului, direct afectați pe plan orizontal și vertical. Acordul scris va conține obligatoriu numele/prenumele, seria/nr. actului de identitate, data la care și-au dat acordul și semnătura acestora, în caz contrar acordul/autorizația/avizul de funcționare se va emite cu orar de funcționare până la maxim ora 22.00.

(8) Pentru agenții economici care doresc să desfășoare activitate comercială după ora 22.00 în spații amplasate în zona de clădiri individuale (case) ale municipiului Piatra-Neamț, acordul/autorizația/avizul de funcționare va fi emis și eliberat numai după prezentarea acordului scris al proprietarilor/al persoanelor care ocupă imobile în baza unui contract și care au obținut în prealabil acordul proprietarilor direct afectați (stânga, dreapta, spate – imobile alipite de imobilul unde este amenajată unitatea). Acordul scris va conține obligatoriu numele/prenumele, seria/nr. actului de identitate, data la care și-au dat acordul și semnătura acestora, înc az contrar, acordul/autorizația/avizul de funcționare se va emite cu orar de funcționare până la maxim ora 22.00”.

Regulamentul ar fi fost publicat pe site-ul primăriei pentru dezbatere publică pe data de 26 noiembrie 2021 – click aici pentru anunț, conform raportului de specialitate al proiectului însă, așa cum s-a mai întâmplat și cu alte regulamente… la urechile cetățenilor și agenților economici nu a ajuns această informație. Acum sunt toți puși în fața faptului împlinit și singura speranță ca regulamentul să sufere modificări este ca în Consiliul Local să se solicite corectarea acestor aspecte care pot crea mari prejudicii industriei HORECA, dar și imaginii municipiului Piatra Neamț – „stațiune turistică de interes național”.

Am discutat cu inițiatorul acestui proiect, domnul viceprimar Alin Lehăduș care și-a exprimat toată disponibilitatea de a reanaliza totul și dacă e nevoie, pentru a se lua o decizie cât mai bună se va retrage proiectul de pe ordinea de zi.

ACTUALIZARE, 25 ianuarie

Din iresponsabilitatea unei colege din Consiliul Local s-a iscat un subiect public cu accente de „fake news” pe care vreau să îl demontez în cele ce urmează. Ca să fie clar de la bun început: Primăria Piatra-Neamț nu va închide terasele la ora 22!

Acuzația, născută ori din necunoaștere ori din rea-voință, spunea că prin schimbările propuse în regulamentul privind obținerea avizelor/ acordurilor/ autorizațiilor de deschidere a exercițiului comercial am dori, citez, „uciderea teraselor din Piatra-Neamț”, eu fiind probabil „ucigașul” ținând cont că sunt inițiator al hotărârii de CL prin care se urmărește modificarea regulamentului.

Despre ce este vorba de fapt? În urma identificării unor probleme de funcționare am ajuns la concluzia că trebuie să avem o evidență corectă a actelor emise de direcția Patrimoniu. Iar pentru asta este necesară actualizarea regulamentului mai sus menționat.În ceea ce privește programul de funcționare, dispozițiile cu caracter general de la art. 10 alin. (1) prevăd faptul că agentul economic are libertatea de a-și stabili propriul program de funcționare.

Pentru agenții economici care sunt supuși autorizării, conform capitolului al III-lea, programul de funcționare după ora 22:00 presupune îndeplinirea mai multor condiții legate de reglementările specifice din domeniul liniștii și oridinii publice. În mod similar, se aplică aceleași prevederi și pentru cei sezonieri, care pot funcționa și după ora 22:00, dacă întrunesc condițiile legale.

Regret că antreprenori din Piatra-Neamț au fost speriați de unii sau alții care au transmis fake news-ul de mai sus mai departe în mod alarmist pe diverse grupuri. Î

i asigur pe toți cei din HoReCa că atât eu, ca viceprimar, cât și Primăria Piatra-Neamț avem ca singur obiectiv să construim între administrație și antreprenori o relație corectă, principială și avantajoasă atât pentru antreprenori, cât și pentru comunitate.

Acest regulament este în dezbatere publică din 26 noiembrie 2021, iar zilele viitoare voi invita la dialog reprezentanți ai industriei pentru a-l prezenta și dezbate modificările propuse în regulament.

viceprimar Andrei Lehăduș
1_Regulament_avize_patrimoniu_2021

telegram ziar piatra neamt
Citește și
2 Comentarii
  1. Stefan spune

    Vezi ca OMS a zis ca nu mai vor restricții în țări pentru că economia globală este la nivel de criză, deci primarul trebuie să stea cuminte în primul rand și sa se informeze.

  2. Diaconescu Leonid spune

    Sunt iresponsabili. Subminează economia.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate