Primăria Piatra-Neamț vă invită în acest weekend la Curtea Domnească

32

Sâmbătă, 14 mai, municipiul Piatra-Neamț va fi gazda primului festival dacic. Una dintre cele mai vechi așezări umane de pe teritoriul României se află la Piatra-Neamț, aceasta fiind Cetatea Petrodava, cetate ce aparține civilizației dacice începând cu secolul II î.H.

În acest sens, joi, 12 mai, Primăria Piatra-Neamț a găzduit o conferință de presă în care primarul municipiului Piatra-Neamț, alături de prof. dr. Liviu Zgârciu, a oferit detalii despre acest eveniment.

festival dacicO componentă importantă a dezvoltării unui oraș este turismul și pentru acest lucru un segment important îl reprezintă organizarea de evenimente. Vrem cât mai multe evenimente în Piatra-Neamț pentru a crește atractivitatea turistică a orașului nostru. Piatra-Neamț este un oraș încărcat de istorie, este un oraș de a cărui istorie trebuie să fim mândri, un oraș special cu multă personalitate. Sâmbătă, 14 mai, municipiul Piatra-Neamț va fi gazda primului festival dacic, un eveniment pe care ne propunem să îl introducem în calendarul anual  de evenimente pentru orașul nostru. Ne-am propus ca în perioada aprilie – septembrie, în fiecare lună să existe câte un eveniment important care să fie o tradiție pentru Piatra-Neamț și, totodată, calendarul de evenimente pe care îl prezentăm cu ocazia promovării municipiului nostru să cuprindă pentru fiecare lună din perioada aprilie – septembrie  un eveniment special.  Am organizat în aprilie Sărbătoarea Curții Domnești, acum, în mai, venim cu Festivalul Dacic Petrodava, în luna iunie avem Zilele Orașului Piatra-Neamț, în luna iulie Festivalul Vacanțe Muzicale, în luna august Festivalul Internațional de Folclor și spre toamnă va fi Festivalul de Teatru.  Una din cele mai vechi așezări umane de pe teritoriul României se află la Piatra-Neamț, cetatea Petrodava, ce aparține civilizației dacice începând cu secolul 2 î. Hr.. Este primul eveniment de acest gen, organizat în regiunea Moldovei prin care se promovează patrimoniul istoric și cultural al  orașului nostru.”, a declarat primarul Dragoș Chitic.

Noi, de la Alba Iulia, formăm un grup care a apărut pe partea de reconstituire a evenimentelor antice. Am locuit în Piatra-Neamț până în 1998, sunt foarte legat de cele două orașe, Alba Iulia și Piatra-Neamț. Mi-am dorit în permanență să aduc un astfel de eveniment aici, în Piatra-Neamț. Trebuie ca administrația locală să aibă curajul să aducă un astfel de eveniment pentru că trebuie să vă spun că nu o să fie manele, o să fie cultură, o lecție de istorie vie, oferită spectaculos.  O să vorbim despre Petrodava, despre legendele din zonele dacice. Este un festival care trebuie să crească.”, a declarat prof. dr. Liviu Zgârciu, pietrean, președintele Asociației Culturale pentru Istorie Vie.

Programul evenimentului este următorul:
program.petrodavaOra 11:00 – Parada războinicilor romani și daci, a gladiatorilor și a dansatoarelor –Teatrul Tineretului – Casa de Cultură – Muzeul de Istorie (Demonstrație de luptă) – Hotel Ceahlău – Curtea Domnească – Legiunea XIII Gemina, Lupii Apoulonului, Ludus Apulensis și Magna Nemesis
Ora 12:00 – Ceremonia oficială de deschidere
– Deschiderea taberelor și a atelierelor antice (prelucrare os, prelucrare lemn, monetărie, întreținere echipamente, jocuri romane, plante dacice, scriptoria, fierărie, antrenamente soldați și antrenamente gladiatori).
Ora 17.00 – Prezentare demonstrații militare Legiunea XIII Gemina și Lupii Apoulonului
Ora 18:00 – Dansuri de inspirație antică- Magna Nemesis
Ora 18:30 – Lupte de gladiatori- Ludus Apulensis
Ora 19:00 – Asaltul asupra Cetății Petrodava de către Legiunea XIII Gemina

Evenimentul se va încheia cu Salutul Gărzii Apulum.

Duminică, 15 mai, va avea loc la Curtea Domnească un alt eveniment, dedicat copiilor. Este vorba de un Festival – Concurs, Festivalul Național al Tinerilor. Mai multe detalii în materialul video.

M. I.

32 Comentarii
 1. sebastian gorun spune

  Tipic romanesc !!! Daca se face, de ce se face, daca nu se face, iar e rau ! Apropos, nu toti urmasii dacilor si romanilor sunt de rea calitate, numai ca romanii voteaza doar nulitatile ( in general ) si isi pun capul putin la contributie cand iau asemenea decizii ( la vot ma refer ). Voteaza mai mereu pentru interese de grup, scopuri ascunse de capatuiala, impotriva celor care ar putea fi deasupra lor ( intelectual, mai ales ). Asa, ca sa fie ei ai dracului…

 2. Mirela Andries spune

  Bravo!! Peste tot în lume se fac aceste festivități medievale pt a atrage turiști și pt a vedea copiii, strămoșii noștri !!!

 3. Radu Popa spune

  Festival electoral.

 4. Gabriel spune

  Niste costuri detaliate ale manifestarii ne pune cineva la dispozitie?

 5. Prezent spune

  Ma bucur ca se face ceva…si ideea cu dacii este foarte buna.Sper sa le reuseasca.Vremea ploioasa nu trebuie sa ne sperie, voba unuia din Regatul Unit: daca e sa te iei dupa vreme, ar trebui sa stai doar in casa si sa nu faci niciodata nimic.Eu sustin din toata inima acest proiect. SUCCES !!!!

 6. condac stefan spune

  cred ca mai bine ar fi sa terminati mai repede piata deoarece acei comercianti sunt umiliti de aproape doi ani . iar noi cumparatorii suntem ignorati de aceste capete care conduc destinele acestui oras si judet.

 7. Gica Andrei spune

  mai bine statea Vlad Tepes dar adevarat

 8. Dragos Cremene spune

  Bravo !

 9. Alina Anisca spune

  Mda… Țara arde… Si noi organizam festivaluri, da despre rezolvarea situației din spitalul județean cine se ocupa??? Moare lumea cu zile la Piatra Neamț si vouă va arde de petreceri sa va voteze lumea!!

 10. Vornicu Constantin Mariana spune

  Festivaluri ??????
  Sunt persoane intretinatoru de familii LICENTIATE in prag de votare
  Vreti sa fiti votati ajutati familiile neajutorate si dupa cereti voturi hotilor
  Pt nu a fi trasi la raspundere schimbati grila de servici sa va fie rusine
  LUATI EX DE LA PRIMARUL COM .STEFAN CEL MARE UN COPIL FATA DE DVS
  Ar trebui votat la consiliul judetean sa va dea lectii dar este o vorba din batrani :
  CALUL BATRAN NU L MAI INVETI LA HAM

 11. Andjewelery Anafashion Ana spune

  Vin alegerile!!!

 12. Tuburlui Mihai spune

  Pe ploaia asta!!? Festivalurile sunt noile locuri de muncă? Sunt organizate din banii politicienilor?

 13. goran spune

  Nu spun ca un astfel de festival nu e bine venit si chiar e necesar intr-un oras adormit, dar ar fi bine sa lasam dacii si romanii sa se odihneasca in pace. Noi, cei de azi nu mai avem nici miros de la ei, suntem slabi, lasi, hoti si pierde-vara in vorba lunga. Din amestecul dacilor cu romanii, doua popoare pline de forta, curaj si inteligenta ar fi trebuit sa ia nastere un popor fara egal, cu calitati deosebite si cu minte luminata. Dar a rezultat ceva diferit fata de asteptari. Daca privim alte popoare desendente din stramosi puternici, veti vedea urmasi de toata stima, pe cand la noi sunt urmasi de toata mila.
  Ca concluzie, ori nu ne tragem din aceste popoare si istoria a fost putin slefuita (ceea ce este putin probabil), ori dacii si romanii erau beti si asta a rezultat din ei.

  1. doi spune

   toti erau adepti ai lu Bachus si Dionysos asa doar se explica rezultatul

 14. xx spune

  Se vede de la o posta ca e doar campanie electorala.Daca erau sarbatori pe bune trebuia inceput cu reluarea sapaturilor la cetate sa vedem ce e acolo,singurele sapaturi de s-au facut au fost prin anii 80 cind primar a fost Vasile Balan de loc din anexa Doamna,apoi sa astupat tot si acum sint doat 2 resturi de ziduri usor de confundat cu orice altceva

 15. doi spune

  taman acum cand e campanie se intampla cele mai multe evenimente astia sunt pedelii mai stim unu mai la est care taman acum deschide inaugureaza sfinteste tot ce se poate pentru glorificarea personala si pentru pastrarea ciolanului pe vecie

 16. Georgescu Aiurica spune

  Ne putem imbraca in daci? Am auzit ca primaria ofera costume cu palarie.

 17. Ojica Cristian spune

  Rusinica

 18. dan spune

  Si cand ma gandesc ca pentru Sambata s-au anuntat niste ploi cu descarcari electrice, nu stiu ce vor face dragii nostri daci. Apropo, in Piatra-Neamt erau doua cetati dacice. Care din ele e Petrodava?

 19. Elena Mariana Frant spune

  e campanie electorala ! votati un dac !

 20. Misu Radu spune

  ba fratilor ba-lincriminati pe chiric asta ba-l scoateti in fata pietrenilor ca viitor primar care-I adevarul?

 21. Paralescu Lacramioara spune

  hihihihi…ce de festivaluri in cateva saptamani!!! Dar de munca, cand va apucati, domnilor edili? Piatra e un oras de oameni tristi, resemnati, nu cred ca un pic de circ cu forta si copiat le face viata mai frumoasa, mai usoara. Unde muncesc oamenii cetatii ca sa poata cheltui la festivaluri, sa aiba ce???

 22. Olga Ciuche spune

  Deci campanie electorala !!!

 23. Mihaila Bazil spune

  Care…daci….?/ Pai dacii aveau sange in instalatie …gena lor a murit de mult…. scenarii ieftine … CE VRETI VOI… la treaba stimati tovarasi …. si vom vedea daca va puteti numi macar plaiesi….!!

  1. Cosarca Antonio spune

   Dacia a fost cucerita de catre romani doar 15%…. Restul, mai tarziu, de catre tatari, apoi turci, apoi rusi… Avem ,, sange de daci”, nu? 🙂

  2. Ghita Pristanda spune

   ,mai bine spus , suntem pui de draci , cum le incurca astia…

 24. Lupascu Gabriel Alexandru spune

  acuma cand e campanie electorala, ca pana acum ce-ati facut???

  1. Matei Tirsu-Pintea spune

   Ssssst…se luptau cu Romanii invadatori…sau Românii invadatori :)) depinde de „pov” cine tine camera in mana are puterea :)))

 25. Ion Ionescu spune

  Cheltuiti banii publici in scop electoral.

 26. Cris Savin spune

  sa li se taie capetele :)))

 27. Alilincai Robert spune

  gargarite

 28. Steliana Dragoi spune

  Lasati festivalurile si datime de munca domnule primar .

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate