Prezentarea formatiilor CALUSARII si SVETLINA – Festivalul Internaţional de Folclor „Ceahlăul”

0

CALUSARII si SVETLINA, formatii care vor participa la a XV-a ediţie a Festivalului Internaţional de Folclor „Ceahlăul”, eveniment care urmează să aibă loc între 4 şi 9 august.

Detalii despre Festival aici.

Căluşarii din Stolnici, judeţul Argeş

În comuna Stolnici din judeţul Argeş, căluşul se joacă din cele mai vechi timpuri. Jocul a fost transmis din tată în fiu şi s-a păstrat până în zilele noastre cu aceleaşi mişcări şi obiceiuri.

Ca tradiţie a zonei, căluşarii deschideau şi închideau Rusaliile, astfel că fiecare gospodar îşi dorea să-i vadă jucând în bătătura casei, iar cei cu stare cereau să le facă „Războiul”, manifestare integrală de teatru popular. De altfel, cinefilii împătimiţi îşi aduc aminte de o scenă din filmul lui Stere Gulea, “Moromeţii” (1988), în care personajul interpretat de Dorel Vişan cheamă şi plăteşte ca în curtea sa să joace “Căluşarii”.

Aşadar, rusaliile fără căluş ar fi fost o dramă sufletească pentru tot satul, întrucât căluşul făcea parte integrantă din viaţa folclorică, afectivă şi etnografică a comunităţii.

Căluşarii nu se înfăţişează pretutindeni la fel, nu au rămas aceiaşi de-a lungul timpului. Jocul a rămas comun tuturor spaţiilor geografice, dar celelalte elemente componente sunt diferite, reprezentând, de fapt, o suită de manifestări coregrafice şi nu doar un dans anume.

Formaţia de căluşari din comuna Stolnici (Argeş), a activat atât înainte de 1989, cât şi după această perioadă, în cadrul Căminului Cultural din localitate. Începând cu anul 2001, în cadrul Şcolii Generale din comună şi sub îndrumarea instrumentistului Liviu Voicu, s-a înfiinţat un ansamblu de căluşari care a devenit  apoi secţie externă a Şcolii Populare de Artă Piteşti.

“Căluşarii” din Stolnici au obţinut locul I pe ţară încă din anul 1969, success repetat ulterior la concursuri găzduite de Bucureşti, Târgu Mureş, Caracal. În ultimii anii au efectuat turnee în Turcia, Letonia şi Serbia, demonstrând în Europa frumuseţea dansului şi a portului popular românesc.

Ansamblul folcloric “Svetlina” – Sofia, Bulgaria

Ansamblul folcloric “Svetlina” al Casei de Cultură cu acelaşi nume din capitala Bulgariei, Sofia, are o vechime apreciabilă, fiind înfiinţat în 1940. De peste şaptezeci de ani, misiunea artistică a Ansamblului şi a coregrafilor săi este păstrarea nealterată a muzicii, dansului şi costumelor tradiţionale bulgăreşti. Repertoriul include dansuri din numeroasele regiuni etnografice ale Bulgariei, frumuseţea acestora fiind dublată de cea a costumelor. Membrii formaţiei, care au vârste cuprinse între şaisprezece şi treizeci de ani, se pot mândri cu o colecţie extraordinară de costume din toate zonele ţării.

Ansamblul “Svetlina” a susţinut numeroase spectacole atât în Bulgaria, cât şi în străinătate: Germania, Algeria, Spania, Italia, Sudan, Elveţia, Grecia, Anglia, Polonia sau Portugalia.

În palmaresul său se regăsesc şapte premii câştigate la şapte concursuri naţionale consecutive, Medalia Naţională care poartă numele Sfinţilor Chiril şi Metodiu, distincţii la Concursul Naţional “Tineretul creează” (2002), Concursul Obiceiurilor Tradiţionale de Primăvară al Asociaţiei folclorice “Nestia” (2003), Premiul Special la Festivalul Internaţional de Folclor de la Târgu-Jiu (2003) sau  locul trei obţinut la un concurs naţional organizat de Rotary Club Bulgaria (2005). În 2003, “Svetlina” a primit titlul oficial de “Ansamblu folcloric reprezentativ al Secţiunii Naţionale din cadrul CIOFF-Bulgaria.

 

made in neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate