Președintele CJ Neamț solicită tuturor primăriilor din județ alocarea de fonduri pentru sterilizarea gratuită a câinilor cu și fără stăpân

0

Președintele Consiliului Județean Neamț, Ionel Arsene, a anunțat astăzi, 11 martie, că a pregătit o adresă de la Consiliul Județean către toate primăriile din Neamț, prin care li se aduce la cunoștință primarilor faptul că în urma consultărilor purtate în ultima perioadă cu federațiile pentru protecția animalelor și ONG-urile de profil, instituția a identificat modul în care trebuie soluționată situația extrem de gravă referitoare la animalele abandonate, care se înregistrează la nivelul localităților.

Din cauză că mulți dintre câinii din gospodării sunt nesterilizați, puii acestora sunt abandonați pe domeniul public, se înmulțesc necontrolat și numărul lor crește exponențial.

Capturarea și chiar omorârea acestor animale nevinovate nu trebuie să se întâmple! Este o atrocitate de neacceptat!

Problema se rezolvă definitiv prin controlarea abandonului, adică prin sterilizarea animalelor – atât a celor cu stăpân, cât și a celor de pe domeniul public.

Pentru aceasta există cadru legal – Legea nr. 258/2013 pentru modificarea şi completarea OUG nr. 155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a câinilor abandonați, care prevede că „sterilizarea câinilor cu stăpân fără valoare chinologică este obligatorie, iar amenda pentru deținători în cazul neconformării poate ajunge la 10.000 lei“.

Primăriile pot sprijini aceste acțiuni, prin achiziționarea de servicii medicale veterinare, pentru a steriliza gratuit câinii cu și fără stăpân!

Vreau ca primarii să ia urgent în considerare achiziția a minim 600 sterilizări/an (300 primăvara și 300 toamna, înainte de perioada de împerechere, cu prioritate femelele), la mia de gospodării. În acest fel, calculele arată că în următorii trei ani, problema va fi aproape rezolvată.

Doar alocând fonduri pentru sterilizare, problema câinilor fără stăpân din judeţul nostru va fi rezolvată definitiv. De asemenea, acesta va fi și o soluție pentru confortul și siguranța cetățenilor, dar și pentru bunăstarea animalelor.

În paralel, facem toate demersurile pentru realizarea de către Consiliul Județean Neamț a două adăposturi pentru animalele abandonate ori victime ale violenței domestice, pentru că nu putem asista impasibili să vedem atâtea exemplare pe drumuri, flămânde, în pericol de a fi călcate de mașini, care pun în pericol participanții la trafic.

a transmis Ionel Arsene.

aplicatie android ziar neamt

telegram ziar piatra neamt

la flamma piatra neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate