Presa e departe de a fi perfectă, dar nu e un motiv să înjuri ca la ușa cortului. Vom ajunge să ne dăm în cap?

1

După doi ani de pandemie, de bâlbâieli la cel mai înalt nivel, oameni morți, oameni bolnavi, oameni arși, oameni ajunși în pragul sărăciei, oameni epuizați, circ mediatic și politic, e de înțeles că lumea a început să se dezbrace de bunul simț și să își verse amarul pe cine și pe unde apucă. Rețelele de socializare sunt o metodă preferată de cei care, afectați într-o formă sau alta de tot ce se întâmplă în țară și în lume, își exprimă furia cu înjurătura în mână sau, mai bine zis, în tastatură.

Furia, frustrările, supărările sunt aspecte umane și valide, dar ceea ce simțim nu justifică sub nicio formă comportamente deviante și agresivitatea îndreptată spre semeni. Dacă trăim într-o pretinsă democrație, în care avem drepturi și libertăți, se presupune că dăm dovadă și de o minimă civilizație. Agresivitatea și sudălmile au crescut semnificativ pe rețelele de socializare și sunt îndreptate împotriva tuturor.

Presa, bună, rea, cum ar fi, are rolul de a informa, nu contează că informația este sau nu este pe placul unora sau altora. Orice informație și orice opinie pot fi contrazise cu argumente, numai că, în lipsa argumentelor, oamenii care au opinii contrare sar direct cu un tir de înjurături îndreptate spre niște oameni pe care nu îi cunosc, nu i-au văzut în viața lor și pe care dacă i-ar întâlni în realitate cel mai probabil ar ieși cu ei la o bere sau la o cafea în loc să le dea în cap la propriu.

În spatele unei pagini sau al unui cont pe o rețea de socializare sunt oameni reali care pot face bine sau pot greși. E cineva perfect? A-i înjura ca la ușa cortului în momentul în care ți se pare că ei greșesc nu este decât un comportament deviant care nu are nimic de-a face cu civilizația sau cu vreun bine adus societății. În plus, în mediul online ai avantajul că poți bloca, poți închide, poți ignora un anumit conținut ca să nu te mai deranjeze în viitor.

Faptul că e ușor să înjuri în mediul online nu înseamnă că e la fel de ușor să o faci și în lumea reală. Sau e cazul să ne așteptăm în curând la mutarea agresivității din mediul online în lumea reală și vom ajunge să ne dăm în cap unii altora când ne vedem pe stradă pentru că avem opinii diferite?

Data viitoare când vreți să înjurați pe cineva în mediul online gândiți-vă dacă ați putea să faceți același lucru privind omul în ochi. Dacă răspunsul e afirmativ, poate ar fi bine să căutați ajutor specializat pentru a nu deveni un pericol real pentru dumneavoastră sau pentru cei de lângă dumneavoastră, deoarece ființa umană este proiectată de la natură să fie una socială, nicidecum antisocială.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
1 Comentariu
  1. Toma spune

    Dacă e să fim corecți până la capăt, în intenția de a crea știri senzaționale, presa exagerează, uneori eludând adevărul. Reacțiile sunt pe măsura exagerării. Evident, indiferent de situație, înjurăturile sunt impardonabile.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate