Premieră în industria grea din România de după ’89. COMES Săvinești produce 2 reactoare de hidrogenare

1

Compania COMES Săvinești reușește o nouă premieră în industria grea din România de după Revoluție. COMES SA va produce 2 reactoare de hidrogenare de mari dimensiuni: 200 de tone pe bucată, în cadrul unui proiect petrochimic din România inclus în strategia națională de securitate energetică și de mediu.

Investiția totală pentru construcția acestora se ridică la peste 4 milioane de euro.

Cele 2 reactoare, din instalația HDV a unei rafinării importante, au fost inițial construite prin adaptarea unor reactoare existente într-un combinat chimic, care urmau să fie casate.

Inovaţia a constat în transformarea unei coloane utilizate în industria de amoniac la industria de prelucrare a petrolului. Modificările au condus la funcţionarea coloanei de sinteză a amoniacului ca reactor de hidrofinare distilat de vid, proces ce a necesitat parametri diferiţi de funcţionare, la o temperatură aproape dublă (de la 200 grade la 380 grade).

Aceste reactoare adaptate încă sunt funcţionale în rafinărie, după 11 ani, în instalaţia de hidrofinare motorină la standard Euro 5, urmând a fi înlocuite pentru o durata de viață de 20 de ani.

COMES S.A. va fabrica, în premieră, cele 2 noi reactoare şi implicit le va moderniza în scopul eficientizării procesului de producţie (creştere cu 24% a cantităţii de motorină produsă) şi îmbunătăţirea calităţii carburantului.

Proiectul pentru cele 2 reactoare este dezvoltat în etape. Prima fază- partea de proiectare mecanică este finalizată. Ne aflăm în stadiul de procurare a materiei prime.

informează compania

Este vorba de:

➡️carbon aliat placat cu oțelinox

➡️grosimi virole de 80 mm

➡️masă brută de peste 200 TONE/REACTOR

➡️lungime aprox. 20 ml

➡️diametru exterior aprox. 3 ml

➡️componente interioare complexe pentru stocarea hidrogenului

Cele 2 reactoare noi vor fi puse în funcțiune în primul trimestru din 2024.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
1 Comentariu
  1. Ion pascu spune

    La Teleajen erau cei mai tari constructori de utilaj petrolier .

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate