Postul Adormirii Maicii Domnului

0

Postul Sfintei Maria (Postul Adormirii Maicii Domnului) începe de obicei în prima zi a lunii august și durează doua săptămâni.

 În cazul în care 31 iulie este în zi de miercuri sau vineri (cum se întâmplă în acest an) se lasă sec în seara zilei de 30 iulie, iar postul începe pe 31 iulie.

Postul Adormirii Maicii Domnului este unul destul de aspru, fiind cunoscut în popor ca Postul Sfintei Mării sau Sântămăriei.


Pe parcursul acestui post au loc două mari praznice ale lunii august. Este vorba despre Schimbarea la Față, de pe 6 august și Adormirea Maicii Domnului, pe 15 august.

Postul Adormirii Maicii Domnului își are originea în secolul al V-lea când cultul Maicii Domnului s-a răspândit printre creștini. Uniformizarea datei și a duratei postului a avut loc în secolul al XII-lea, la sinodul local din Constantinopol (1166), condus de patriarhul ecumenic Luca Crysoverghis. Aici s-a stabilit ca acest post sa fie ținut începând cu 1 august și să se încheie pe 15 august, ziua prăznuirii Adormirii Maicii Domnului.

În perioada postului Adormirii Maicii Domnului, împreună cu slujba Vecerniei, se săvârșesc si cele doua Paraclise ale Fecioarei Maria, iar în ajunul praznicului, Prohodul Maicii Domnului.

Postul Adormirii Maicii Domnului se consideră a fi tot aşa de mare, adică de însemnat, ca şi Postul Mare de dinaintea Paştilor, din care se zice chiar că este rupt. Ca urmare, toată lumea trebuie să-l ţină cu sfinţenie, nefiind îngăduită mâncare de dulce decât bolnavilor şi copiilor. Singura zi cu dezlegare la pește este cu ocazia praznicului de pe 6 august, Schimbarea la Față. Avantajul acestui post este că în perioada verii întâlnim din plin fructe și legume proaspete.

Biserica recomandă ca, în această perioadă de post, să fie citită zilnic rugăciunea „Paraclisul Maicii Domnului”.

Înfrânarea din acest post trebuie suplimentată cu rugăciune, gânduri și fapte bune, deoarece postul nu este o perioadă de purificare trupească, ci și de purificare spirituală și de apropiere de Dumnezeu.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate