Postacii Elenei Udrea versus postacii din Neamț

1

În sfarșit au devenit publice informații despre una dintre rețelele de instigatori virtuali coordonați politic.
La alegerile din 2012, o echipa de vreo 20 de postaci coordonați de vreun necalificat a lucrat la sediul PDL București sau de acasă pentru a posta comentarii create de cei care se ocupau de comunicare și făceau parte din echipa Elenei Udrea.
Pentru publicul larg, informația că acești hamsteri cu tastaturi au fost prinși de DNA este o știre de interes, dar pentru cei care sunt profesioniști în mediul online este doar un motiv de glumă. Echipa care lucra pentru Udrea, ca și alte echipe care au lucrat sau lucrează pentru oameni politici și partide, face parte din categoria „lameri” (ratați de pe internet).
Acesti postaci, în marea lor majoritate, pot fi depistați și li se poate identifica poziția cu o eroare de câțiva metri, deoarece, cu excepția echipei care a lucrat pe internet pentru campania lui Johannis, toți cei care au lucrat și lucrează în astfel de structuri politice nu au cunoștințele necesare pentru a nu se deconspira în mediul virtual.
Una dintre marile probleme ale politicienilor care au încercat și încearcă să manipuleze opinii pe internet este aceea că webmasterii din România refuză să se implice în astfel de proiecte, iar politicianul disperat apelează la tot felul de resurse umane necalificate pe care le găsește prin sediul partidului. La o simplă comparație între modul în care e găzduit orice site de politician român și soluția aleasă de Johannis ( Bayern – Nuremberg – Local Area Network Security cu nameservere de cloudflare), un cunoscător în ale internetului face imediat diferența dintre găinarii lui Udrea care sunt acum inculpați penal și profesioniștii cu care a lucrat Johannis.
Echipa de postaci a lui Udrea este doar începutul. Ușor, ușor vom afla multe găinării online făcute de diverși politicieni și slugile lor. De exemplu, în cadrul unui schimb de resurse dintre webmasteri am preluat administrarea câtorva profile de facebook care păreau noi. După un timp, am descoperit că două dintre ele fuseseră folosite pentru publicarea unor informații legate de ANL-uri ce erau pe numele unor rude de gradul 1 a doi angajați ai Prefecturii Neamț, cunoscuți ca fiind apropiați ai PSD. Deși dezvăluirile plecau pe date reale și nu conțineau mesaje violente ca în cazul postacilor lui Udrea, am investigat cazul ca într-un final să aflăm că cele două profile au fost administrate de un jurnalist nemțean care are prostul obicei de a nu-și achita datoriile, motiv pentru care i-a și fost retras dreptul de administrare și sters tot conținutul. Desigur că persoanele vizate au fost informate despre proveniența dezvăluirilor de acum un an cum, de asemenea, au fost informați și cei care monitorizează activitatea postacilor sau a ”avertizorilor publici”.
Un alt caz care s-a ascuns tot sub umbrela ”avertizorului public” a fost cel în care pe un cont de Youtube a apărut filmarea furată din sediul Poliției Piatra-Neamț în care se vedea cum un polițist a agresat o infractoare. Și în acest caz, în spatele userului de Youtube și a celui de Facebook care a promovat informația s-a aflat tot un jurnalist nemțean pentru care, de asemenea, am găsit indicii despre identitatea lui și le-am oferit celor abilitați să investigheze, dar nici în acest caz încă nu s-a întâmplat nimic.
Un alt caz asemănător cu cel al postacilor Elenei Udrea, numai că mesajele foarte calomniatoare și false vizau doar nemțeni cu notorietate care erau percepuți public ca fiind de stânga, a fost descoperit tot de noi și livrat anchetatorilor cu date de identificare ale jurnalistului nemțean din spatele campaniei de denigrare și cu tot ce e nevoie pentru ca cei vinovați să fie măcar obligați să șteargă calomniile și miniciunile. De asemenea, și acest caz este în lucru de peste un an.
Exemplele din mediul virual nemțean sunt mult mai multe, numai că legislația din România nu permite încă pedepsirea decât dacă se poate dovedi cum a fost în cazul lui Udrea că aceste acțiuni au fost finanțate cu bani negri. Probabil după terminarea aprobării setului de legi Big Brother vom mai face un pas în ceea ce privește pedepsirea celor care instigă, amenință, calomniază etc., dar nici aceste legi nu vor putea interveni în cazuri cum este cel în care s-au expus public sub o indetitate falsa imagini din interiorul sediului poliției, deoarece noi, românii, ne-am grăbit și am facut pe genunchi legea cu avertizarea în interesul public, lege care îi protejează chiar și pe cei care publică informații cu caracter confidențial sau chiar secret.
Pentru cei care au de gând să încerce varianta Udrea, cu bălăcareala în comentarii a adversarilor, sau varianta avertizorilor publici pe Facebook, vă spunem noi, în calitate de profesioniști în internet, că varianta cu postaci care să compromită sau cu avertizorii care să deconspire nu merge. Sunt doar două metode testate și care s-au dovedit a fi funcționale: 1. Metoda amplificării virtuale a unui mesaj unic cu implicații emoționale în vederea provocării unei nemulțumiri colective și 2. Metoda amplificării virtuale a unui proiect pozitiv în care să se regăsească grupul țintă și la care să adere ideologic cât mai mulți subiecți.

I.R.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
1 Comentariu
  1. Sergiu spune

    Imi aduc aminte foarte bine, in 2012, se comenta foarte mult pe online, la ziare. Imediat iti puteai da seama cine erau postacii, sau poate era unul singur, din afara n-am cum sa-mi dau seama. Ideea e ca se cunostea ca nu sunt profesionisti. Pana si modul de exprimare – vorbeau mereu de „doamna Udrea”, ridicau in slavi tot ce a facut ea, erau penibili, ce mai!
    Chiar si acum, se cunoaste. Inca se mai comenteaza, dar se comenteaza prost. Si ma opresc aici.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate