Populația școlară, în scădere. Anul școlar 2019-2020 va debuta cu 100 de clase mai puțin

2

Joi, 31 ianuarie, la prima conferință desfășurată de Inspectoratul Școlar Județean, din acest an, unul dintre subiecte abordate a fost planul de școlarizare și organizarea rețelei școlare în anul 2019-2020.

În județul Neamț, pentru anul școlar 2019-2020, rețeaua școlară este constituită din 329 de unități școlare: 150 cu personalitate juridică și 179 de structuri arondate (din care 144 în mediu rural).

Cele 150 de unități școlare cu personalitate juridică se clasifică astfel :

  • unități de învățământ preșcolar: 6 (din care 2 în mediu rural)
  • unități de învățământ gimnazial: 90 (din care 71 în mediu rural)
  • unități de învățământ liceal: 37 (din care 10 în mediu rural)
  • unități de învățământ postliceal: 6
  • unități de învățământ profesional: 5 (toate în mediu rural)

La acestea se adaugă unitățile de învățământ pentru activități extrașcolare : un Palat al copiilor și trei Cluburi ale copiilor (din care unul în mediu rural), un Centru de excelență și un Club sportiv școlar.

Noutatea, în ceea ce privește rețeaua școlară pentru anul 2019-2020, este modificarea denumirilor unor unități care nu mai școlarizează nivelul liceal, acestea urmând a se numi școli profesionale. O situație deosebită o regăsim la Dămuc, unde de câțiva ani numărul elevilor, care doresc să continue în comuna natală prin învățământ profesional, nu permite constituirea unei clase, iar școala se va numi gimnazială. De asemenea, la Piatra-Neamț a fost înființat Liceul Teoretic „I.C.Parhon”, o unitate de învățământ particular și a fost închisă, la cererea organizației conducătoare, Grădinița „Roza Venerini” Pildești, comuna Cordun. Pentru a nu se afecta accesul copiilor la educație, în acest caz a fost suplimentat planul de școlarizare al Școlii Gimnaziale nr.1 Pildești cu 2 clase la învățământul preșcolar.

Pentru anul viitor se intenționează ca 35% din absolvenții clasei a VIII-a să fie cuprinși în învățământul profesional/dual. Astfel, la nivelul județului Neamț vor fi 60 de clase pentru clasa a IX-a învățământ profesional, 52 de clase la învățământul teoretic, 19 clase la învățământul vocațional și 38 de clase la învățământul tehnologic.

„Au fost propuse 2 clase la clasa a IX-a și 9 clase la clasa a XI-a liceu învățământ liceal seral, 4 clase a IX-a învățământ liceal cu frecvență redusă; 16 clase la învățământul postliceal și de maiștri, 2 clase stagii de pregătire practică și 89 de grupe pentru învățământul sportiv de performanță din cluburile sportive. În funcție de numărul de norme aprobate a fost propus planul de școlarizare la Palatul și Cluburile copiilor și la Centrul județean de excelență. Pentru cei care doresc să își completeze studiile primare și gimnaziale au fost propuse un număr de 15 clase la forma de învățământ <A doua șansă>. ” , a transmis prof. Elena Laiu, inspector școlar general. 

Sistemul educațional se confruntă cu o scădere a populației școlare, lucru care se întâmplă și în județul Neamț. Anual se pierd în jur de 1200-1500 de elevi.

Astfel, în anul școlar 2019-2020, vor fi cu aproximativ 100 de clase mai puțin față de anul școlar 2018-2019.”, a menționat prof. Elena Laiu.

Elevi mai puțini vor atât în mediul rural, cât și în mediul urban. Aceste efecte par să fie resimţite în localitățile Borca, Săbăoani și Cordun.

Reducerea numărului de elevi, dar și diminuarea numărului de clase duce și la scăderea numărului de norme didactice. Conform statisticilor ISJ Neamț, vor fi diminuate în jur de 160 de norme didactice.

„În anul școlar 2016-2017, totalul normelor posturilor didactic fost de 5220. În anul următor 5224,3, iar pentru anul școlar 2018-2019, numărul normelor didactice a fost de 5014,8. Asta înseamnă că în ultimii doi ani, la nivelul ISJ Neamț, a fost o reducere a numărului de norme de cel puțin 100. Această reduce nu a provocat perturbații și nu a afectat cadrele didactice titulare. Inspectoratul școlar are obligația, prin toate etapele de mobilitate, să asigure acelui cadru didactic cu statut de titular o norma completă, adică 18 ore pe săptămână.”, a completat prof. Cristinel Secară, inspector şcolar responsabil cu managementul resurselor umane.

În data de 26 februarie, pe site-ul Inspectoratului Şcolar Judeţean Neamţ va fi postată o listă cu toate posturile vacante.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
2 Comentarii
  1. Radu spune

    Foarte bine. Mai luati in ras si batjocura familia traditionala, naturala si o sa ramaneti doar cu copiii procreati de familia moderna de gay si lesbi de ii promovati ca fiind o evolutie a familiei,, invechite,,

    1. Dana spune

      Doamne ferește! Ce mentalitate! De fapt este vorba despre impunerea reducerii numărului de norme…din partea ministerului …pwntru ca nu sunt bani…nu au cu ce plăti cadrele didactice!

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate