Poluarea din trafic și efectele asupra creierului uman (STUDIU RECENT)

0

Poluarea din trafic afectează funcțiile creierului – primul studiu din lume sugerează faptul că și expunerea scurtă poate avea un impact rapid.
Acest nou studiu a arătat că nivelurile comune de poluare din trafic pot afecta funcția creierului uman în doar câteva ore. Studiul a fost primul care a arătat – într-un experiment controlat – folosind imagistica prin rezonanță magnetică funcțională (fMRI), că expunerea la gazele de eșapament diesel perturbă capacitatea diferitelor zone ale creierului uman de a interacționa și de a comunica între ele.

Descoperirile publicate în revista Environmental Health arată că doar două ore de expunere la gazele de eșapament diesel provoacă o scădere a conectivității funcționale a creierului:

Timp de multe decenii, oamenii de știință au crezut în ipoteza potrivit căreia creierul poate fi protejat de efectele nocive ale poluării aerului, a declarat autorul principal al studiului, Dr. Chris Carlsten, profesor și șef de medicină respiratorie la Catedra de cercetare din Canada în bolile pulmonare profesionale și de mediu. „Acest studiu care este primul de acest fel din lume, oferă dovezi noi care susțin o legătură între poluarea aerului și cogniție”.

Pentru studiu, cercetătorii au expus pentru scurt timp 25 de adulți sănătoși la gazele de eșapament și la aer filtrat în momente diferite într-un cadru de laborator. Activitatea creierului a fost măsurată înainte și după fiecare expunere folosind imagistica prin rezonanță magnetică funcțională (fMRI).

Cercetătorii au analizat schimbările din rețeaua implicită a creierului (DMN – eng: Default Mode Network), un set de regiuni ale creierului interconectate care joacă un rol important în memorie și gândire internă. FMRI a arătat că participanților le-a scăzut conectivitatea funcțională în regiuni larg răspândite ale DMN după expunerea la gazele de eșapament diesel, în comparație cu subiecții expuși la aerul filtrat.

„Știm că această conectivitate funcțională alterată în DMN a fost asociată cu performanțe cognitive reduse și cu simptome ale depresiei, prin urmare este îngrijorător să vedem că poluarea din trafic întrerupe aceleași rețele”, a declarat dr. Jodie Gawryluk, profesor de psihologie la Universitatea Victoria și primul autor al studiului. „Deși sunt necesare mai multe cercetări pentru a înțelege pe deplin impactul funcțional al acestor schimbări, este posibil ca acestea să afecteze gândirea sau capacitatea oamenilor de a lucra”.

Mai multe detalii despre acest studiu puteți citi pe Science Daily AICI – CLICK.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate