Poluarea apelor cu amoniac în Neamț s-a lăsat cu dosare penale

0

Astăzi, 5 mai, de la ora 13:00, la sediul Instituției Prefectului Neamț au avut loc declarații de presă privitoare la accidentul ecologic produs la fabrica de ciment din Tașca în urma căruia s-a înregistrat o poluare cu amoniac pe cursurile de apă Bicaz și Bistrița. Au participat prefectul județului Neamț, George Lazăr, și reprezentanți ai IPJ Neamț, ISU Neamț, APM Neamț, DSVSA Neamț. Despre alerta de poluare produsă pe 3 mai puteți citi mai multe aici – click.

Prefectul George Lazăr a precizat că ceea ce s-a întâmplat la fabrica de ciment a fost un accident ecologic regretabil care ar fi putut fi evitat dacă operatorul economic și-ar fi luat toate măsurile pentru a preîntâmpina acest tip de incidente. Mai multe comisii de control de la Garda de Mediu, APM Neamț, IPJ Neamț, ISU Neamț au efectuat cercetări la fața locului, iar ancheta continuă, fiind mai multe dosare penale deschise.

Din informațiile transmise de autorități este vorba despre aproape 5.5 tone de amoniac deversate ca reziduuri în Bicaz, ajunse și în Bistrița, la confluență. În urma sesizării venite din partea APM Neamț în seara zilei de 3 mai, s-a intervenit cu toate forțele, iar prin hotărârea CJSU Neamț emisă în noaptea dinspre 3 spre 4 mai s-a încercat limitarea rapidă a efectelor poluării prin avertizări ale populației și diluție a concentrației de amoniac prin deversări controlate și cu debit mărit, cu sprijinul Hidroelectrica.

Deși sesizarea APM Neamț a avut loc în jurul orei 20.15, din discuțiile cu operatorii economici care dețin păstrăvăriile de la Cheița, se pare că primele semne ale poluării și mortalitatea piscicolă au avut loc încă de la ora 18.00, în ziua de 3 mai. Sursa poluării a fost identificată la gura de scurgere din cadrul fabricii de ciment de la Tașca, unde concentrația de amoniac era foarte mare și mirosul foarte puternic. Mortalitatea piscicolă în păstrăvăriile de la Cheița era de 100% în seara zilei de 3 mai, în urma verificărilor preliminare făcute de reprezentanții APM Neamț.

În perioada următoare, dacă probele de apă vor confirma că nu este afectată calitatea apei, măsurile impuse prin hotărârea CJSU Neamț vor fi ridicate la nivelul UAT-urilor afectate.

Potrivit IPJ Neamț, mai multe echipe operative din cadrul instituției s-au deplasat la fața locului pe 4 mai unde s-au întocmit primele acte de constatare. S-au făcut sesizări din oficiu către Parchetul de pe lângă Judecătoria Bicaz, sesizări care vizează poluarea din interiorul fabricii de ciment – infracțiunea de infectarea apei, evacuare de substanțe periculoase, evacuare de substanțe care pot afecta caracteristicile apei și pot genera pericole asupra sănătății persoanelor, animalelor și fondului psicicol. În ceea ce privește comercializarea produselor din pește de la Cheița, au loc, de asemenea, activități de cercetare penală, fiind deschis un dosar penal de comercializare produse alterate și falsificare sau substituire de alimente. Pentru stabilirea adevărului, se cercetează și implicarea persoanelor angajate la fabrica de ciment, dar și a furnizorului bulgar de amoniac.

În ceea ce privește riscul afectării captării de la Vaduri care alimentează municipiul Piatra-Neamț cu apă potabilă, autoritățile au precizat că nu există niciun risc pentru populație, măsurătorile făcute de ApaServ arătând că apa este în parametrii normali. APM Neamț a precizat, de asemenea, că deși concentrația de amoniac era foarte mare (1234 ori peste limita admisă) la deversarea de la fabrica de ciment în seara de 3 mai, în aval concentrația era mult mai mică (39 ori peste limita admisă), iar la câteva ore, în urma probelor prelevate din Bicaz, a reieșit că apa revenise la parametrii normali.

Potrivit prefectului George Lazăr, la această oră Garda de Mediu Neamț nu a întocmit o sesizare către IPJ Neamț sau Parchet pe această speță, poliția autosesizându-se. Prefectul a precizat că acest lucru este o lipsă de profesionalism din partea conducerii Gărzii de Mediu Neamț, deoarece vorbim despre o situație în care sănătatea publică putea fi grav afectată.

Potrivit directorului DSVSA Neamț, Sorin Ulea, un pește contaminat cu amoniac într-o apă puternic poluată nu poate fi consumat sau eviscerat, din cauza mirosului. Acesta a precizat că peștele vândut la păstrăvăria Cheița a fost controlat și verificat sanitar-veterinar și că, în urma verificărilor făcute de instituția pe care o reprezintă, nu se poate confirma un risc pentru populația care a consumat acest pește. De asemenea, reprezentantul DSVSA a precizat că apa din bazinul păstrăvăriei este la această oră în parametri normali. Peștii morți au dispoziție de incinerare, iar consumul de pește care a avut loc după producerea accidentului ecologic ar proveni dintr-o altă sursă, de la Potoci, nu din bazinele afectate.

Cercetările continuă. Vom reveni.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate