Politistii Serviciului Rutier Neamt reamintesc conditiile legale de conducere a mopedelor prevăzute de legislatia în vigoare

0

Prin Legea nr. 203 din 9 noiembrie 2012, a fost introdusă în O.U.G. 195/2002 rep. o nouă categorie de permis de conducere, respectiv „ AM ”, necesară pentru conducerea pe drumurile publice a unui moped.
În accepțiunea acestui actul normativ, prin moped se înțelege „vehiculul cu două sau trei roti, a cărui viteză maximă prin constructie este mai mare de 25 km/h, dar nu depăseste 45 km/h si care este echipat cu un motor cu ardere internă, cu aprindere prin scânteie, cu o capacitate cilindrică ce nu depăseste 50 cmc sau cu un alt motor cu ardere internă ori, după caz, electric, a cărui putere nominală continuă maximă nu depăseste 4 kW, iar masa proprie a vehiculului nu depăseste 350 kg, neincluzând masa bateriilor în cazul vehiculului electric. Este asimilat mopedului și cvadriciclul usor… ”
Potrivit dispozițiilor art. 20 alin. 4 lit. a din actul normativ amintit „ vârsta minimă pentru obținerea permisului de conducere este de 16 ani împliniți, pentru categoriile de vehicule AM, A1 și B1 ”.
În conformitate cu art. 86 alin. 1 din O.U.G. 195/2002 rep. „ Conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul ori a unui tramvai de către o persoana care nu posedă permis de conducere se pedepsește cu închisoare de la unu la 5 ani ”.
Precizăm că, în funcție de vârsta făptuitorului, Codul Penal prevede următoarele limite ale răspunderii penale : minorul, care are vârsta între 14 și 16 ani răspunde penal, dacă se dovedește că a săvârșit fapta cu discernământ, iar minorul care a împlinit vârsta de 16 ani răspunde penal.

aplicatie android ziar neamt

telegram ziar piatra neamt

la flamma piatra neamt
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate