Politistii nemteni au desfăsurat activităti de informare în cadrul Campaniei „VOTEAZĂ LEGAL”

0

În data de 20 iulie 2012, polițiștii Compartimentului de Analiză si Prevenire a Criminalitătii, împreună cu politisti din cadrul Sectiei nr. 4 Politie Rurală Tg. Neamt si Sectiei nr. 13 Politie Rurală Băltătesti s-au aflat în rândul cetătenilor, prezenti la slujbele organizate de sărbătoarea Sf. Ilie la Mănăstirile Neamt, Secu, Sihăstrie si Agapia, din judetul Neamt.


Politistii au desfăsurat activităti de informare în cadrul Campaniei „VOTEAZĂ LEGAL! MITA SI VOTUL ILEGAL ÎNSEAMNĂ ÎNCHISOARE”, locuitorii judetului, dar si turistii primind informatii despre prevederile legale privind organizarea si desfăsurarea referendumului, precum si despre consecintele nerespectării legii. Au fost distribuite fleyere cu mesajul campaniei si s-a discutat cu fiecare persoană în parte despre sanctiunile prevăzute în Legea nr. 3/2000.

Duminică, 22 iulie a.c., politistii din structura de prevenire a criminalitătii si cei de proximitate de la Politia orasului Tg. Neamt au distribuit flyere si au discutat cu persoanele prezente în zonele: Cetatea Neamțului, Parcul Central, Parcul Ion Creangă și Piața Centrală din orasul Tg.Neamț.

Cetătenii au primit informatii despre sancțiunile care se aplică în cazul în care se promit, se oferă sau se dau bani ori alte foloase în scopul de a determina alegătorul să voteze sau să nu voteze în cadrul referendumului. Aceeasi sanctiune – pedeapsa de la 6 luni la 5 ani – este aplicabilă si persoanei care votează fără a avea drept de vot ori fapta alegătorului care votează de mai multe ori în ziua referendumului.

Informatii de background

În perioada 16 – 29 iulie a.c., la nivel national, Ministerul Administratiei si Internelor derulează campania de informare si constientizare a cetătenilor intitulată „VOTEAZĂ LEGAL! MITA SI VOTUL ILEGAL ÎNSEAMNĂ ÎNCHISOARE!”.

Campania se adresează tuturor cetătenilor români cu drept de vot si, în special, tinerilor care împlinesc 18 ani, celor care votează pentru prima dată. În cazul în care, în ziua referendumului vă aflati în altă localitate decât cea în care sunteti înscris în lista electorală, puteti vota pe o listă suplimentară, pe baza actului de identitate sau a adeverintei care tine loc de act de identitate ( art.21, Legea nr.3/2000).

Autoritătile au prevăzut măsuri pentru a depista fraudele electorale, iar cetătenii care săvârsesc asemenea fapte vor suporta rigorile legii. Astfel, Legea nr. 3/2000 prevede termenul de 60 de zile de la data referendumului, în care Biroul Electoral Central va înainta copiile listelor electorale permanente respective tabelele electorale utilizate în cadrul sectiilor de votare, Autoritătii Electorale Permanente. Acestea vor fi verificate în vederea depistării eventualelor voturi multiple si se vor sesiza organele de urmărire penală în cazul persoanelor care au votat de mai multe ori.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate