Politia Judeteana Neamt se evidentiaza si prin lucruri deosebit de bune pe care ar trebui sa le vedem

0

Una dintre atributiile Politiei Judetene Neamt este protejarea patrimoniului cultural pe care il detine judetul Neamt. În anul 2006 a fost înfiinţat în cadrul Serviciului Investigaţii Criminale Neamţ Compartimentul pentru Protejarea Patrimoniului Cultural National având ca domenii de activitate regimul monumentelor istorice, regimul siturilor arheologice (inclusiv autorizarea si monitorizarea detectoarelor de metale), muzee, biblioteci publice, regimul bunurilor culturale mobile, (inclusiv comertul si traficul de bunuri culturale mobile) în care au activat doi ofiteri. Din anul 2009 activitatea de protejare a patrimoniului cultural naţional este desfăşurată de un singur ofiţer de poliţie. În anul 2010, ofiţerul a instrumentat/instrumentează 22 de lucrări penale ce privesc comiterea  de infracţiuni cum ar fi: furt calificat, executarea de lucrări la monumente istorice fără autorizaţie de construire, distrugere, nerespectarea regimului de ocrotire a unor bunuri.

Din septembrie 2009 şi până în prezent au fost aplicate 14 sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 116.500 de lei şi s-a dispus ridicarea în vederea confiscării a 303 bunuri culturale mobile comercializate ilegal şi a unui detector de metale. Cele mai frecvente fapte de natură contravenţională identificate în judeţul Neamţ au avut în vedere încălcarea regimului de ocrotire a monumentelor istorice (prevăzut în art. 36 din Legea 422/2001), comertul ilegal cu bunuri culturale mobile, nerespectarea conditiilor avizului de specialitate emis de Directia pentru Cultură si Patrimoniu Cultural National (în cele mai multe cazuri lipsa supravegherii arheologice), încălcarea regimului de detinere a detectoarelor de metale, executare de interventii temporare la monumente istorice în lipsa avizului de specialitate al Directiei pentru Cultură si Patrimoniu National.

Printre activităţile de referinţă exemplificăm:

-identificarea şi  recuperarea, în octombrie 2007, a unui femur de mamut, cu rotulă, descoperit în albia râului Moldova, în zona municipiului Roman, jud. Neamt, care nu a fost declarat de descoperitor în termenul legal de 72 de ore. Fosila a fost predată la Complexul Muzeal Judetean Neamt, este expusă si face parte din patrimoniul cultural national, constituind o descoperire unicat. Acest femur de mamut, cu o lungime de 1,23 m, un diametru de 30 de cm si o greutate de 30 de kg a fost descoperit in comuna Horia de un satean, dupa care a fost luat in custodia politiei si trimis Muzeului de Stiinte Naturale din cadrul Complexului Muzeal Judetean Neamt. Aceasta descoperire este unicat in Romania datorita conservarii perfecte a osului vechi de cateva milioane de ani. In tara s-au mai descoperit astfel de oase, insa niciunul la fel de bine conservat.

– în urma  unei colaborări foarte bune cu Directia pentru Cultură si Patrimoniu National, Primăria municipiului Roman si Muzeul de Istorie Roman s-a reusit salvarea colectiei Muzeului de Istorie a Medicinii (aproximativ 3000 cărti, majoritatea din perioada interbelică) si intrarea acesteia în patrimoniul statului român. Este vorba despre colectia adunată de dr. Epifanie Cozărăscu, ce a fost predată la Muzeul de Istorie Roman în anul 2010. Medicul si publicistul Epifanie Cozarascu este initiatorul si presedintele de onoare al Societatii de Istorie a Medicinei si Farmaciei din Roman. Acesta a trecut la cele vesnice in martie 2010, la 96 de ani, fiind deja consacrat ca un important om de cultura si stiinta al judetului Neamt.

-În anii 2007 şi 2008 ofiţerul specializat pe linia protejării patrimoniului cultural naţional a fost delegat să reprezinte Poliţia Română la Sesiunile Nationale de Rapoarte Arheologice de la Tulcea si Iasi, iar în anul 2010 a fost invitat de Ministerul Culturii si Patrimoniului National la Sesiunea Natională de Rapoarte Arheologice de la Suceava.

Direcţiile prioritare de acţiune în acest domeniu al protejarii patrimoniului constau şi în prevenirea faptelor care agresează obiectivele protejate. Scopul principal este reacţia la timp, astfel încât monumentele istorice, siturile arheologice sau bunurile culturale mobile să nu suporte modificări nerecomandate de normele juridice şi tehnice în domeniu, pornind de la principiul că cele mai multe dintre intervenţii au caracter ireversibil. Înainte de luarea măsurilor ferme de aplicare a legii, au fost organizate şedinţe cu factorii implicaţi,  în care s-a încercat conştientizarea acestora, consilierea juridică, informarea cu privire la principalele norme şi proceduri în domeniu.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate