Plasticul de unică folosință, interzis în țările din UE

0

Articolele din plastic de unică folosință, cum ar fi farfurii, tacâmuri, paiul pentru băuturi etc., vor fi interzise în UE în baza planurilor adoptate miercuri în Parlament.

Aceste produse, care reprezintă peste 70% din gunoi marin, vor fi interzise de pe piața UE începând din 2021, în conformitate cu proiectele aprobate de Parlament.

Deputații europeni au adăugat la această listă de materiale plastice interzise de pe piața UE începând cu anul 2021 produsele din materiale plastice cum ar fi pungi sau ambalaje și recipiente pentru fast-food din polistiren expandat.

Consumul mai multor alte articole, pentru care nu există nicio alternativă, va trebui să fie redus de statele membre cu cel puțin 25% până în 2025. Aceasta include cutii de burger pentru unică folosință, cutii de tip sandwich sau recipiente pentru fructe, legume, deserturi sau înghețate . Statele membre vor elabora planuri naționale pentru a încuraja utilizarea produselor adecvate pentru utilizare multiplă, precum și reutilizarea și reciclarea.

Alte materiale plastice, cum ar fi sticle de băuturi, vor trebui colectate separat și reciclate cu o rată de 90% până în 2025.

Deputații au convenit că măsurile de reducere ar trebui să includă și deșeurile din produsele din tutun, în special filtrele de țigări care conțin plastic. Utilizarea lor ar trebui să fie redusă cu 50% până în 2025 și cu 80% până în 2030.

Un filtru de țigară poate polua între 500 și 1000 de litri de apă și, aruncat pe carosabil, poate dura până la doisprezece ani pentru a se dezintegra. Acestea sunt cele mai multe obiecte din plastic de unică folosință.

Statele membre ar trebui să se asigure că companiile de tutun acoperă costurile de colectare a deșeurilor pentru aceste produse, inclusiv transportul, tratarea și colectarea gunoiului. Același lucru este valabil și pentru producătorii de unelte de pescuit care conțin plastic, care vor trebui să contribuie la îndeplinirea obiectivului de reciclare.

Din cauza ratei lente de descompunere, materialul plastic se acumulează în mări, oceane și pe plajele din UE și din întreaga lume. Reziduurile din plastic se găsesc în speciile marine – cum ar fi țestoasele de mare, balenele și păsările, dar și în pești și crustacee și, prin urmare, în lanțul alimentar uman.

În timp ce materialele plastice sunt materiale convenabile, adaptabile, folositoare și valoroase din punct de vedere economic, acestea trebuie utilizate mai bine, reutilizate și reciclate.

Raportul, redactat de Frédérique Ries a fost adoptat cu 571 voturi pentru, 53 și 34 abțineri. Parlamentul va începe negocierile cu Consiliul atunci când miniștrii UE își vor stabili propria poziție în dosar.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate