Plafonarea prețului RCA, o veste mult așteptată de fermieri

0

După falimentul City Insurance, tarifele unei polițe RCA au atins cote alarmante, prețurile fiind duble față de anul trecut. Foarte afectați de această majorare sunt și fermierii, proprietari de utilaje agricole. Pe de o parte pandemia cu efectele sale, pe de altă parte seceta, mărirea prețurilor la carburanți, majorarea costurilor poliței de asigurare, toate aceste lucruri au reușit să doboare și mai mult industria agricolă a țării noastre și implicit a județului Neamț, ba chiar să aducă totul în pragul unui colaps.

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a înaintat Ministerului Finanţelor o propunere de Hotărâre de Guvern prin care preţul la poliţele RCA să fie limitat la nivelul tarifelor de referinţă pentru o perioadă de 6 luni, a anunţat vineri instituţia. Potrivit agrointel.ro, plafonarea va avea impact și asupra polițelor de asigurare pe care fermierii sunt obligați să le încheie anual pentru utilajele agricole precum tractoare, combine, mașini de erbicidat autopropulsate etc

„În urma analizelor realizate cu privire la evoluţia pieţei RCA şi la impactul unor tendinţe speculative asupra consumatorilor, Consiliul Autorităţii de Supraveghere Financiară a decis să înainteze Ministerului de Finanţe o propunere de Hotărâre de Guvern referitoare la limitarea tarifelor RCA la nivelul tarifelor de referinţă. Pentru protejarea consumatorilor şi pentru stabilitatea pieţelor pe care le supraveghează, Autoritatea face uz de toate resursele legislative şi de reglementare de care poate dispune, împreună cu Guvernul României şi cu alte autorităţi ale statului. Credem că Guvernul va lua în calcul cât de curând propunerea înaintată, tocmai în scopul protejării populaţiei în faţa tendinţelor inflaţioniste sau speculative”, a declarat preşedintele ASF, Nicu Marcu.

Ulterior, ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, a anunţat că actul normativ va fi pus în dezbatere publică în cursul zilei de vineri şi s-a declarat convins că va fi adoptat de Guvern în regim de urgenţă, astfel încât efectele să se reflecte rapid în piaţa de asigurări RCA şi să conducă la un nivel sporit de suportabilitate din partea asiguraţilor.


telegram ziar piatra neamt
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate