Piatra-Neamț – ”moja-land”

3

Din ce în ce mai mulți tineri consumă tot felul de substanțe halucinogene, majoritatea preparate local din tot felul de porcării toxice începând de la otravă de șobolani și până la insecticide. În limbajul specific consumatorii de astfel de substanțe se numesc ”fumători de moja”, ”moja” fiind o denumire generică pe care o dau tinerii consumatori acestor substanțe.

Poliția este oarecum constrânsă de un cadru legislativ care nu notifică toate substanțele folosite la prepararea acestor ”droguri”, fabricanții și distribuitorii sunt greu de probat și comerțul cu moja a explodat, consumatorii s-au înmulțit iar capii rețelelor de distribuție își etalează ostentativ în fața comunității averile, locuințele, mașinile de lux și alte bunuri pe care nu prea au cum să le justifice ca provenind din afaceri legale.

Consumatorii de moja devin pe zi ce trece un aspect normal în peisajul urban din Piatra-Neamț, nimeni nu se mai miră când vede un tânăr lățit pe o bancă sau cu comportament de zombie. Dealerii devin mini interlopi iar capii rețelelor – modele de succes în viață pentru tinerii debusolați.

Ce fac autoritățile? Mai nimic. Ce face clasa politică? Mai nimic. Ce face societatea civilă? Mai nimic.

Ce urmează?

 1. Creșterea numărului de consumatori de moja va atrage după sine creșterea numărului de infracțiuni pentru că odata instalată dependența, consumatorii vor avea nevoie de bani pentru procurarea drogurilor.
 2. Creșterea numărului de intoxicări și decese cauzate de consumul de astfel de substanțe. Deoarece acest tip de droguri este produs artizanal de către necalificați, apar inevitabil probleme mari la mixarea substanțelor. Pe scurt, atunci când amestecă ei otrava de șobolani cu ce mai pun în compoziție, amestecul rezultat nu este unul omogen și la porționare o doză poate conține mai mult element toxic decât o altă doza sau poate conține doar elementul toxic care poate duce consumatorul direct în comă sau la doi metri sub pământ.

Fără un efort comun din partea societății civile, a presei, a politicului și al instituțiilor situația se va înrăutăți de la o zi la alta și se va ajunge în curând la momentul în care ne va afecta direct sau indirect pe toți.

Iosub Robert

telegram ziar piatra neamt
Citește și
3 Comentarii
 1. cojo spune

  eh pana la urma uite ca nu e niciun procuror mana in mana cu dealerii de moja ,,,, nu mai vorbiti de aiurea ma

 2. cosmin gafincu spune

  pana nu sunt arestati judecatorii , procurorii si politistii ( jnandarmii ) impolicati in retea – nu se va intampla nimic . sprijinirea , sub orice forma , a consumului de droguri , reprezinta infractiune . aviz , cei implicati din institutii , unii avocati si jurnalisti si unii locatari din cartierul obor piatra – neamt .

 3. Acel cineva spune

  În piatra autoritățile stai degeaba le pui dolari pe tava și dau din umeri

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate