Piatra-Neamț: „Măi băiatule, te bat cu ștergătorul peste cap!”

9
Foto: Google Maps

Misterioase sunt uneori tainele legislației rutiere. Pe cât de comică ar părea la prima vedere situația pe care urmează să o expunem, pe atât de alarmantă este în realitate având în vedere că se referă la o regulă atât de banală încât niciunui șofer care a luat permisul „pe bune” nu ar trebui să-i dea cu virgulă și perioadă.

Vorbim despre semaforul amplasat în zona Brădet, pe variantă – de fapt, nu semaforul în sine este problema ci lumina verde intermitentă suplimentară. Situația se perpetuează de ani buni iar șoferii care se încadrează pe prima bandă pentru direcția de mers înainte au parte de tot soiul de atacuri de isterie care includ injurii, degete mijlocii vânturate cu mare elan, bronz forțat de la atâtea blițuri și altele.

O situație similară s-a petrecut zilele trecute când un șofer extrem de inflamat a cărui intenție era să vireze dreapta (de la Brădet spre ITM) a trecut claxonul pe modul turbo doar-doar neinsprăvitul din față ar elibera banda, deși semaforul era pe culoarea roșie. A urmat un val de injurii cu trimitere către mame, surori, răposați și alte rubedenii plus un element nou (de apreciat totuși creativitatea): „măi băiatule, te bat cu ștergătorul peste cap”!

Ne întrebăm acum ce vina o fi având ștergătorul să pătimească atât, dar asta e altă discuție.

Pentru pseudoșoferii care au avut norocul chior de a lua permisul de conducere (că despre știință nu poate fi vorba) dar comit asemenea gafe monumentale, iată explicația semaforului intermitent:

Art. 59 (4): „Când un semafor cu trei culori are o lumină verde intermitentă suplimentară, montată la același nivel cu lumina verde normală a semaforului, sub forma unei săgeți verzi pe fond negru, cu vârful spre dreapta, aprinderea acesteia semnifică permisiunea pentru vehicule de a-și continua drumul în direcția indicată de săgeată, indiferent de culoarea semaforului electric, cu condiția acordării priorității de trecere vehiculelor și pietonilor care au drept de circulație‘.

Această frază nu se referă doar la acordarea priorității autoturismelor aflate în intersecție, ci și celor care așteaptă regulamentar la semafor pe banda I. Dacă marcajul atribuit primei benzi permite și deplasarea în direcția înainte, conducătorii auto au dreptul de o folosi. În plus, aceștia nu pot porni de pe loc decât în momentul în care semaforul devine verde pentru direcția înainte.

Nicolae Istrat, examinator auto atestat de DRPCIV, a detaliat acest pasaj legislativ într-un interviu acordat publicației Adevărul:

Acest semafor adiţional intră în funcţiune când semaforul de bază este pe culoarea roşie. Normal, în acest caz traficul este oprit. În anumite momente, când traficul este mai rarefiat, nu este aglomerat, semaforul intermitent permite pătrunderea în intersecţie cu viraj spre dreapta, chiar dacă semaforul de bază ne arată culoarea roşie’, explică Istrat.

Până în acest punct, totul este clar. Totuși, dacă un șofer a ocupat banda I fără intenția de a vira dreapta, este acesta obligat să elibereze calea celor din spatele său, care vor să efectueze virajul? După cum explică Nicolae Istrat, semaforul intermitent de dreapta NU îi obligă să facă acest lucru: 

„Asta nu înseamnă că cei aflaţi pe banda unu de circulaţie sunt obligaţi să elibereze banda de circulaţie, să dea liber celor care vor să vireze la dreapta. Când ne deplasăm în direcţia înainte avem dreptul să ocupăm oricare dintre benzile de circulaţie, cu excepţia situaţiei în care este prevăzut altfel prin marcaje sau indicatoare. Aşadar, avem dreptul să ocupăm banda 1 dacă vrem să mergem înainte! Ne punem în mişcare când semaforul de bază de arată culoarea verde‘.

EXCEPȚIA apare atunci când banda I este destinată exclusiv virajului la dreapta, caz în care șoferii nu au voie să oprească pe aceasta cu intenția de a se deplasa în direcția înainte. În această situație este justificată frustrarea conducătorilor din spate care vor să vireze dreapta, conform luminii intermitente a semaforului.

9 Comentarii
 1. IoanPopescu spune

  Este prea complicat.Suntprea multe reguli condiționate. Ideea aceasta cu semafor verde intermitent este o mare prostie.Trebuie desființată. Și așa oamenii sunt stresați mult,încât nu întotdeauna pot să realizeze momentan situația de față funcție de regulile și condițiile impuse de acest semafor verde cu lumină intermitentă. Nu înseamnă că dacă un conducător auto uită,îi scapă,sau nu reacționează imediat funcție de situația respectivă, nu este un bun conducător auto sau nu a luat permisul având cunoștințe temeinice.Problema e că în societatea actuală sunt și se creează foarte multe reguli încât obosesc și stresează nepermis omul, fără a se ține cont că el,omul, are o limită biologică! De fapt,deja prin pretențiile actuale s-au trecut de mult peste limita biologică. Înainte de 1990 nu existau atâtea reguli și viața era mult mai liniștită, oamenii erau învățați și educați și se comportau după regula bunului simț. Aici este lacuna,marea greșeală. Trebuie urgent refăcut riguros și temeinic învățământul și educația.Atunci nu va fi nevoie că pentru orice derapaj să se emită o lege!

 2. Gigi spune

  Educația cui? A boului care claxonează pe prima banda că nu poate s-o ia la dreapta pe verde intermitent?

 3. Cristian spune

  Ok, de acord, DAR, de bun simț este că dacă nu o iei la dreapta, banda aia să rămână liberă… mai ales dacă în oglindă vezi că se apropie cineva din spate.

  1. Craciun spune

   Da…problema este: daca sunt 2-3 masini pe banda 2…urmatoarea se pune pe 1..ca nu are rabdare. Si stai si astepti viraj la dreapta ca a vrut sa plece primul dela Stop. Educatia la noi in trafic este ZERO!!!

   1. Mircea spune

    Normal ca stai si astepti viraj la dreapta 😉 Dar tu nu ai rabdare sa astepti 2-3 masini care stau in fata ta pe prima banda si merg in directia inainte? Esti mai special ca vrei sa faci dreapta? 🙂

   2. Liviu spune

    E plin orașul de „buni samariteni” si de cunoscători ai legislației rutiere. RESPECTAȚI REGULILE DE CIRCULAȚIE, BUNE SAU RELE, ASA CUM SUNT ELE STABILITE DE CATRE LEGIUITOR. Nu mai invocati bunul simț sau alte chestii de genul asta pt ca in loc sa ne disciplineze in trafic ne fac sa credem ca totul ni se cuvine, inclusiv prioritatea.

  2. Agentul spune

   Cristiane , vorbesti serios ? Si daca ies din Maratei , si merg inainte care ar fi solutia ? Sa ies direct in banda 2 ? Normal ca ies in banda 1 si astept culoarea verde a semaforului . Plus ca semaforul respectiv are si placute aditionale care indica pt ambele benzi de circulatie directia inainte. Iti sugerez sa faci o vizita in zona Bradet , eventual sa mai pui mana pe o carte de legislatie in cazul in care ai si permis de conducere.

  3. legio spune

   Mai citeste si reciteste ce spune legea !

  4. Popoiu Ionel spune

   Nu exista nici un DAR de bun simt. Existe doar un articol 59(4) din codul rutier care specifica clar comportamentul tuturor participantilor la trafic. Tuturor. Daca tu te grabesti si pentru tine cele 30 de secunde de asteptare la un semafor sunt prea mult , este clar ca atunci tu esti problema. Vrei o strada proprie sau un drum particular, cumparati.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate