Piatra-Neamț e stațiune turistică de interes național DOAR PE HÂRTIE. Cum am intrat în pământ de rușine:

7

Am discutat recent cu o familie de români stabiliți în Germania care au mers în concediu în Tenerife, o insulă care ține de Spania. Această zonă este dedicată exclusiv turismului și, fiind extrem de aridă, alte afaceri nu prea există acolo. Mi-au spus că au fost plăcut surprinși de faptul că „negustorii” din Tenerife care vând tot felul de lucruri pe insulă sunt foarte prietenoși, abordează turiștii și conversează cu aceștia în aproape toate limbile posibile: engleză, germană, italiană, spaniolă, franceză etc. Cunoașterea acestor limbi este în mod evident un avantaj pentru toți cei care trăiesc din industria turismului pe insulă și poate și unul din motivele pentru care milioane de oameni aleg această destinație turistică în fiecare an.

Zilele trecute am avut ocazia să discut cu o tânără din Germania venită pentru două săptămâni în Piatra-Neamț într-un proiect de voluntariat. Era pe picior de plecare, deci a petrecut o săptămână și jumătate în zonă până la momentul discuției cu ea. Bucuroasă că în sfârșit găsise O PERSOANĂ care vorbește fluent engleză în acest oraș m-a întrebat, printre altele, dacă Piatra-Neamț este o zonă turistică, pentru că pare un oraș frumos, dar, din păcate, nimeni nu vorbește limbi străine. A avut chiar dificultăți în a-și cumpăra mâncare, deoarece vânzătoarea nu înțelegea ce înseamnă „VEGGIE BURGER”, deși textul veggie burger era scris pe geamul magazinului… I-am spus și eu, în treacăt, că în România ajută, mai degrabă, pronunția limbii engleze cu accent rusesc, ca în filmele cu Dracula… Ce să mai zic? Îmi venea să intru în Pământ de rușine.

M-a mai întrebat cum de cunosc limba engleză atât de bine spre deosebire de restul localnicilor pe care i-a întâlnit și începusem să îi explic că am avut o specializare în liceu care avea 6 ore de Engleză pe săptămână, în loc de 2 ore pe săptămână cum era la alte clase. M-a întrerupt și mi-a spus că în Germania absolut toată lumea face minim 6 ore de Engleză pe săptămână… Din nou, am rămas fără cuvinte.

În jumătatea de oră cât am discutat cu ea, am încercat să povestesc în mare câteva lucruri despre Piatra-Neamț, despre istoria locului și, evident, am căutat tot felul de scuze care să acopere rușinea turistică din zonă.

Vă reamintesc, în cazul că ați uitat, că Perla Moldovei este stațiune turistică de interes național. O persoană de altă naționalitate care a stat aproape 2 săptămâni aici nu a dat peste niciun localnic cu care să discute omenește în limba engleză, a trebuit să vorbească prin semne ca să își cumpere mâncare și a plătit o avere pe cazare pentru că făcuse formalitățile pe internet. Dacă ar fi ajuns aici și trebuia să discute cu cineva pe la vreo recepție pentru cazare, ajungea la concluzia, probabil, că e mai ok să își cumpere un cort (prin semne) și să doarmă într-o parcare decât să caute acul în carul cu fân, pardon, vorbitorul de engleză din Piatra-Neamț.

Poate că tânăra din Germania a avut un simplu „Ghinion” cum ar zice un alt german și nu a întâlnit din acest motiv vreun vorbitor de engleză sau germană în Piatra-Neamț, însă dialogul mi-a ridicat mari semne de întrebare cu privire la statutul municipiului Piatra-Neamț de zonă turistică… M-am lămurit când am citit că acest statut conferă o serie de avantaje, precum drept de prioritate în programe de investiţii finanţate de la buget şi din fonduri UE şi în acţiuni de promovare organizate de minister. Cu alte cuvinte, să vină banii, că noi facem turism pe hârtie. Vai de perlele noastre… 

Oameni buni, degeaba facem planuri de mobilități și renovăm 3 clădiri istorice dacă turiștii trebuie să se înțeleagă prin semne, ca maimuțele, cu localnicii. Turismul e despre oameni și despre experiența ospitalității, iar cunoașterea unei limbi străine, preferabil engleza, ar trebui să fie o cerință de bază când angajezi oameni… oriunde în acest oraș intitulat stațiune TURISTICĂ de interes național.

Am înțeles, aducem turiști… dar ce facem cu ei aici dacă nu ne putem înțelege între noi? Pe scurt, tânăra din Germania a zis că a fost drăguț aici, dar nu intenționează să mai revină. Și nu e doar o problemă de necunoaștere a unei limbi străine. Cu siguranță e un cumul de factori care ar trebui analizat de autoritățile care ne obosesc constant cu turismul care ne va îmbogăți. Nu există turism în Piatra-Neamț. Și suntem din ce în ce mai săraci, și material, și cultural…

P.S. Dacă nu mă credeți, câteva statistici de la Direcția Regională de Statistică Neamț, pentru luna mai 2021 – pe TOT județul:

Localitatea cea mai vizitată de turişti a fost Ceahlău (20,9% din numărul total al sosirilor turiştilor înregistraţi în luna mai 2021). Pe locul al doilea se află localitatea Piatra Neamț (18,7% din numărul total al sosirilor turiştilor), pe locul al treilea localitatea Alexandru cel Bun (12,0% din numărul total al sosirilor turiştilor) şi pe locul al patrulea localitatea Roman (8,0% din numărul total al sosirilor turiştilor). Durata medie a şederii, în perioada analizată, pe total turişti a fost de 1,8 zile/turist, la turiştii români tot de 1,8 zile/turist, iar la turiştii străini a fost de 2,3 zile/turist.

info05_Neamt_2021

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
7 Comentarii
  1. FLORIN spune

    Uitati-va cum arata semnul de intrare in oras”Bine ati venit in municipiul…””paraginit si ruginit care sta sa cada in orice moment.
    Carabelea se lauda ca a cheltuit 1 milion de euro?si nu a gasit 500 de euro sa vopseasca acel panou?
    PS
    Pe ce a cheltuit 1 milion de euro?In oras nu s-a facut nimic.Cum sa dai 100.000 euro pe 2 topogane si 3 scranciobe la Strand in timp ce podurile peste Bistrita stau sa cada.
    Cum sa asfaltezi in Valeni cand noi in centrul orasului avem parcari neamenajate pe pamant.
    Asta arata ce nivel de dezinteres si incompetenta este la nivel de administratie locala in acest oras.
    Sa ai la dispozitie zeci de miloane euro bani europeni iar tu sa nu faci numai rahaturi de proiecte fara centura de la Garcina la Stadion,fara centura de la Garcina spre Roman,fara un alt pod peste Bistrita,etc
    Jalnic.

  2. Cozma Constantin spune

    In Romania, spre deosebire de Franta se vorbeste mult mai mul limba engleza. Iar Franta , sa fim seriosi, este o zona turistica de interes mondial. Articolul este tendentios pentru ca in orasul nostru tinerii vorbesc engleza .

  3. E. Vasilescu spune

    E o exagerare. Nu este tanar de peste 15-16 ani, cu care sa nu te poti intelege in engleza. Persoana din materialul dvs o fi umblat doar prin Valeni, Speranta, sau in locurile unde sunt cei ce joaca table. Sincer, cred ca e o exagerare.

  4. mickey999 spune

    Aia care vorbesc limbi straine au plecat în țări straine. Eh!?

    Lasa ca poate anul viitor lucrurile stau mai bine, lumea , proasta se va destepta si va intelege ce înseamnă noțiunea de vaccin si imunitate si ….vei auzi in August ( nu-i asa?) și spaniolă si italiană si germană si ce limbă straina iti inchipui tu , toate vorbite pe străzile din Piatra Neamț.

    🙂

  5. Amalia spune

    Denumirea de oraș turistic de interes bla bla bla,a ajuns acum o glumă.Oras neangrijit(ce aiureală a fost în această vară cu îngrijirea și cositul spațiilor verzi)dealul Cozla are bălării cum nu am văzut de când mă știu.Apropo,astăzi în zona Lidl Dărmănești au fost aprinse luminile stradale până aproape de prânz și nu am găsit nici un site al Primăriei să-i atenționez că s-a făcut ziuă și aici.Seara este ora 20,21 și este beznă.Eu cred că ne testează psihic.

    1. Citizen spune

      Majoritatea stațiunilor de interes național sunt o glumă proastă. Satul cu blocuri Piatra Neamț a decăzut total datorită corupției din județ și lipsei investitorilor. Sa ne amintim cum trebuia un primar sa își ia partea ca să se facă carefour. Credeți ca e un caz izolat? Sa ne spună investitorii din județ, mai puțin cei abonați politic gen Danlin Xxl și alții, ce facilități au primit și ce au făcut în satul ăsta, cu subiect și predicat.
      Ce să mai, noroc de o fundație că avem ati, guvernul și autoritățile locale sunt pe lângă subiect total!
      Si mai apare și un belea care se supără ca ii fotografiezi mașina parcată marlaneste pe trotuar sau un idiot care spune ca mega locul de joaca din ștrand e al treilea din Europa. N-are rost, poate cel mai bine ar fi sa ne facem și noi stranieri, că de gunoaiele locale, eu unul, sunt sătul.
      Ps: prin atitudinea părtinitoare a presei, voi cu msd și alții cu mnl, sunteți și voi neica nimeni, niciun fel de putere în stațiunea asta. Aprindeți lumina!

    2. Min spune

      Putem vorbi si 10 limbi straine ca tot nu va avea Romania un turism decent. Imi pare rau,dar suntem un popor prea rautacios,egoist si invidios ca sa putem face ceva cum trebuie. Vrem o tara ca afara,da’ sa faca altii munca,nu noi.
      Si apropo,aproape toata lumea stie macar cateva cuvinte in limba engleza asa ca mai lasati lauda ca nu sunteti singura persoana vorbitoare de lb engleza din orasul asta. Fata din Germania ar trebui sa stie ca exista si Google Translate, ca pana la urma nu e nimeni obligat sa invete alta limba ca sa dea instructiuni pe strada,in propria tara.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate