Pianistul Daniel Ciobanu, originar din Piatra-Neamț, primul artist în rezidență al Filarmonicii „George Enescu“

0

Filarmonica „George Enescu“ lansează din stagiunea următoare o nouă distincție instituțională, „Artist în rezidență“, în premieră în România, pentru a atrage muzicienii de mare valoare, omologați internațional, pentru o colaborare frecventă cu instituția.

Pianistul Daniel Ciobanu, originar din Piatra-Neamț, este primul artist în rezidență al Filarmonicii „George Enescu“, începând din stagiunea 2020-2021, se menționează pe pagina de socializare a Filarmonicii „George Enescu”.

Pentru a marca această numire, Filarmonica „George Enescu“ a programat, în cadrul stagiunii, online, joi, 14 mai 2020, de la ora 19.00, două înregistrări ale unor concerte în care Daniel Ciobanu participă în calitate de solist. Orchestra Simfonică a Filarmonicii „George Enescu“, condusă de maestrul Horia Andreescu, are în program, în prima parte, Concertul în re minor pentru mandolină, pian şi orchestră de Felix Mendelssohn. În acest concert, Daniel Ciobanu apare împreună cu Jacob Reuven (mandolină). În partea a doua a concertului online de joi, Orchestra simfonică a Filarmonicii „George Enescu”, dirijată de Marc Tardue, are în program Concertul în do major pentru vioară, violoncel, pian şi orchestră, op. 56 de Ludwig van Beethoven. Alături de pianistul Daniel Ciobanu, soliști invitați, pentru a marca aniversarea a 250 de ani de la nașterea compozitorului german, sunt violonistul Andrei Baranov și violoncelistul Ștefan Cazacu.

Sunt entuziasmat de această invitație nemaipomenită de a deveni și iniția în premieră conceptul de «artist în rezidență», în cadrul unei filarmonici care a contribuit atât de semnificativ la cultura română și o face în continuare la cel mai înalt nivel. Sunt recunoscător pentru oportunitatea de a da viață unor povești care altfel s-ar putea să nu fi avut o voce. În același timp, apreciez șansa de a încuraja un dialog mai profund decât cel al evenimentelor obișnuite ale colaborărilor dintre artistul invitat și public, împreună cu posibilitatea de a crea o conexiune mult mai complexă și semnificativă atât pe plan artistic, cât și pe plan social. Mai ales în contextul zilelor de astăzi, un asemenea rol are o importanță și mai mare, și consider că poziția de artist în rezidență poate servi societății prin inovație și creativitate. În acest sens mă bucură invitația și inițiativa Filarmonicii care contribuie cu adevărat la o schimbare de paradigmă, astfel încât cultura să devină din nou un atu al societății contemporane“, a declarat pianistul Daniel Ciobanu.

******

Daniel Ciobanu, născut în anul 1991 în Piatra-Neamţ, a început studiul pianului sub îndrumarea meticuloasă a profesoarei Cosma Magdolna. La vârsta de nouă ani a luat, în paralel, ore de pian cu profesoara Delia Bălan, la Bacău. Ulterior a devenit elevul profesoarei Mihaela Spiridon, cu care a colaborat până la terminarea liceului, și al profesorului Iulian Arcadi Trofin în Piatra=Neamț. În această perioadă, a obţinut numeroase premii la olimpiadele şcolare şi concursurile desfăşurate în ţară. A câștigat mai multe burse, a studiat în Scoția cu Graeme McNaught și, ulterior, cu Aaron Shorr și Petras Geniusas și a absolvit Conservatorul Regal din Scoția. Și-a completat studiile la École Normale de Musique „Alfred Cortot” din Paris, studiind cu Marian Rybicki, și la Universität der Künste din Berlin, avându-i profesori pe Pascal Devoyon și Markus Groh. A câștigat cea mai importantă recunoaștere internațională în 2017, la Concursul Arthur Rubinstein din Tel Aviv, unde a câștigat atât Premiul II – Medalie de Argint, cât și Premiul publicului. A urcat ulterior pe scenă la Carnegie Hall, Elbphilharmonie Hamburg, Gewandhaus Leipzig, Konzerthaus Berlin, St John’s Smith Square din Londra, Festivalul Internațional „George Enescu“ din București și a concertat în Japonia, China, Taiwan, Africa de Sud și Brazilia. Personalitatea muzicală și tehnica distinctă a lui Ciobanu au condus la colaborări importante cu orchestre precum: Deutsche Kammerphilharmonie Bremen, Filarmonica din Israel și Israel Camerata, Royal Scottish National Orchestra, Filarmonica „George Enescu“ și Orchestra Națională Radio. În 2017, Daniel Ciobanu a înființat „Neamț Piano Festival”, pentru a crea o platformă internațională pentru tinerii artiști. În stagiunea 2019-2020 a evoluat de mai multe ori sub bagheta dirijorului Omer Meir Wellber, printre acestea numărându-se și debutul pianistului român cu Orchestra Gewandhaus din Leipzig.

În 2017, pianistul Daniel Ciobanu acorda un interviu publicației noastre chiar înainte de de prima ediție a festivalul de pian de la Piatra-Neamț. Interviul poate fi citit AICI

***

Stagiune online a Filarmonicii „George Enescu”

Joi, 14 mai 2020, ora 19.00

Orchestra simfonică a Filarmonicii „George Enescu”

PROGRAM

Felix Mendelssohn -Concert în re minor pentru mandolină, pian şi orchestră

Dirijor : Horia Andreescu, Daniel Ciobanu – pian

Concert înregistrat în 22 noiembrie 2019, în Sala mare a Ateneului Român.

Ludwig van Beethoven – Concert în do major pentru vioară, violoncel, pian şi orchestră, op. 5

Dirijor: Marc Tardue

Solişti: Andrei Baranov – vioară, Andrei Baranov – vioară, Daniel Ciobanu – pian

Concert înregistrat în 31 ianuarie 2020, în Sala mare a Ateneului Român.

Înregistrările vor putea fi ascultate pe canalele online ale Filarmonicii „George Enescu“: pe site, pe pagina de Facebook și pe canalul YouTube.

Accesul pe aceste canale online va fi gratuit timp de 48 de ore.

telegram ziar piatra neamt
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate