Pescuitul ilegal, în atenția jandarmilor nemțeni. Peste 250 de contravenții constatate de la începutul acestui an

0

Pe timpul executării unor acțiuni de prevenire și combatere a faptelor ilicite pe linie de pescuit și acvacultură, jandarmii au constatat 258 de fapte de natură contravențională, valoarea totală a amenzilor ridicându-se la peste 30.000 de lei.

sursa foto: IJJ Neamț

Pentru prevenirea și combaterea faptelor de braconaj piscicol îndreptate împotriva habitatelor naturale, Jandarmeria Neamț execută acțiuni, atât independent, dar și împreună cu alte instituții cu atribuții în domeniu, respectiv Inspectoratul de Poliție al Județului Neamț, Asociația Județeană a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi Neamț și Garda de Mediu. Acțiunile vizează verificarea modului în care se desfășoară activitatea de pescuit în habitatele piscicole naturale din zona de competență (pescuit recreativ/sportiv sau în scop comercial), prevenirea faptelor cu caracter penal și contravențional privind activitatea de braconaj.

Contrar eforturilor constante depuse în cadrul activităților de informare preventivă pentru conștientizarea cetățenilor privind efectele nerespectării legislației aferente, au fost depistate mai multe încălcări în domeniul protecției fondului piscicol și a regulilor de pescuit care țin de utilizarea uneltelor interzise și pescuitul în lipsă permis. Astfel, în perioada 01.01 – 30.09.2020, jandarmii au aplicat 258 de sancțiuni contravenționale, constând în 207 avertismente scrise și 51 amenzi în sumă de 32.000 de lei.

Aproximativ 90% din sancțiuni au fost aplicate pentru pescuitul recreativ al oricăror specii de pește și altor viețuitoare acva­tice vii efectuat fără permis în habitatele piscicole naturale, pescuitul în perioada de prohibiție, neprezentarea permisului, licenței sau autorizației atunci când acestea sunt solicitate de către persoanele împuternicite să constate contravențiile/infracțiunile. Faptele sunt prevăzute și sancționate de Ordonanța de Urgență nr. 23 din 05.03.2008 privind pescuitul și acvacultura.

Pe timpul executării acestor acțiuni au fost identificate plase de tip monofilament, acestea fiind ridicate pentru a fi predate organelor de poliție în vederea continuării cercetărilor (conform regimului bunurilor găsite).”, transmite IJJ Neamț.

Jandarmeria Neamț atrage atenția cetățenilor că, pentru a avea acces la resursele acvatice vii, trebuie să dețină permis de pescuit, iar neprezentarea acestuia organelor de control constituie contravenție și se sancționează cu amendă cuprinsă între 300 și 600 de lei sau avertisment scris, conform O.U.G. 23/2008 privind pescuitul și acvacultura.

aplicatie android ziar neamt

telegram ziar piatra neamt

la flamma piatra neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate