Persoanele care își „curăță” terenul prin incendiere vor pierde subvențiile și riscă sancțiuni dure

0
imagine cu caracter ilustrativ (arhivă)

În doar câteva ore, în județul Neamț, peste 150 de hectare de vegetație au fost distruse în urma incendiilor. În ultima vreme se anunță zeci de incendii în fiecare zi, toate cu aceeași cauză. Chiar dacă este o practică veche în rândul agricultorilor, „curățenia” de primăvară nu se face prin incendiere deoarece acest lucru atrage consecințe grave, flăcările se extind, ajung la case, la păduri, provocând daune majore. Dacă oamenilor care obișnuiesc să „curețe” terenurile în acest mod nu le pasă de riscuri, iată că de acum urmează sancțiuni mai aspre. Ministrul Agriculturii, Adrian-Ionuţ Chesnoiu, a declarat vineri, 25 martie, că proprietarii de suprafeţe agricole care apelează la metoda incendierii pentru a-şi curăţa terenurile vor pierde subvenţiile agricole, iar sancţiunile aplicate vor fi înăsprite, relatează agrointel.ro.

Chesnoiu a precizat că a avut ocazia să observe din avion fenomenul incendierii terenurilor agricole, ceea ce l-a determinat să discute cu ministrul Mediului despre un plan de acţiune pentru combaterea acestui fenomen.

Se încalcă legea şi vreau să vă fac o mărturisire: marţi am revenit de la Bruxelles, de la Consiliul de miniştri, şi când ne apropiam de Bucureşti, eram deasupra teritoriului naţional şi vedeam foarte mult fum şi nu înţelegeam ce se întâmplă cu această situaţie. Am profitat de faptul că era senin cerul, am aterizat la Bucureşti şi chiar asta am discutat cu ministrul Tanczos Barna, ministrul Mediului, pentru că aceia care au astfel de practici atacă biodiversitatea şi încalcă normele prevăzute în GAEC-uri”, a explicat ministrul, conform Agerpres.

Adrian Chesnoiu a mai completat că deținătorii de terenuri care se va dovedi că şi-au incendiat miriştile în mod intenţionat îşi vor pierde subvenţia pentru anul de cerere respectiv dar legislația va fi modificată și înăsprită.

Acum lucrez împreună cu domnul ministru Tanczos Barna la modificarea legislaţiei, în sensul înăspririi sancţiunilor care se acordă, pentru că până acum era de ajuns să dea o declaraţie fermierul că a găsit suprafaţa de teren pe care o declară la APIA incendiată şi să facă dovada că a depus o plângere către organele de poliţie în acest sens, pentru a fi identificat făptuitorul. Cred că, dacă ai în proprietate o suprafaţă de teren pe care vrei să o lucrezi şi vrei să beneficiezi de fonduri europene, trebuie să şi păzeşti această suprafaţă de teren şi daţi-mi voie să nu cred că există situaţia în care altcineva vine să incendieze în mod răuvoitor suprafaţa de teren a altei persoane”,  a declarat ministrul Agriculturii.

Adrian-Ionuţ Chesnoiu i-a avertizat pe agricultorii care îşi incendiază terenurile că distrug elementele nutritive din sol şi pun în pericol viitoarele culturi.

Vreau să le spun tuturor celor fac astfel de practici că nu fac altceva decât să îşi distrugă solul, pentru că incendierea suprafeţei secătuieşte solul de elemente nutritive pentru viitoarele culturi. În prima fază, au impresia că au rezolvat problema pentru că nu folosesc produse de eliminare a buruienilor, de erbicidat, dar în acelaşi timp îşi fac singuri rău, pentru că pe de o parte pierd subvenţia, de cealaltă parte îşi creează probleme pentru viitoarele culturi”, a mai explicat ministrul.

aplicatie android ziar neamt

telegram ziar piatra neamt

la flamma piatra neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate