PER Neamț: Trebuie respectate noile standarde de performanță energetică la clădiri

0

Directiva performanței energetice a clădirilor,( Directiva 2010/31/UE) prevede ca  de la 1 ianuarie 2019 toate clădirile noi din sectorul public românesc să fie construite respectând standardul de performanță energetică „aproape egal cu zero’’, iar  construcțiile din sectorul privat  să respecte același standard înainte de finalul anului 2020.

Planul de creștere a numărului de clădiri al căror consum de energie este aproape egal cu zero constituie un element central al politicii UE privind eficienţa energetică, întrucât acestea sunt responsabile pentru aproximativ 40% din consumul final de energie şi 36% din emisiile de gaze cu efect de seră.

La nivel mondial producția cimentului contribuie cu 6% la emisiile de dioxid de carbon, iar cea a oțelului cu 8%. Îmbunătăţirea eficienţei energetice a stocului existent de clădiri este esenţială, nu doar pentru a atinge obiectivele naţionale în materie de eficienţă energetică pe termen mediu, ci şi pentru a îndeplini obiectivele pe termen lung ale strategiei privind schimbările climatice şi pentru trecerea la o economie competitivă cu emisii scăzute de dioxid de carbon până în anul 2050.

Clădirile au un impact pe termen lung asupra consumului de energie.În ultimii ani s-a înregistrat o creștere a numărului de sisteme de climatizare în țările Europei. Aceasta creează probleme considerabile la orele de vârf energetic, determinând creșterea costului electricității și dezechilibrarea balanței energetice. Clădirile ocupate de autoritățile publice și cele frecventate des de către public trebuie să ofere un exemplu, arătând că sunt luate în considerare problemele de protecție a mediului înconjurător și de conservare a energiei.

Partidul Ecologist Român-Ioan Crîșmariu & Iulian Curelaru

aplicatie android ziar neamt

telegram ziar piatra neamt

la flamma piatra neamt
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate