PER cere poziționarea AEP privind anularea voturilor din diaspora exprimate astăzi, înaintea încheierii campaniei electorale

0

Pentru prima dată, românii din străinătate pot vota pe parcursul a trei zile sau prin corespondență. Astfel, până la acestă oră, au votat deja peste 80.000 de români din diaspora, in timp ce in țară campania continua. Conform legislației în vigoare, campania electorală începe cu 30 de zile înainte de data desfășurării alegerilor și se încheie în ziua de sâmbătă care precedă data alegerilor, la ora 7,00 ( cu 24 ore înainte de ora începerii votării). Este regretabil ca după întreaga dezbatere privind votul romanilor din străinătate, autoritățile competente nu au găsit soluții care să rămână in sfera legală, să nu facă diferențe între cetățenii din țară și cei plecați în alte state, si au mers pe particularități, poate nelegale, nefiind aliniate la normalitatea legislativa obișnuită. Astfel, dacă in țară, în ziua votului va fi ilegal ca un candidat să își facă campanie, astăzi, in ziua votului din diaspora, este permis si chiar perfect legal in percepția unora. Mai mult, rămâne sub semnul întrebării cum se va împiedica turismul electoral in diaspora sau, daca se va putea controla existenta unor persoane care au votat în Bulgaria, sau Republica Moldova și inclusiv duminică, în România. De asemenea, credem că închiderea secțiilor de vot ar trebui aliniată peste tot si sincronizată cu ora închiderii secțiilor de votare din România, respectiv ora 21.00.

O altă anormalitate a acestor alegeri o reprezintă chestiunea votului prin corespondență pentru turul doi, având in vedere că au fost înregistrate 2.000 plicuri cu voturi pentru turul al doilea al alegerilor prezidențiale, care vor fi desigilate în seara zilei de 24 noiembrie. Adică, statul român dă șansa celor care au optat pentru aceasta varianta sa voteze, dar în același timp există posibilitatea reala ca votul lor sa fie anulat in cazul în care candidatul ales nu ajunge în turul doi. Care este totuși, logica legislativă? Mai mult, nu s-au adus clarificări în privința abțibildelor cu “votat” care foarte ușor pot fi dezlipite si puse pe poziția altui candidat.

Partidul Ecologist Român cere respectarea legislației electorale in vigoare. PER trage un semnal de alarma in privința cadrului legislativ sub care se desfășoară aceste alegeri importante pentru România si își rezerva dreptul de suspecta că aceste neconcordanțe legislative, poate chiar nelegale, dau posibilitatea fraudării alegerilor. In acest sens, solicităm o poziție publică din partea AEP si poziționarea față de posibilitatea anulării voturilor exprimate astăzi în diaspora, în timp ce candidații continuă să-și desfășoare campania electorală.


whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate