Pentru cei care se întrebau dacă mai există gripă: statistici de la DSP Neamț

0

Numărul total de cazuri de infecții respiratorii acute (gripa clinica, IACRS și pneumonii) în săptămânile 40-63 din sezonul 2021-2022 a fost de 17.573, mai mic decât cel înregistrat în aceeasi perioada a sezonului precedent (17.875 cazuri).

În sezonul 2021-2022 au fost internate în spital 1.898 de persoane – de 3 ori mai multe față de sezonul anterior (621 persoane).

În sezonul 2020-2021 a fost înregistrat un caz de gripă clinică (ILI). În sezonul actual au fost raportate 9 cazuri de gripă clinică. Nu au fost înregistrate decese.

În săptămâna 14-20 martie 2022 au fost înregistrate 1.180 de cazuri de infecții respiratoria acute – aproape dublu față de săptămâna precedentă (601 cazuri). 100 de persoane au fost internate.

Au fost înregistrate cu 40% mai multe cazuri comparativ cu aceeasi perioada a sezonului precedent (719 cazuri). Ponderea cazurilor internate în această săptămână (8%) a fost mai mare comparativ cu aceeași perioada a sezonului precedent (5%).

La nivel național, în săptămâna 14-20 martie 2022, numărul total de cazuri de infecții respiratorii acute (gripa clinica, IACRS și pneumonii) a fost de 64.058, cu 36.6% mai mare comparativ cu cel înregistrat în aceeași săptămână a sezonului precedent (46.882) și cu 19,9% mai mare comparativ cu cel din săptămâna anterioară (53.402). În același interval au fost raportate, la nivel național, 557 cazuri de gripă clinică comparativ cu 12 cazuri înregistrate în sezonul anterior.

Vaccinarea antigripală

Vaccinarea antigripală în fiecare an este cea mai eficientă măsură de prevenire împotriva gripei sezoniere. Vaccinarea trebuie, în mod ideal, efectuată în fiecare an începând de la mijlocul toamnei. În funcție de tipul de virus care circulă în fiecare an, sezonul de gripă în general durează din octombrie până în luna mai.

În sezonul 2021-2022 au fost administrate 49.233 de doze de vaccin antigripal, din care 1.835 în ultima săptămână. Nu au fost raportate reacții adverse după vaccinările efectuate. În cadrul programului de imunizare antigripala pentru sezonul 2021-2022 Direcția de Sănătate Publică Neamț a primit 60.740 de doze de vaccin antigripal, în 6 transe.

În sezonul 2021-2022 se utilizează vaccinurile Vaxigrip tetra și Influvac tetra – recomandate pentru profilaxia gripei la adulți si copii cu vârsta de peste 6 luni și care asigură imunizarea activă împotriva a patru tulpini de virus gripal.

Ar trebui să vă faceți vaccinul antigripal dacă sunteți:
• însărcinată
• aveți o afecțiune cronică sau pe termen lung, cum ar fi:
o afecțiunile cardiace
o o durere în zona toracică sau dificultăți de respirație, inclusiv bronșită, emfizem sau astm sever
o o boală renală
o o imunitate scăzută datorată bolii sau tratamentului (cum ar fi medicația cu steroizi sau tratamentul împotriva cancerului)
o boala hepatică
o ați suferit un accident vascular cerebral sau un atac ischemic tranzitoriu (TIA)
o diabet
o o afecțiune neurologică, de exemplu, sclerozămultiplă (MS), paralizie cerebrală
o dificultăți de înțelegere
o o problemă cu splina, de exemplu, siclemie sau dacă splina a fost extirpată
o sunteți supraponderal/ă (indicele de masă corporală este peste 40)
• aveți vârsta de 65 de ani, sau peste
• locuiți în centre de îngrijire sau instituții specializate
• îngrijiți o persoană mai în vârstă sau persoane cu dizabilități
• lucrați în domeniul sanitar sau social.

Vaccinarea antigripală a femeilor însărcinate
Tuturor femeile însărcinate ar trebui să li se administreze vaccinul împotriva gripei pentru a se proteja pe ele și pe copiii lor. Vaccinul antigripal poate fi administrat în siguranță în orice stadiu al sarcinii, începând cu concepția.
Vaccinurile antigripale sunt administrate, în unele țări de peste 50 de ani, femeilor însărcinate, deoarece:
• reduc riscul de complicații grave, cum ar fi pneumonia, în special în etapele ulterioare ale sarcinii,
• reduc riscul de avort spontan, de deces la naștere sau de naștere prematură,
• ajută la protejarea copilului care va continua să aibă o anumită imunitate la gripă în primele câteva luni ale vieții sale – bebeluşii cu vârsta de sub 6 luni sunt copiii cu cel mai mare risc de a fi internaţi în spital dacă se îmbolnăvesc de gripă,
• reduc șansa ca mama să transmită infecția copilului nou-născut.

Vaccinarea antigripală a copiilor
Dacă aveți un copil cu vârsta peste 6 luni care suferă de afecțiuni cronice, ar trebui să i se administreze un vaccin antigripal. Acești copii sunt mai susceptibili să se îmbolnăvească grav dacă se infectează cu virusul gripal și le-ar putea agrava afecțiunea existentă.
Discutați cu medicul dumneavoastră de familie despre administrarea vaccinului antigripal copilului dumneavoastră înainte de începerea sezonului de gripă.

Vaccinul antigripal nu funcționează bine la copiii cu vârsta sub șase luni, deci nu este recomandat. Acesta este motivul pentru care este atât de important ca femeilor însărcinate să li se administreze acest vaccin – ele vor transmite o anumită imunitate care va proteja copilul în primele luni de viață.
Și alte grupuri de copii pot fi vaccinați antigripal. Acest lucru este necesar pentru a-i proteja împotriva bolii și pentru a ajuta la reducerea răspândirii ei atât la alți copii, inclusiv la frați sau surori, cât și, desigur, la părinți și bunici.
Vaccinul antigripal poate fi administrat în același timp în care se administrează alte vaccinuri de rutină din copilărie. Se poate continua cu administrarea vaccinului dacă copilul dumneavoastră suferă de o boală minoră, cum ar fi o răceală, dar poate fi amânată în cazul în care copilul dumneavoastră suferă de o boală care cauzează febră.


Întrebări frecvente
De ce să mă vaccinez?
Gripa este o boala cu evolutie potential severa. Vaccinarea este cel mai bun mijloc specific de prevenire a gripei. Gripa poate provoca boli grave şi poate pune în pericol. Printre complicaţiile gripei se numără pneumonia, bronşita şi, rareori, inflamaţia creierului (encefalită).
Infecţia cu virusul gripal în timpul sarcinii creşte riscul de avort spontan, naştere prematură şi chiar naştere a unui copil mort.

Poate fi administrat vaccinul persoanelor alergice la ouă?
Dacă aveţi alergie la ouă, vi se poate administra vaccinul antigripal. Discutaţi cu medicul dumneavoastră de familie.

Cui nu ar trebui să i se administreze vaccinul antigripal?
Nu ar trebui să faceţi vaccinul antigripal dacă aţi prezentat o reacţie alergică gravă (reacţie anafilactică) la administrarea unei doze anterioare de vaccin antigripal sau la orice componentă a acestuia.
Dacă suferiți de de o afecțiune care vă slăbește sistemul imunitar, este posibil să nu vi se poată administra anumite tipuri de vaccin antigripal – consultați medicul dumneavoastră de familie.
Dacă aveți febră, vaccinarea poate fi amânată până când starea dumneavoastră de sănătate se va ameliora.

Mă pot îmbolnăvi de gripă în urma administrării vaccinului?
Nu. Vaccinul antigripal nu vă poate îmbolnăvi de gripă.

Care sunt efectele adverse ale vaccinului?
Efectele secundare frecvente sunt uşoare. Acestea pot include durere, înroşirea sau umflarea locului injectării. De asemenea, pot apărea dureri de cap, dureri musculare şi oboseală. Aceste efecte secundare pot dura câteva zile.
Reacţiile grave sunt foarte rare; o reacţie alergică gravă apare la una dintr-un milion de persoane.

Vaccinul antigripal mă va proteja împotriva COVID-19?
Nu. Vaccinul antigripal nu oferă protecţie împotriva virusului COVID-19. Este important să vă vaccinaţi atât antigripal, cât şi împotriva virusului COVID-19. Aceasta deoarece gripa şi COVID-19 sunt cauzate de virusuri diferite.
Atât gripa, cât şi COVID-19 pot cauza afecţiuni grave şi, dacă le contractaţi, este posibil să aveţi nevoie de spitalizare. Poate fi dificil să faceţi deosebirea între simptomele de gripă şi simptomele COVID-19.

Dacă vi s-a administrat vaccinul anti-COVID-19, ar trebui să faceţi şi vaccinul antigripal. Puteţi face vaccinul anti- COVID-19 în acelaşi timp cu vaccinul antigripal dacă este posibil.

Vaccinul antigripal mă va proteja în totalitate?
Există întotdeauna riscul ca vaccinul să nu se potrivească cu virusul circulant, deoarece virusul gripal se poate schimba de la an la an. În ultimii 10 ani, vaccinul a fost, în general, potrivit pentru tulpinile aflate în circulație.

Vaccinul gripal își face efectul imediat dupa administrare?
Nu. Este nevoie de aproximativ doua saptamani dupa administrarea vaccinului pentru producerea de anticorpi care ofera protectie impotriva infectiei cu virus gripal.

Cât timp voi fi protejat/ă?
Vaccinul ar trebui să ofere protecție pe tot parcursul sezonului de gripă.

Este prea târziu să mă vaccinez antigripal?
Nu. Nu este prea târziu să ne vaccinăm în acest moment, datorită contextului epidemiologic – creșterea numărului de cazuri de gripă și eliminarea restricțiilor anti-COVID.
Discutați cu medicul dumneavoastră de familie pentru a face o programare pentru vaccinare și pentru a obține cea mai bună protecție posibilă. Vaccinul antigripal este gratuit!

Comunicat DSP Neamț

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate